02.10.2019 | Samfund
Sådan lykkes vi med bæredygtige tiltag i udbud
Indhold fra partner Hvad er dette?
Hvad har muleposer og yogamåtte-tasker med udtjent arbejdstøj fra plejen at gøre? Begge dele indgår i et idékatalog som forslag til, hvordan vi kan genanvende ressourcerne. Potentialet er stort, men hvis vi skal lykkes, kræver det fælles fokus.
Samarbejdet mellem DFD og indkøbsfællesskabet Fællesudbud Sjælland (FUS) sætter fokus på bæredygtighed i udbud ved at se på, hvordan arbejdstøjet fra den tidligere aftale, kan indgå i en cirkulær økonomi.
125.000 stykker tøj. Omtrent så meget tøj kommer retur, når den tidligere FUS-aftale om levering af arbejdstøj udløber. Busseronner, regntøj, fleecetrøjer og denimbukser er bl.a. noget af det arbejdstøj, der har udtjent sin værnepligt i en periode på 5 år. Det nye samarbejde mellem DFD og FUS indeholder en fælles ambition om at genanvende så meget udtjent arbejdstøj som muligt; enten i den oprindelige form eller ved at bruge tøjdelene som ressourcer i produktionen af nye produkter.
Og her kommer muleposer, nålepuder og yogamåtte-tasker ind i billedet. De er blandt flere brugsartikler med i et idékatalog med forslag til, hvordan de udtjente tøjdele kan leve videre som ressourcer i kommunerne.
Et spørgsmål om ressourcer
Forslagene tager udgangspunkt i kommunernes borgergrupper med idéer og skabeloner, der passer til både børnehaverne, skolerne og aktivitetscentre for eksempelvis seniorer. Det kasserede arbejdstøj kan bl.a. indgå som ressourcer i undervisningsforløb og derved erstatte indkøb af nye materialer. Til gavn for både økonomi og miljø.
Netop den vinkel er vigtigt at have med, siger kundedirektør i DFD, Morten Schou Andersen, som fortsætter:
”Det er et helt nyt område for os som leverandør, men også for kommunerne. Hvis vi kan transformere det udtjente arbejdstøj til brugbare ressourcer andre steder i kommunerne, er vi godt på vej med den bæredygtige udvikling. I FUS-udbuddet vægtede parametrene ’Service, samarbejde og bæredygtighed’ 35 %. Og netop de tre dele hænger uløseligt sammen, for vi skal være fælles om det, hvis vi skal lykkes. Vi skal udfordre vores vanetænkning, og vi skal inddrage andre kompetencer end dem, vi plejer. Vi skal aktivere den ekspertviden, der er på begge sider af bordet. Gennem tidlig dialog om behov, ønsker og muligheder, kan vi nå langt”.
Skole, institutioner og aktivitetscentre i Lejre Kommune genanvender tekstilerne
Lejre Kommune er en del af FUS, og flere skoler, institutioner og aktivitetscentre for seniorer, har sagt ja til at modtage dele af det udtjente arbejdstøj. Tøjet vil blive genanvendt og syet om til muleposer, nålepuder eller andre kreative forslag, men det udtjente arbejdstøj vil også blive bragt i spil i undervisningsforløb i skolen om ansvarlig brug af jordens ressourcer.
Denne artikel er en del af temaet I fokus: business casen
Klima, miljø og energi

Cirkulær løsning reducerer CO2-aftryk og mængden af plastik på fødeafdeling
På Aalborg Universitetshospitals fødeafdeling er det slut med at bruge plastikunderlag, når nye liv kommer til verden - og det har vist sig at være en god beslutning.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

DFD er blevet verdensmålscertificeret
I DFD vil vi være medskaber af den bæredygtige forandring, verden kalder på. Derfor har verdensmålene længe været grundsten i vores forretningsmodel – grundsten, der med certificeringen nu kommer til at spille en endnu mere væsentlig rolle i hverdagen.
Indhold fra partner
Strategi & ledelse

Sådan arbejder DFD på at skabe en bæredygtig værdikæde
Uret tikker for bæredygtig udvikling, og virksomheder bliver i stigende grad mødt med krav om alt lige fra ressourcebesparelser til overholdelse af menneskerettigheder i værdikæderne.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

DFD er nomineret til EY Sustainability Awards
Når dette års vinder af EY Sustainability Awards i kategorien Sustainability Innovation Award skal findes, er DFD med i kapløbet. Det er nemlig med stor glæde, vi kan annoncere, at vi er blandt de 10 nominerede virksomheder.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

80.000 færre plastikposer i løbet af et år – og det er blot en start
I løbet af foråret og sommeren kunne flere af Feriepartner Danmarks sommerhusgæster opleve en lidt anden service end normalt. Den knitrende plastikpose, der indtil for nyligt udgjorde emballagen på deres linnedpakker, er nemlig blevet skiftet ud.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

DFD og fødeafdeling samarbejder om at erstatte engangsløsninger af plast
På graviditets-, fødsels- og barselsområdet på Aalborg Universitetshospital har man store, grønne ambitioner. Faktisk så store, at man forventer en CO2-reduktion på 20% blot et år efter, man søsatte projektet ”Grøn familiestart”. Og går alt efter planen,
Indhold fra partner