13.10.2016  |  Medarbejder

Seniorpolitikkens mange skismaer

Indhold fra partner Hvad er dette?

D. 8. november er Gentofte Rådhus vært for et CSR-arrangement, som rammer lige ind i den politisk debat. Men formålet er ikke politisk. For det handler om, hvordan erhvervslivet får det bedste ud af seniormedarbejderens ressourcer og potentialer

De igangværende finanslovsforhandlinger har igen gjort seniormedarbejderen til kastebold mellem de to politiske fløje. Eller måske snarere elastikken, som gøres længere og længere i blå og rød bloks tovtrækkeri. Men i den politiske kamp overses de skismaer, som seniormedarbejderen oplever i erhvervslivets virkelige verden, siger Sara Gundelach Vergo, formand for Djøf Offentlig, som varetager interesserne for de mange offentligt ansatte jurister og økonomer.

”Det fylder meget hos seniormedarbejderen, at de skal blive længere på arbejdsmarkedet, når det samtidigt ofte er dem, der afskediges først, når der skal skæres ned. Mange har en oplevelse af, at når man har rundet de 50, er man en mindre attraktiv arbejdskraft. Hvorfor er det, der fyres flere ældre og ansættes færre?” spørger Sara Gundelach Vergo, som henviser til undersøgelser fra Djøf, der viser, at ældre er klart overrepræsenteret, når der bliver afskediget medarbejdere i den offentlige sektor. Og det undrer hende.

”Seniormedarbejderen burde være lækker arbejdskraft for virksomheden, men virksomhederne udnytter ikke den ressource. Er du 60 eller 65, er du jo meget stabil: du har stor erfaring, viden, sikkerhed og netværk i organisationen, ligesom du kender kulturen rigtig godt - og dine børn er flyttet hjemmefra,” siger Sara Gundelach Vergo. Hun peger på, at mange virksomheder endda gør ondt værre ved ikke at investere i efteruddannelse af deres ældste medarbejdere.

Seniormedarbejdere i ålerusen
På konferencen på Gentofte Rådhus stiller Sara Gundelach Vergo op til debat sammen med Forsikring & Pension og Frivilligcenter Gentofte, der står som medarrangør. Emnet er, hvordan den igangværende udvikling kan styrkes og understøttes, og det har hun et klart bud på: ”Det er jo egentlig lige meget, om du har haft hårdt fysisk arbejde eller brugt hovedet hele din karriere, for man kan også blive psykisk nedslidt. Derfor skal virksomhederne arbejde meget mere strategisk med, hvordan deres ældre kan steppe ned og træde ud. Der er behov for at udvikle mere fleksible ordninger, som bedre tager hensyn til, hvor seniormedarbejderen er og deres situation.”

Sara Gundelach Vergo fortæller, at mange seniormedarbejdere ser det som et problem, at der bliver set ned på dem, når de ønsker at trappe ned sidst i deres karriere. Det kaldes ”åleruse”, siger hun. På den anden side anerkendes de ældre ikke for alt det, de gennem en lang karriere har opnået, og det er synd og skam.

I det hele taget efterlyser Sara Gundelach Vergo en mere nuanceret debat om seniormedarbejderen, og nogen gange kunne hun også ønske en større lødighed i argumentationen. Særligt når det gælder tovtrækkeriet om pensionsalderen, hvor hun synes, nogle fagforeninger er galt afmarcherede, når de kræver en lavere pensionsalder for deres medlemmer:

”Det handler jo ikke om antallet af år på arbejdsmarkedet. Det handler om, hvornår behovet er der, og det følger ikke nødvendigvis den uddannelsesmæssige baggrund. Dit behov for at gå på pension er lige stort, om du er psykisk eller fysisk nedslidt,” slår hun fast og spørger retorisk: ”Kvinder lever længere. Skal de så gå på pension senere?”

Fokus på seniormedarbejderen gennem debat, fakta, cases og gæstetale
Foruden debatten om, hvordan udviklingen styrkes, byder konferencen på debat om arbejdspladsernes potentiale ved en aktiv seniorpolitik, fakta om de ældre som befolkningsgruppe og cases fra projektet ”Fra ældrebyrde til seniorstyrke”, som hjælper virksomhederne til at give deres seniormedarbejdere en meningsfuld tilværelse, når de forlader arbejdsmarkedet. Konferencen åbnes af borgmester Hans Toft og indledes med gæstetale ved Per Stig Møller, som trækker paralleller fra sin nye erindringsbog ”Dage og kampe” til seniortilværelsen.

På konferencen kan du møde:

Hans Toft, borgmester, Gentofte Kommune
Preben Herholdt-Rasmussen, frivillig, Frivilligcenter Gentofte
Per Stig Møller, bogaktuel med erindringsbogen ”Dage og kampe”
Kræn Blume Jensen, forskningschef, ph.d., SFI
Poul-Erik Tindbæk, chefkonsulent, ph.d., en3karriere
Anne Lund, HR-chef, Skandia
Sidsel Rasborg Wied, HR-chef, Gentofte Hospital
Marianne Bøttger, Corporate Affairs Director, Arriva
Sara Gundelach Vergo, formand for bestyrelsen, Djøf Offentlig
Anne Seiersen, underdirektør, Forsikring & Pension
John Hebo Nielsen, formand for bestyrelsen, Frivilligcenter Gentofte

Læs mere om konferencen og tilmeld her: http://www.csr-link.dk/?page_id=1541

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere