Ressourcekamp kræver færre afgifter på grønne brændstoffer

Der bliver rift om råvarerne til at drive fremtidens grønne transportsektor. Derfor efterlyser Dansk Transport og Logistik flere muligheder og ikke mindst afgiftsfritagelser for miljøvenlige brændstoffer såsom biogas og HVO. Men en fossilfri sektor i 2050 bliver meget svær at nå.

Ove Holm er erhvervspolitisk chef og underdirektør i Dansk Transport og Logistik. Han vil gerne have både politikere og transportkunder mere på banen. .

15.03.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

”Vi føler lidt, at vi er nede i en hængekøje i Danmark for tiden. Der er ikke så meget politisk medvind til den grønne transportagenda, som vi godt kunne tænke os, og det er selvfølgelig frustrerende. Vi så gerne at branchen fik nogle flere muligheder, når det kommer til alternative brændstoffer”.

Sådan siger erhvervspolitisk chef og underdirektør i Dansk Transport og Logistik (DTL), Ove Holm, da CSR Quarterly beder ham sætte ord på det aktuelle billede af de grønne bestræbelser i den danske transportbranche. Specifikt nævner han biodieseltypen HVO (Hydrotreated Vegetable Oils) og biogas som to brændstofformer, der burde fritages for afgifter.

I eksempelvis Sverige er varianten HVO 100 fritaget for afgifter, hvilket gør at literprisen følger niveauet for almindelig diesel. En tilsvarende indsats kunne med fordel koncentreres om biogas i Danmark, mener Ove Holm.

”Herhjemme har vi nogle særlige fordele i form af både landbrugssektoren og vores svineindustri, når det kommer til at producere biogas, og som kan levere råvarer i stor stil, hvilket vi selvfølgelig bør udnytte bedst muligt”, siger han.

I forlængelse heraf peger Ove Holm på, at de flydende biobrændstoffer burde reserveres til den tunge transport, mens de lettere køretøjer, først og fremmest personbilerne, så kan elektrificeres, eventuelt i kombinationer med brændselsceller og brint.

Ressourcer skal fordeles
I hans øjne byder fremtiden nemlig på en kamp om ressourcerne til de miljøvenlige drivmidler, og derfor bliver vi nødt til at målrette indsatsen mere på flere områder.

”I dag blander vi jo syv procent biologisk materiale i al dieselolie, men det kunne blive til 15 procent, hvis vi reserverede det til lastbilerne. På sigt kan jeg godt blive bekymret for kampen om eksempelvis biomasse, hvis vi ikke finder ud af at være mere specifik i fordelingen af ressourcerne”, siger Ove Holm.

Og så skal der selvfølgelig effektiviseres. Som Ove Holm fremhæver, så er vi nået ganske langt i forhold til at få mere gods på den enkelte lastbil, men det kan blive endnu bedre. Dels bør der gøres mere ud af at få flere af de store modulvogntog ud på de danske veje, og dels kan mange kunder blive endnu bedre til at komprimere deres varer, med Ikeas flatpack-tankegang som en form for forbillede.

Fossilfri fremtid kræver handling fra både politik og industri
Det til trods, så ser Ove Holm med lidt blandede fornemmelser på de kommende års udvikling, når det gælder det store langsigtede mål, som CSR Quarterly spørger ind til:

”Jeg tror, det bliver rigtig, rigtig svært at nå et fuldstændig fossilfrit transporterhverv i 2050, men det er en bunden opgave, og vi skal derhen. Branchen er i gang, men det er lidt for meget på mikroniveau; der er brug for handling højere oppe i systemet, også gerne fra EU’s side”, siger han.

Endelig kan og skal industrien selv selvfølgelig også gøre en større indsats, påpeger Ove Holm. En ting er således at skabe et udbud af muligheder, en anden ting er at sikre at der rent faktisk er efterspørgsel på disse tilbud. Og det kommer ikke af sig selv.

”Grundlæggende er der ikke særlig mange af vores medlemsvirksomheder, der beder om råd i forhold til miljømæssige aspekter, hvilket igen skyldes, at der ikke er så mange kunder, der efterspørger det. Og kunden er som bekendt kongen, så hvis vi kan få transportkøberne til at stille flere krav om grønne løsninger, så vil det også påvirke behovet for muligheder og rådgivning på området”, forklarer Ove Holm.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: Transportens vej til CO2-fri

Transportsektoren er kritisk for at leve op til Parisaftalens forventninger. Men store dele af den er ikke omfattet af den aftale, og der kæmpes for at finde en realistisk omend effektiv vej i de internationale samarbejdsorganisationer. I mellemtiden er kunderne ikke rigtig kommet med på vognen. 

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online