24.09.2019  |  Klima, miljø og energi

Sådan kan nye partnerskaber minimere tekstilspild

Indhold fra partner Hvad er dette?

Modeindustrien er blandt de industrier, der forurener mest, men nye partnerskaber kan være med til at minimere en del af tekstilspildet.

En ny udstilling på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK) præsenterer 29 klimaløsninger inden for arkitektur, design og konservering. Én af løsningerne er designprojektet ”White Time”, som bl.a. bruger udtjent denim fra DFD i et opgør med modeindustriens overforbrug af ressourcer.

Beklædningsdesigner Stina Resting står bag designprojektet ”White Time”, hvor hun tager denimmaterialet op til revision. Gennem årtier og på tværs af modetrends har denim altid været et meget populært materiale, men det kræver enorme mængder vand at producere. Til et par almindelige jeans går der mellem 8.000-10.000 L vand. Til sammenligning bruger vi i Danmark ca. 40.000 L vand om året pr. person, så alene fire par jeans i tøjskabet, svarer til et helt års vandforbrug!

Læs mere om denimproduktion her

Med en bevidsthed om de store mængder af overskydende tekstiler, der er i modeindustrien og den store miljøbelastning, der er i at producere bare ét par jeans, så Stina en løsning i at kombinere de to udfordringer:

”Denim er et fantastisk kvalitetsmateriale, som ældes smukt og er super slidstærkt. Derfor er det et oplagt materiale at bruge til up-cycling. For mig har det altid været en naturlig tilgang til mit fag at genanvende materiale og skabe nyt af brugt. Det skaber kreative benspænd. På den anden side kan det at arbejde med up-cycling nogle gange opleves som at “rydde op efter andre”; men vi har alle et ansvar. Derfor mener jeg, det er vigtigt at pege på mulighederne frem for begrænsningerne - og hvordan vi strukturelt re-distribuerer ressourcer imellem os i samfundet”.

En ny kilde af denimmaterialer åbnede sig, da Stina kom i kontakt med De Forenede Dampvaskerier (DFD), der vasker og lejer bl.a. denimtøj til plejesektoren. 

Nye kilder til værdifulde materialer
Denimveste og jeans med lommer til plejesektoren ligger samlet i én stor bunke i en vaskerikælder i Skovlunde. I bunken fandt Stina en næsten uudtømmelig kilde af ressourcer til sine denimkreationer. 

Med sit projekt adresserer Stina ikke kun udfordringerne med det store vandforbrug i denimproduktion. Hun opfordrer samtidig også til, at vi bliver bedre til at bruge de materialer og ressourcer, der allerede er tilgængelig. Og her kan tekstiler fra industrien være en oplagt kilde til nye materialer. På vaskerierne er der, foruden denim, lagner, dyner, busseronner, kitler og duge i både 100% bomuld og polyester/bomuld. 

Når vaskeritekstilerne bliver kasseret, er det enten på grund af slitage eller fordi en kontrakt ophører. Allerede i dag får en stor del af tøjet nyt liv gennem designsamarbejder, men potentialet er endnu større. 

Pernille Kiær er CSR-chef i DFD, og hun uddyber:

”Vi ser tekstilerne som en værdifuld ressource, særligt i en tid med fokus på ressourcemangel. Derfor er vi også rigtig glade for at se et projekt som Stinas ”White Time”, fordi det understreger, at vi faktisk har en masse brugbare ressourcer liggende, som er oplagte at bruge, inden vi producerer nyt. Det er mit håb, at flere brancher kigger vores vej, når de overvejer alternative ressourcer. I DFD er vi åbne over for nye partnerskaber med aktører, der kan aftage vores udtjente tekstiler.”  

Se fremtidens klimaløsninger udstillet på KADK
Under overskriften ”CLIMATE – Change for a Sustainable Future // Architecture, Design and Conservation” sætter en ny udstilling på KADK fokus på fremtidens klimaløsninger. Læs mere om udstillingen her.

Mere fra De Forenede Dampvaskerier A/S

De Forenede Dampvaskerier A/S

www.dfd.dk

DFD blev startet i 1958 og leverer specialiserede tekstil- og logistikløsninger til alle brancher. Selvom vi ikke altid har kaldt det CSR, har vi i DFD arbejdet med miljø, bæredygtighed og social ansvarlighed siden virksomhedens start. Det ligger dybt i vores kultur at agere ansvarligt over for både kunder, medarbejdere, miljø og samfundet som helhed. For os er…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere