31.03.2015 | Klima, miljø og energi
Pensionsselskab dropper investering i kulminer
Pensionsselskabet PKA har besluttet at sætte 31 kulmineselskaber på negativlisten ud fra en økonomisk og klimamæssig betragtning.
Pensionsselskabet PKA har i de senere år øget grønne investeringer betragteligt og har i dag ca. 13 mia. kr. investeret i klimarelaterede projekter. Nu har PKA så taget beslutningen om at sætte 31 kulmineselskaber, hvor mere end 90 pct. af forretningen kommer fra kul, på negativlisten, oplyser pensionsselskabet i en pressemeddelelse.
Læs også: Danske pensionskroner lægges på sort fremfor grøn
Samtidigt vil PKA gå i dialog med ledelsen i 23 konkrete virksomheder, hvor 50-90 pct. af forretningen stammer fra kul med henblik på at få virksomheden til at reducere brugen af kul. Bevæger virksomhederne sig ikke i denne retning, vil de blive ekskluderet fra PKAs investeringsunivers.
Om baggrunden for beslutningen siger adm. direktør i PKA, Peter Damgaard Jensen:
"Hvis FNs mål om en maksimal temperaturstigning på to grader skal indfries, er det ikke tilstrækkeligt at investere i grønne energier det er samtidigt nødvendigt, at omfanget af det globale kulforbrug sænkes markant. Forbruget af kul er den største CO2-synder. Vi ekskluderer derfor rene kulselskaber og håber, at vi gennem dialog også kan påvirke andre virksomheder, hvor kul er en stor del af forretningen, til at reducere forbruget af kul", siger Peter Damgaard Jensen.
Han understreger, at det ikke kun er en klimamæssig tilgang, der danner baggrund for beslutningen om at sætte de 31 kulselskaber på negativlisten:
At der er en høj risiko forbundet med investering i kul har været tydeligt de seneste år, hvor hovedparten af aktier relateret til kulindustrien har oplevet store kursfald, mens det generelle aktiemarked har været stigende. En af forklaringerne til faldet i aktiekurser relateret til kul er de stærkt faldende energipriser bl.a. som følge af udvinding af skifergas i Nordamerika. Kul forventes at være det første fossile brændstof, som udfases af den globale energiproduktion, fastslår Peter Damgaard Jensen.
Læs også: Kulforbruget vil fortsat stige
Hvorvidt PKA også vil indføre lignende restriktioner over for andre fossile energier, er ifølge Peter Damgaard Jensen for tidligt at vurdere:
"Nu udfaser vi kul, fordi vi mener, at det er økonomisk ansvarligt og klimamæssigt fornuftigt. Men det er klart, at vi løbende vil foretage analyser på andre fossile energier for at vurdere, om det vil være hensigtsmæssigt at indføre samme restriktioner, som vi nu indfører på kul. Men der er vi ikke endnu."
-JKK
Klima, miljø og energi

Danfoss: Strategisk fejl ikke at fokusere på energieffektivitet
Hvis vi ved præcis, hvordan man reducerer sit energiforbrug, hvorfor gør vi så ikke mere af det? Det undrer man sig over i Danfoss.
Kommunikation

Rapport: Fødevarevirksomheder greenwasher ved at markedsføre produkter som dyrket i ’regenerativt landbrug’
Ifølge økologiorganisation bruger en række fødevaregiganter såkaldt regenerativt landbrug til at oversælge produkter, der ofte er dyrket konventionelt.
Klima, miljø og energi

Vi producerer affald som stort set ingen andre – men nu skal der samles op
Danmark og danskere er med helt i top på mange lister, og som regel for det gode. Men ikke altid, for vi er også med helt fremme over dem, som producerer mest affald og har det største ressourcetræk på kloden.
Klima, miljø og energi

PensionDanmark er branchens firstmover i arbejdet med biodiversitet
Pensionsbranchens første rapport om biodiversitet er ude som et første forsøg på at måle impact i konkrete projekter. Finanssektorens Indsats for biodiversitet er dog kun lige begyndt. .
Klima, miljø og energi

Green Power Denmark: Få kommuner giver plads til solceller og vindmøller
Hovedparten af alle nye vindmøller og solceller er blevet stillet op i fem kommuner. Det er et problem, mener Green Power Denmark.
Klima, miljø og energi

Førende ekspert i biodiversitet kræver handling: ”Virksomhederne har nøglen”
Der er kraftigt behov for genanvendelse og cirkularitet i vores brug af jordens ressourcer. Det er ikke er nice to have, men need to have, mener Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet.