31.03.2015  |  Klima, miljø og energi

Pensionsselskab dropper investering i kulminer

Pensionsselskabet PKA har besluttet at sætte 31 kulmineselskaber på negativlisten ud fra en økonomisk og klimamæssig betragtning.

Pensionsselskabet PKA har i de senere år øget grønne investeringer betragteligt og har i dag ca. 13 mia. kr. investeret i klimarelaterede projekter. Nu har PKA så taget beslutningen om at sætte 31 kulmineselskaber, hvor mere end 90 pct. af forretningen kommer fra kul, på negativlisten, oplyser pensionsselskabet i en pressemeddelelse.

Læs også: Danske pensionskroner lægges på sort fremfor grøn

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Samtidigt vil PKA gå i dialog med ledelsen i 23 konkrete virksomheder, hvor 50-90 pct. af forretningen stammer fra kul med henblik på at få virksomheden til at reducere brugen af kul. Bevæger virksomhederne sig ikke i denne retning, vil de blive ekskluderet fra PKA’s investeringsunivers.

Om baggrunden for beslutningen siger adm. direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen:

”"Hvis FN’s mål om en maksimal temperaturstigning på to grader skal indfries, er det ikke tilstrækkeligt at investere i grønne energier – det er samtidigt nødvendigt, at omfanget af det globale kulforbrug sænkes markant. Forbruget af kul er den største CO2-synder. Vi ekskluderer derfor rene kulselskaber og håber, at vi gennem dialog også kan påvirke andre virksomheder, hvor kul er en stor del af forretningen, til at reducere forbruget af kul"”, siger Peter Damgaard Jensen.

Han understreger, at det ikke kun er en klimamæssig tilgang, der danner baggrund for beslutningen om at sætte de 31 kulselskaber på negativlisten:

At der er en høj risiko forbundet med investering i kul har været tydeligt de seneste år, hvor hovedparten af aktier relateret til kulindustrien har oplevet store kursfald, mens det generelle aktiemarked har været stigende. En af forklaringerne til faldet i aktiekurser relateret til kul er de stærkt faldende energipriser bl.a. som følge af udvinding af skifergas i Nordamerika. Kul forventes at være det første fossile brændstof, som udfases af den globale energiproduktion”, fastslår Peter Damgaard Jensen.

Læs også: Kulforbruget vil fortsat stige

Hvorvidt PKA også vil indføre lignende restriktioner over for andre fossile energier, er ifølge Peter Damgaard Jensen for tidligt at vurdere:

”"Nu udfaser vi kul, fordi vi mener, at det er økonomisk ansvarligt og klimamæssigt fornuftigt. Men det er klart, at vi løbende vil foretage analyser på andre fossile energier for at vurdere, om det vil være hensigtsmæssigt at indføre samme restriktioner, som vi nu indfører på kul. Men der er vi ikke endnu”."

-JKK 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere