SKI har miljøet på dagsordenen

Hvordan formår SKI at varetage deres kunders meget forskellige grønne ambitionsniveauer, samtidig med at de opnår store besparelser?

31.08.2017

CSR.dk

På vegne af Forum for Bæredygtige Indkøb

Der er ingen tvivl om, at SKI’s rammeaftaler leverer stordriftsfordele som ressourcebesparelser og reducerede priser. SKI stiller samtidig en række miljøkrav. Det rejser spørgsmålet om, hvordan SKI formår at varetage deres kunders meget forskellige grønne ambitionsniveauer, samtidig med at der opnås store besparelser?

SKI bygger på logikken om, at sammen er vi stærkere. I stedet for, at de offentlige myndigheder selv skal mingelere med EU’s udbudsregler, omkostningshensyn og miljøkrav, kan de tilslutte sig SKI’s rammeaftaler. Det betyder, at SKI laver alt benarbejdet. De gennemfører markedsdialogen, udarbejder udbudsmaterialet på baggrund af input fra SKI´s kundekreds og gennemfører udbudsforretningen. Det munder ud i rammeaftaler, som de offentlige organisationer senere kan bestille varer på uden at skulle bekymre sig om hverken konkurrenceudsættelse eller kravspecifikationer.

Når det kommer til hvilke miljøkrav, der skal stilles i kontrakterne, er der ikke altid enighed blandt de offentlige kunder. Og det placerer SKI på en knivsæg, hvor de skal balancere de offentlige myndigheders krav til grønne prioriteringer og økonomisk effektivisering.
 

Kommunalt krydspres
Som enhver anden virksomhed skal SKI varetage deres kunders interesser. For af få en indsigt i kundernes behov, søsætter SKI forud for ethvert udbud en arbejdsgruppe, der består af repræsentanter fra kunderne. Her er miljø- og bæredygtighed altid på dagsordenen.

”Igennem vores samarbejde med projektgrupperne får vi indblik i, hvad vores kunder gerne vil have. Og vores aftaler afspejler altid vores kunders behov” understreger Katrine Pape Huldahl, udbudsjurist og CSR ansvarlig i SKI.

På det grønne indkøbsområde navigerer SKI dog i et krydsfelt af forskelligrettede interesser. En stigende andel af SKI’s kommunale kunder stiller flere og skærpede krav til grønne indkøb, mens andre prioriterer økonomiske hensyn.

For at imødekomme dette krydspres, opererer SKI med forskellige værktøjer. De muliggør, at deres kunder får valget om at prioritere de billigste produkter og services eller købe miljøvenligt, hvis det samme produkt ikke kan opfylde alle behovene.

Hvis der ikke er opbakning til, at et specifikt miljøkrav skal gælde hele sortimentet på en aftale – oftest på baggrund af en prisstigning – indarbejder SKI typisk kravet på udvalgte varelinjer. Aftalen tilbyder på den måde både varelinjer, der lever op til det grønne krav, og varelinjer, der ikke gør. Derved kan kunderne selv vælge, hvad de vil købe.

På SKI’s rammeaftale for fødevarer tilbydes eksempelvis parallelle varesortimenter, hvoraf det ene sortiment er økologisk, mens det andet er konventionelt, men til gengæld billigere.

”Vi forsøger os med forskellige udbudsformer som dynamiske indkøbssystemer og parallelle sortimenter, der smidiggør vores indkøbsaftaler og i højere grad sikrer, at vi kan tilgodese vores kunders behov”, fortæller Katrine Pape Huldahl.
 

Det grønne spor er lagt
Fremadrettet vil SKI fortsætte med at understøtte grønne indkøb. De har en klar CSR-strategi, anvender TCO-formler og stiller krav om miljømærker. Alt sammen for at tilgodese de grønne indkøb. Og det er vigtigt for SKI, at kunderne ved, der gøres en indsats for miljøet.

”Måske ved man ikke, hvad vi gør på det grønne indkøbsområde. Vi prioriterer grønne indkøb, men bruger flere ressourcer på at indarbejde grønne tiltag i vores rammeaftaler end på at synliggøre vores indsats på indkøbsområdet. Fremadrettet skal vi nok blive bedre til at fortælle om vores grønne initiativer”, forklarer Katrine Pape Huldahl.

I første omgang har SKI fået tilladelse til at anvende logoet fra Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøb (POGI). Logoet skal markere produkter på SKI´s rammeaftaler, der lever op til POGI´s indkøbsmål – og logoet vil helt konkret optræde på SKI´s hjemmeside og kataloger. Det bidrager til at synliggøre hvilke produktlinjer, der er grønne – og kan være kundernes rettesnor, når de ønsker at købe grønt.

POGI tæller 16 offentlige organisationer, hvoraf flertallet også er kunder hos SKI. SKI og POGI indgik tilbage i 2013 en aftale om, at SKI skal bestræbe sig på at efterleve POGI’s grønne indkøbskriterier.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K