13.04.2021  |  Klima, miljø og energi

To projekter skal accelerere cirkulært byggeri

Det skal være nemt og sikkert for byggebranchen at vælge genbrugsmaterialer. Kvaliteten af de genbrugte materialer skal være dokumenteret. Og så skal de være langt mere tilgængelige. Nu går universiteter og byggebranche sammen i to store konsortier - udvalgt af Realdania og Innovationsfonden - for at accelerere den grønne omstilling af byggebranchen.

Der skal skrues væsentligt op for genbrug af materialer og ned for forbruget af ressourcer i byggeriet. Men cirkulær økonomi i byggeriet er svært, og udviklingen går langsomt. Der mangler i dag ordentlig dokumentation af de genbrugte byggematerialers kvalitet, metoder til at værdiansætte dem og gode cirkulære forretningsmodeller.

Den udfordring har Realdania og Innovationsfonden bedt danske forskere og praktikere fra byggebranchen om svar på. Der blev således lavet et program i Innovationsfondens 'Grand Solutions'-indsats, hvor der inviteres til at etablere samarbejdsprojekter baseret på forskning med skarpt fokus på løsninger af stor værdi for det danske samfund. 

Nu kan Realdania og Innovationsfonden løfte sløret for de to udvalgte konsortier, der over de kommende år skal bringe forskning og byggebranche sammen om at udvikle nye cirkulære løsninger til byggeriet - i stor skala - med 27 mio. kr. i støtte - heraf 10 mio. kr. fra deltagerne selv. 

Om Circle Bank og BusinessReuse

Circle Bank
En af de helt afgørende udfordringer ved skalering af cirkulært byggeri er tilgængeligheden af relevante byggemateriale i rette kvalitet og på rette tid og sted. Circle Bank vil udvikle en materialebank (en 'value hub'), hvor ressourcer med dokumenteret værdi og kvalitet kan blive udvekslet for at understøtte cirkulær økonomi i byggesektoren. Platformen skal samtidig fungere som cirkulært beslutningsstøtteværktøj for bygningsejere og andre aktører i byggebranchen.

Deltagere: Teknologisk Institut (leder konsortiet), CB Nordic ApS, Tredje Natur, Matter bybrix, J Jensen, HD Lab, Twentyfifty, Teknologisk Institut, Byggeri & Anlæg, Syddansk Universitet, Danica Ejendomme, Lejerbo, Middelfart Kommune, Roskilde Kommune 

BusinessReuse
En væsentlig barriere ved direkte genbrug af bygningskomponenter er manglende standarder, certificerings- og dokumentationssystemer. Denne mangel medfører en betydelig dokumentationsbyrde og økonomisk risiko for bygherren, som vælger disse i et byggeprojekt. Det overordnede succeskriterie er derfor at sidestille valget af genbrugskomponenter og nye komponenter i byggeprojekter, og på baggrund heraf gøre det muligt at udvikle forretningskoncepter, der bygger på anvendelse af genbrugskomponenter.

Deltagere: DTU (leder konsortiet), Adsbøll Renovering A/S, Center for SMV - Aarhus Universitet, Dansk Standard, DTU Byg, DTU Skylab, Gate 21, Lendager Group, Rambøll

 • Genbrugsmaterialer skal klassificeres og kvalitetstestes
  I det ene konsortium - BusinessReuse - går blandt andre DTU, Rambøll, Center for SMV og Gate 21 sammen om at udvikle et nyt system, der skal klassificere genbrugsmaterialer til byggeriet. Og så skal der udvikles en kvalitetstest af genbrugsmaterialer lavet af beton, træ og stål, så det bliver lige så nemt og sikkert for byggebranchen at vælge genbrugsmaterialer, som det er at vælge nye materialer.

  "Når man genbruger hele bygningsdele, er det muligt både at bevare selve materialerne, men også den værdi og energi, der allerede er anvendt til at fremstille dem. Derfor rummer genbrug af byggekomponenter et stort potentiale for en reduktion af CO2-udledning og for et mindre træk på vores naturressourcer. I BusinessReuse er det vores mål at indfri det store potentiale og understøtte den cirkulære dagsorden blandt andet gennem dokumentation og vidensopbygning i forbindelse med genbrug af byggekomponenter og ved at udvikle en test, der kan dokumentere den tekniske kvalitet af de brugte byggekomponenter," siger professor på DTU og projektleder for BusinessReuse, Lisbeth M. Ottosen.
   
 • Ny materialebank skal være fælles platform for branchen
  Det andet konsortium - Circle Bank - består af blandt andre Teknologisk Institut, Syddansk Universitet, Danica Ejendomme og en række aktører inden for digitalisering. Sammen skal de udvikle en materialebank for byggeressourcer med dokumenteret værdi og kvalitet. Circle Bank skal have form som en fælles, digital platform for branchen, som fungerer som et beslutningsstøtteværktøj, og hvor man som virksomhed kan finde og handle de brugte materialer.

  "Circle Bank er et digitalt beslutningsstøtteværktøj for hele værdikæden indenfor offentligt og privat byggeri. Med den netop indgåede politiske aftale om bæredygtigt byggeri indføres der krav og målsætninger om at nedbringe CO2-udledning i byggeriet. I et tæt samarbejde på tværs af ny forskning og praksis i byggebranchen bliver Circle Bank et vigtigt værktøj i at kunne levere på netop disse krav. Vi håber, at hele branchen vil bakke op om projektet. Det kræver en målrettet indsats og en fælles platform, hvis vi skal opfylde byggeriets andel af Paris-aftalen," siger Lene Brix, der er formand for projektets styregruppe.

De to konsortier skal udveksle erfaringer undervejs
Når de to konsortier nu trækker i arbejdstøjet, bliver det med BLOXHUB i København som fysisk mødested og samarbejdsplatform. Realdania og Innovationsfonden går med den fælles indsats nemlig skridtet videre og kræver, at de enkelte konsortier også samarbejder på tværs.

"Vi er ambitiøse på branchens vegne og vil gerne have én plus én til at give mere end to. Derfor har vi - ud over støtten til de to projekter - søsat en fælles samarbejdsplatform for de mange aktører, der nu bliver en del af de to konsortier. Når vi bringer dem sammen, håber vi også at fremme fælles inspiration, erfaringsudveksling og værdiløft. I BLOXHUB er der nemlig mulighed for at give de enkelte virksomheder og forskere indsigter fra en lang række andre projekter udover deres eget og dermed et langt større og mere solidt erfaringsgrundlag," siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Udover samarbejde og erfaringsudveksling på tværs af projekterne vil et internationalt advisory board understøtte konsortierne med den nyeste internationale viden på området og hjælpe de udviklede løsninger uden for Danmarks grænser.

Læs mere om Grand Solutions for byggeriet

- EHS

Denne artikel er en del af temaet I fokus: bæredygtigt byggeri 2021

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere