Pensionskassen DIP ekskluderer otte selskaber

Det er slut med investeringer i ExxonMobil, Glencore, Chevron, NovaTek, Sasol, Tatneft, AGL Energy og PetroChina. Som resultat af et større analysearbejde vurderer DIP, at selskaberne ikke håndterer deres negative påvirkning på klima tilfredsstillende.

23.05.2019

CSR.dk

For DIP står klimaet i dag højt på dagsordenen. Det er der to årsager til. Det ene handler om klima-relaterede finansielle risici og muligheder. Det andet handler om ansvarlighed. Derfor støttede bestyrelsen i 2018 også op om et medlemsforslag om, at pensionskassen skulle arbejde med anbefalingerne fra Taskforce on Climate-related Financial Disclosures (TCFD).

Siden generalforsamlingen har DIP arbejdet med anbefalingerne på flere forskellige måder. I februar 2019 blev resultaterne af en scenarieanalyse af mulige klima-relaterede finansielle risici og muligheder for aktier og erhvervsobligationer offentliggjort. 

Scenarieanalysen viste begrænsede finansielle risici ved investeringerne bredt set, men indikerede at nogle af DIP’s porteføljeselskaber muligvis ikke arbejder tilfredsstillende med sin negative påvirkning på klima. Derfor valgte pensionskassen at iværksætte en vurdering for at forstå, om der i porteføljen var selskaber, som agerer i strid med pensionskassens politik for ansvarlige investeringer.

Eksklusioner bygger på konkrete vurderinger af selskaber

DIP er derfor nu i gang med at vurdere knap 70 porteføljeselskaber, som alle har en potentiel væsentlig negativ påvirkning på klima og er blandt de 100 største bidragsydere til den fremtidige potentielle CO2-udledning.

Baggrunden for vurderingen er, at DIP mener, at pensionskassen har et ansvar for at arbejde med Parisaftalen, og den måde, hvorpå pensionskassen arbejder med Parisaftalen, tilstræbes at være på linje med OECD’s retningslinjer til multinationale selskaber. Pensionskassen vurderer derfor om udvalgte porteføljeselskaber tilfredsstillende arbejder med at forebygge og håndtere deres negative påvirkning på klima. Pensionskassen vurderer blandt andet kvaliteten af selskabers ledelsessystemer vedrørende klima, om selskaber offentliggør information om CO2 udledning, om de har målsætninger om reduktion af CO2 udledning, og information om selskabets mulige lobbyaktiviteter.

I første omgang har det betydet at en række selskaber, som udvinder og afbrænder fossil brændsel, er blevet vurderet, hvilket i denne uge medførte eksklusion af ExxonMobil, Glencore, Chevron, NovaTek, Sasol, Tatneft, AGL Energy og PetroChina.

DIP vil over de næste måneder fortsætte arbejdet, ved blandt andet at vurdere selskaber som udvinder oliesand, flere energiselskaber og selskaber som producerer cement.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V