Persondata – et spørgsmål om kultur og tillid

At have en klar strategi for virksomhedens behandling af persondata er fra foråret 2018 ikke længere bare god kutyme. Med den nye persondataforordning er det en lovmæssig pligt. Men det kan være langt mere end det. Hvis man beslutter det og får kulturen med.

13.10.2017

Eva Harpøth Skjoldborg og Alexander Melchior, CSR.dk

Den nye persondataforordning træder i kraft 25. maj 2018 med krav til hvordan alle virksomheder behandler persondata, interne, såvel som kunders og leverandørers. Ikke bare virksomheder af en hvis størrelse, men alle. Så hvordan bliver man som virksomhed klar til de nye regler?

”Man er nødt til at få det tænkt ind i forretningen. Det handler både om hvad data betyder for virksomheden, og om hvordan virksomheden er afhængig af tillid fra kunderne, når det gælder behandling af data,” siger Birgitte Kofod Olsen, partner i Carve Consulting og ph.d. i IT og privacy.

Spørgsmålet om, hvordan virksomheder behandler persondata, går nemlig langt ud over blot overholdelse af lovgivning. Det påvirker en virksomheds forhold til alle interessenter, kunder, medarbejdere leverandører.

”I virkeligheden starter det altså et helt andet sted en compliance. Man sætter sig ned med sin ledelse og finder ud af , hvad betyder persondata for os, og hvad er vores ambitionsniveau i forhold til at skabe effektiv persondatabeskyttelse,” vejleder hun.

”Det er vigtigt at have afklaring i toppen: hvor er det vi vil hen med det her, hvad skal vi bruge det til? Vil vi ”bare” være i compliance, eller vil vi gå videre end det,”  siger Birgitte Kofod Olsen.

At gå videre kan f.eks. handle om at blokere for tredjepartscookies på ens hjemmeside, så man ikke overfører vores besøgendes data til nogle af de store datamonopoler som Google, Facebook og Amazon.

Datalandskab og impact
Først når disse drøftelser er foretaget, er det tid til at lære sit datalandskab at kende. Det gør man ved at undersøge og kortlægge virksomhedens brug af data.

”Man bliver nødt til at sætte sig og tegne dataflows, så man får overblik over hvilke opgaver virksomheden løser og hvilke data man bruger til det. Den metode jeg bruger, undersøger hvordan man bruger data til løsning af konkrete opgaver i modsætning til at kigge på en afdelings brug af data i en arbejdsproces eller i et system. Det er min erfaring, at det giver et bedre overblik,” siger Birgitte Kofod Olsen.  

Det overblik skal man nemlig bruge til at foretage den nu lovpligtige konsekvensanalyse – eller data protection impact assessment (DPIA), som det så mundret hedder. Med den på plads kan man så begynde på selve implementeringen, hvor man udarbejder  politik, procedure, governancestruktur, fordele nye roller osv.

”Noget af det, som virksomhederne slås med, er, at få vendt perspektivet på risiko- og impactanalyserne fra at handle om hvad det betyder for virksomheden til hvordan virksomhedens brug af data har betydning for de mennesker, hvis data det er, vi bruger. Vi skal hen til at arbejde ud fra det punkt, hvor det ikke er et spørgsmål om hvor stor bøden bliver, men et spørgsmål om at det er nogle mennesker der bliver påført en risiko,” siger Birgitte Kofod Olsen.

En ny datakultur
Ifølge Birgitte Kofod Olsen er næste skridt at få etableret databeskyttelse som en del af kulturen. At man selvfølgelig passer på kundernes, medarbejdernes og leverandørernes data. Både, fordi data har værdi – også for forretningen Men også ud fra dataetiske overvejelser.

”Man kan komme langt med træning af medarbejdere og kommunikation, men hvis det virkelig skal blive til noget så skal et etisk forhold til persondata indarbejdes i virksomhedens DNA og forretningsstruktur,” siger Birgitte Kofod Olesen.

Hvor er der en god indikator at rapportere på?

Global Reporting Initiative (GRI) har allerede nu indikatorer, hvor man måler på antal modtagne klager, og på sikkerhedsnedbrud, som kan være hackerangreb eller at en medarbejder har fået uautoriseret adgang til data, eller situationer hvor man ved en fejl har lagt en masse cpr-numre ud på nettet.

Det gode ved de indikatorer er, at de matcher persondataforordningens krav om at underrette datatilsynet og datasubjekter om sikkerhedshændelser. Så derfor vil det ikke være en ekstra ting, man skal måle på.

I den nye GRI-standard,, kommer der i løbet af 2018 nogle nye indikatorer med. Ifølge Birgitte Kofod Olsen vil klager og sikkerhedsfejl givetvis også være med , men der vil sikkert blive tilføjet indikatorer på antal person, der er trænet i databeskyttelse, og antallet af screenede  af leverandører i samme.

Tag nu en energivirksomhed, som Carve Consulting har arbejdet med. Her har de talt med medarbejderne om, hvordan de skulle passe på data, og f.eks. peget på, at når man efterlader en arbejdsipad i bilen, så er det ikke virksomhedens men kundernes data man efterlader. Og at de data ikke tilhører virksomheden, men bare er lånt af kunderne

”Det, at vi skal passe på data, fordi de er lånt og tilhører nogle andre, udløser en bevidsthed om, at man skal være påpasselig med data. Det er den kultur, man skalhave opbygget på persondataområdet,” siger Birgitte Kofod Olsen.

Trusler og muligheder
Risikoen ved ikke at etablere sådan en kultur er store, men det er mulighederne ved at gøre det heldigvis også.

Birgitte Kofod Olsen beskriver risikoen som tredelt: Der er risikoen, man påfører sine kunder, der er omdømmerisikoen for virksomheden, og der er risikoen for klager eller erstatningskrav.

Sidstnævnte kan, afhængigt af hvilke regler man overtræder, være på mellem 10 millioner euro eller to procent af omsætningen eller 20 millioner euro eller op til fire procent af omsætningen. Og det er jo også en slags penge.

Omdømmerisikoen kan også blive afregnet kontant, hvis det udvikler sig til at kunder vælger din virksomhed fra, hvis du ikke kan vise at du håndterer persondata ordentligt.

”De ret betragtelige beløb afspejler jo så også konsekvensen af ikke at komme i hus med at leve op til persondataforordningen. Så må virksomheden leve med det risikobillede. Alt tyder på, at kunder bliver mere og mere bevidste om at data jo er deres. Så det handler om, at hvis kunderne skal blive ved med at bevare tilliden til ens virksomhed, og man skal bevare sin konkurrenceevne, så bliver man nødt til at gøre noget alvorligt ved det her,” siger Birgitte Kofod Olsen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

17.04.2024Dagrofa aps

Sponseret

4,2 tons råvarer er forvandlet til mere end 10.000 gode måltider til hjemløse

15.04.2024BSR

Sponseret

Twenty Years of Implementing Living Wage

11.04.2024CSR.dk

NGO og JustEat sammen om mindre madspild

10.04.2024Give Steel A/S

Sponseret

Give Steel nomineret til fornem pris for sit arbejde med mennesker på kanten

03.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Social ansvarlighed er Lübech Livings højeste prioritet

27.03.2024BSR

Sponseret

Demystifying Social KPIs under CSRD: Six Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus