Selvom pengene er ansvarlige, er det stadig forretning

Summerne dedikeret til ansvarlige investeringer stiger, NGO’erne er klar til nye samarbejdsmodeller, og der er gode ideer derude. Hvordan får man enderne til at mødes? Forretningsforståelse og større projekter er vejen frem.

Foto: 123rf.com.

10.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Hvis man siger ”Dansk Flygtningehjælp” så er det nok de færreste som straks tænker ”investeringer, jobskabelse og markedskendskab”. Ikke desto mindre, er det dét, Andreas Kamm, generalsekretær i den organisation, beder investorer om at interessere sig for.

”Vi er ikke trætte af CSR og den slags samarbejde, men den mest interessante model er forretningsbaseret, hvor vi sammen kan starte virksomheder og skabe jobs i de dele af verden, som flygtningekrisen påvirker mest,” sagde han, da han åbnede CSR Links konference om ansvarlige investeringer d. 2. marts 2017.

Til gengæld har de NGO’erne et solidt overblik over risici og markedsbehov i masser af lande i verden. Det vil de gerne stille til rådighed for virksomheder og investorer.

”Men jeg er ikke jeres distributør. Vi skal ikke købe jeres produkter. Vi skal arbejde sammen om at skabe produkter, som fungerer og skaber arbejde lokalt. Og så skal både investorer, virksomheder og NGO’er finde ud af at organisere sig, så vi kan arbejde ordentligt sammen,” sagde Andreas Kamm.

Pengene er der
Investorerne – offentlige og private – var også mødt op til konferencen, og de var også optaget af, at der skulle ske noget nyt. For pengene til mere ansvarlige investeringer er derude.

”Vi bliver ikke længere opfattet som spejderdrenge,” sagde Søren Larsen, som er chef for SRI – socially responsible investments – i Nykredit. ”Virksomhederne kan se, at der er ved at komme større summer bag de ansvarlige investeringer.”

Det var Palle Ellemann fra analysevirksomheden GES Invest enig i. Han hæftede sig bl.a. ved, at investorernes svar på Global Compact – PRI (Principles for Responsible Investments) – efterhånden er nået op på mere end 1.500 underskrivere, herunder noget uventet en række store amerikanske investorer.

”SRI er ikke en niche,” understregede Robert Rubinstein fra TBLI Group, som siden 1999 har arbejdet på at udvikle triple bottom line-investeringer. ”Der var bare nogle af os som ankom tidligt til festen”.

Tal vores sprog
Robert Rubinstein ridsede også en af dagens hovedpointer meget klart op: bæredygtighedsfolk er nødt til at lære pengenes sprog.

”Min erfaring er, at det ikke er svært at sælge ansvarlige investeringer, men man skal tale pengefolkenes sprog. Finansverdenen er kort sagt drevet af pengestrømme, muligheder og egeninteresse, og så hjælper det ikke at argumentere for det moralske imperativ,” sagde han.

Samme budskab havde Susanne Pedersen fra Climate-KIC Nordic, Europas største privat-offentlige partnerskaber for klimainnovation finansieret af EU, som forklarede at for mange projekt-ideer ikke synes at forstå investorernes behov for sikkerhed, risikospredning osv, og at det forhindrer at midlerne kan kanalisere deres vej.

Læs også: Sværvægter i branchen tror ikke på investorers engagementsstrategier

Tænk større
En anden pointe, som gik igen i investorernes oplæg, er at man desuden skal sikre sig, at ens projekt er sammenhængende og ikke mindst stort nok.

”Mange bæredygtighedsprojekter kan ikke forklare, at der er forretning i dem og at de er risikobeskyttede, når store investorer kommer på banen. Investorerne vil bede om bæredygtighedspolitikker, dedikeret personale, ledelsessystemer til at håndtere den type risici, udover et økonomisk bæredygtigt projekt, og det kan projekterne ikke dokumentere,” forklarede Birgitte Bang Nielsen, som er Sustainability Director i IFU (Investeringsfonden for Udviklingslande).

Claus Primdal Sørensen, som er direktør for CSR i EKF (Eksportkreditfonden), efterspurgte også at der blev tænkt større:

”Vi ser en tendens på det internationale finansieringsmarked, hvor man gerne vil bygge bro mellem finansiering og ansvarlighed. Men vi ser også det problem, at danske SMV’er henvender sig med projekter der bare er for små, så vi så gerne at virksomhederne lærte at kombinere deres kræfter på f.eks. brancheniveau,” sagde han.

Den vej vinden blæser
Birgitte Bang Nielsen understregede, at investeringer som påvirker positivt (impact investment) vil være helt centrale fremover, men at der virkelig ”…er brug for brobygning, hvor gode penge og gode projekter mødes”.

Det synspunkt gentog Robert Rubinstein, som efterlyste en ”global connectivity platform” og samtidig pegede på SSX, den engelske Social Stock Exchange etableret i 2013, som en model for hvordan den bro kan skabes på kommercielle vilkår.

Og det kommercielle er ikke til at komme uden om, når man arbejder med CSR.

”Do no harm og compliance og velgørenhed er fint, men de skaber ikke innovation og forretning for fremtiden. Og det er det, vi skal,” sagde Birgitte Bang Nielsen. 

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

24.06.2025CSR.dk

EU-Kommissionen vil droppe krav mod greenwashing

05.06.2025BSR

Sponseret

Advancing a People-Centered Approach to Sovereign Debt

08.05.2025BSR

Sponseret

The EU AI Act: Where Do We Stand in 2025?

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. juli: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.07.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Summer School - Live Webinar - Learn to speak ESG

Want to work with ESG and sustainable business? Even experienced professionals can get lost in the terminology. Gain a clear overview and insight into the key terms and abbreviations, so you can understand and discuss how companies can create value for both society and the bottom line.

Dato

03.07.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom