Pensionsselskaber undlader at sætte klare grønne mål

En række pensionsselskaber taler om grønne investeringer, men de gør for lidt ved det i praksis, viser ny undersøgelse fra Verdensnaturfonden WWF.

I følge Verdensnaturfondens miljø- og klimachef John Nordbo burde pensionsselskaberne sætte langt mere klare og grønne investeringsmål. .

19.11.2013

CSR.dk

”Det supervigtigt at få flyttet økonomiske resurser fra fossile investeringer til grønne investeringer, siger John Nordbo, miljø- og klimachef i WWF Verdensnaturfonden. Foto: WWF Verdensnaturfonden. .

Hvis pensionsselskaberne mener, hvad de siger, burde de langt mere offensivt sætte klare grønne investeringsmål og dermed støtte Danmarks overordnede politiske mål om at blive fossilfrit i 2050. Det mener Verdensnaturfondens miljø- og klimachef John Nordbo.

WWF har undersøgt de otte største pensionskassers holdning og praksis ved investeringer i henholdsvis sort og grøn energi – fossil og vedvarende energi.

Konklusionen lyder, at selskaberne er bedre til at beskrive sig selv som miljøbevidste end til at tage ansvar for den grønne omstilling.

Læs også: A/S Bevola og ATP vinder CSR People Prize

Dårlige karakterer
Et stort flertal i Folketinget bakker op om omstillingen til vedvarende energi. Derfor mener WWF, at det er særligt skuffende, at landets otte største danske pensionsselskaber, der råder over en formue på mere end 2.000 milliarder kroner, ikke handler på de ’grønne’ ord.

<p>”At pensionsselskaberne har fokus på et højt afkast, harmonerer fint med de årlige afkast på 8-10 procent, som vi genererer til vores private investorer."</p>

Adm. direktør Nikolaj Hoff fra Nordic Solar Energy A/S

På en pointskala fra ét til 10 opnår det bedste selskab, PKA, således kun karakteren fem, mens halvdelen af selskaberne ligger helt nede på to point.

Kun fire af de største pensionskasser har investeret direkte i grøn energi i Danmark, mens alle otte investerer i forurenende fossil energi, viser undersøgelsen fra WWF Verdensnaturfonden.

Miljø- og klimachef John Nordbo fra WWF siger, at det er skuffende, at ingen af pensionskasserne har sat en klar, kvantitativ målsætning om konkret at øge investeringerne i vedvarende energi, ligesom ingen af dem har en målsætning om at tilbagetrække investeringer i fossil energi.

Læs også: Danmark vinder WWFs mest anerkendte pris

”Det supervigtigt at få flyttet økonomiske resurser fra fossile investeringer til grønne investeringer. Det giver ingen mening at pumpe milliarder ind i at søge efter olie, når kul og olie skal udfases”, siger John Nordbo, som vil have forsikringsselskaberne til at understøtte folketingets politik med deres investeringer.

Godt afkast på grønne investeringer
Pensionsselskabernes begrundelse for at holde sig væk fra grønne investeringer er, at de skal sikre kunderne det bedst mulige afkast.

I rapporten står der, ”at pensionsselskaberne generelt har mere fokus på at skabe højst muligt økonomisk afkast end på at investere med udgangspunkt i etik og varetagelse af samfundsansvar”.

Selvfølgelig skal pensionsselskaberne sikre et godt afkast, men de bør også tage et samfundsmæssigt ansvar, siger John Nordbo.

”At fokus på et højt afkast skulle være en forhindring for grønne investeringer, kan jeg slet ikke genkende”, siger adm. direktør Nikolaj Hoff, fra det grønne Nordic Solar Energy. Foto: Nordic Solar Energy. .

Investeringsselskabet Nordic Solar Energy A/S er uenig i, at der skulle være en modsætning mellem at investere i vedvarende energi og sikre kunderne et godt afkast. Det handler blot om at gøre ansvarlige investeringer og ikke tage for store risici, mener selskabet.

Læs også: Nordea-fonden donerer to millioner til klimaambassade

”At pensionsselskaberne har fokus på et højt afkast, harmonerer fint med de årlige afkast på 8-10 procent, som vi genererer til vores private investorer. At fokus på et højt afkast skulle være en forhindring for grønne investeringer, kan jeg slet ikke genkende”, siger adm. direktør Nikolaj Hoff fra Nordic Solar Energy A/S til Erhvervsmagasinet CSR.

Undersøgelsen er en researchrapport, som seniorrådgiver for klima- og energi Hanne Jersild fra WWF har stået i spidsen for.

De selskaber, hvis investeringer og grønne teknologier er blevet undersøgt, er: ATP, DanicaPension, Industriens Pension, Nordea Liv & Pension, PensionDanmark, PFA, PKA og Sampension. Analysen bygger på offentligt tilgængeligt materiale på hjemmesider m.m. samt telefoninterview med de pågældende selskaber.

Læs også: Pensions- og forsikringsbranchen sikrer aktiviteter til anbragte børn

På trods af, at alle pensionskasser ifølge deres hjemmesider giver udtryk for at være samfundsansvarlige, har kun tre pensionskasser i følge analysen og udtalelser fra deres investeringsansvarlige et ønske om at have en klimabevidst profil: Nordea Liv & Pension, PFA og PKA.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

20.03.2024CSR.dk

Sådan kan bureauer vise vejen

19.03.2024Advice

Sponseret

Fremtiden tilhører dem, der tør handle

19.03.2024Advice

Sponseret

ESG er ikke kun rapportering og compliance - det handler om forandringsledelse og konkurrenceevne

18.03.2024LEAD AGENCY A/S

Sponseret

Forskellighed fremmer forståelsen

18.03.2024MäRK

Sponseret

Her bor den gode (bæredygtigheds-)historie

18.03.2024Make A/S

Sponseret

Ansvarlig marketing: En ny æra og en ny rolle for marketing

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus