Samarbejde og investeringer er eneste vej ud af globale kriser
World Economic Forum understreger igen, at tiden til at investere i at modvirke forandringer i naturen er nu. Hvis ikke det sker, bliver det hele kun værre.
I de sidste 17 år har World Economic Forum's Global Risks Report advaret mod dybt forbundne globale risici. Rapporten, som også i år er udkommet i ugen før WEF’s store årsmøde løber af stablen i Davos, har de senest fem-syv år fået stadig større fokus på natur-relaterede risici som klima og biodiversitet.
2023-overblikket er ingen undtagelse. På top ti-listen over risici for de næste to år er fem ud af ti risici relateret til klimaforandringer og overudnyttelse af naturens ressourcer. I et 10-års perspektiv føjer en sjette og sidste natur-relateret risici sig til. Desuden er risikoen for migration i stor skala nært i bund og grund en afledt effekt af presset på naturen. Se grafikken neden for.
Noget er anderledes på kort sigt
Selvom det store billede er genkendeligt, skiller 2023-listerne sig alligevel ud fra tidligere års. Øverst på to-årslisten finder man nemlig ”cost of living crisis”, som beskrives som et resultat af aktuelle konflikter og geo-økonomiske spændinger. Den type krise har ellers ikke figureret på risikolisten i årevis.
WEF skriver i sin pressemeddelelse, at det skaber yderligere problemer, fordi ”…der er risiko for, at disse kriser underminerer de initiativer, der er sat i gang, for at tackle langsigtede risici, især inden for klimaforandringer, biodiversitet og investeringer i mennesker og uddannelse.”
WEF peger derfor på, at det er helt afgørende, at verdenssamfundet begynder at samarbejde mere effektivt for at bremse klimaforandringer. Sker det ikke, vil det i løbet af de næste 10 år føre til en fortsat øget global opvarmning og sammenbrud i økosystemer.
Mange politikere vil både aktuelt og i de kommende år komme til at stå overfor svære valg, da de skal balancere både akutte og langsigtede kriser inden for klima og biodiversitet. Kriser der kun ser ud til at blive forværrede, hvis man udskyder indsatsen.
Af samme grund går den stærkeste opfordring i årets risk rapport til politikere og erhvervslivet. ”Samarbejd om effektive langsigtede indsatser, der kan hjælpe miljøet,” skriver WEF, og følger op med en opfordring til virksomheder om at ”… fortsat investere i miljø og samtidig opbygge en resiliens - eller robusthed - mod de kriser, der kommer.”
I Dansk Industri nikker man genkendende til konklusionerne i WEF’s rapport.
”Vi står midt i den perfekte storm, hvor kriserne forstærker hinanden, og hvor de samlede konsekvenser ud fra en dominoeffekt overstiger summen af de enkelte kriser,” siger underdirektør i DI Peter Thagesen i en artikel på danskindustri.dk.
Gode råd til virksomheder
WEF kommer også med mere konkrete råd til, hvordan virksomheders risk management bør indrettes og hvilke beslutninger, man bør tage.
For det første bør organisationer sikre sig, at deres risk management og tilpasningsevne magter på en gang at rumme de akutte kriser og forberedelser på fremtidig risici.
For det andet opfordrer organisationer til at sætte farten op på deres investeringer i grøn energi, klima og natur, men også i områder som medarbejdernes sundhed og trivsel og i at styrke deres modstandskraft overfor cyber-kriminalitet.
Risk-rapporten er baseret på interviews med mere end 1,200 eksperter, politikere og erhvervsledere. Læs hele rapporten her.