SKI har miljøet på dagsordenen

Hvordan formår SKI at varetage deres kunders meget forskellige grønne ambitionsniveauer, samtidig med at de opnår store besparelser?

31.08.2017

CSR.dk

På vegne af Forum for Bæredygtige Indkøb

Der er ingen tvivl om, at SKI’s rammeaftaler leverer stordriftsfordele som ressourcebesparelser og reducerede priser. SKI stiller samtidig en række miljøkrav. Det rejser spørgsmålet om, hvordan SKI formår at varetage deres kunders meget forskellige grønne ambitionsniveauer, samtidig med at der opnås store besparelser?

SKI bygger på logikken om, at sammen er vi stærkere. I stedet for, at de offentlige myndigheder selv skal mingelere med EU’s udbudsregler, omkostningshensyn og miljøkrav, kan de tilslutte sig SKI’s rammeaftaler. Det betyder, at SKI laver alt benarbejdet. De gennemfører markedsdialogen, udarbejder udbudsmaterialet på baggrund af input fra SKI´s kundekreds og gennemfører udbudsforretningen. Det munder ud i rammeaftaler, som de offentlige organisationer senere kan bestille varer på uden at skulle bekymre sig om hverken konkurrenceudsættelse eller kravspecifikationer.

Når det kommer til hvilke miljøkrav, der skal stilles i kontrakterne, er der ikke altid enighed blandt de offentlige kunder. Og det placerer SKI på en knivsæg, hvor de skal balancere de offentlige myndigheders krav til grønne prioriteringer og økonomisk effektivisering.
 

Kommunalt krydspres
Som enhver anden virksomhed skal SKI varetage deres kunders interesser. For af få en indsigt i kundernes behov, søsætter SKI forud for ethvert udbud en arbejdsgruppe, der består af repræsentanter fra kunderne. Her er miljø- og bæredygtighed altid på dagsordenen.

”Igennem vores samarbejde med projektgrupperne får vi indblik i, hvad vores kunder gerne vil have. Og vores aftaler afspejler altid vores kunders behov” understreger Katrine Pape Huldahl, udbudsjurist og CSR ansvarlig i SKI.

På det grønne indkøbsområde navigerer SKI dog i et krydsfelt af forskelligrettede interesser. En stigende andel af SKI’s kommunale kunder stiller flere og skærpede krav til grønne indkøb, mens andre prioriterer økonomiske hensyn.

For at imødekomme dette krydspres, opererer SKI med forskellige værktøjer. De muliggør, at deres kunder får valget om at prioritere de billigste produkter og services eller købe miljøvenligt, hvis det samme produkt ikke kan opfylde alle behovene.

Hvis der ikke er opbakning til, at et specifikt miljøkrav skal gælde hele sortimentet på en aftale – oftest på baggrund af en prisstigning – indarbejder SKI typisk kravet på udvalgte varelinjer. Aftalen tilbyder på den måde både varelinjer, der lever op til det grønne krav, og varelinjer, der ikke gør. Derved kan kunderne selv vælge, hvad de vil købe.

På SKI’s rammeaftale for fødevarer tilbydes eksempelvis parallelle varesortimenter, hvoraf det ene sortiment er økologisk, mens det andet er konventionelt, men til gengæld billigere.

”Vi forsøger os med forskellige udbudsformer som dynamiske indkøbssystemer og parallelle sortimenter, der smidiggør vores indkøbsaftaler og i højere grad sikrer, at vi kan tilgodese vores kunders behov”, fortæller Katrine Pape Huldahl.
 

Det grønne spor er lagt
Fremadrettet vil SKI fortsætte med at understøtte grønne indkøb. De har en klar CSR-strategi, anvender TCO-formler og stiller krav om miljømærker. Alt sammen for at tilgodese de grønne indkøb. Og det er vigtigt for SKI, at kunderne ved, der gøres en indsats for miljøet.

”Måske ved man ikke, hvad vi gør på det grønne indkøbsområde. Vi prioriterer grønne indkøb, men bruger flere ressourcer på at indarbejde grønne tiltag i vores rammeaftaler end på at synliggøre vores indsats på indkøbsområdet. Fremadrettet skal vi nok blive bedre til at fortælle om vores grønne initiativer”, forklarer Katrine Pape Huldahl.

I første omgang har SKI fået tilladelse til at anvende logoet fra Partnerskabet for Offentlige Grønne Indkøb (POGI). Logoet skal markere produkter på SKI´s rammeaftaler, der lever op til POGI´s indkøbsmål – og logoet vil helt konkret optræde på SKI´s hjemmeside og kataloger. Det bidrager til at synliggøre hvilke produktlinjer, der er grønne – og kan være kundernes rettesnor, når de ønsker at købe grønt.

POGI tæller 16 offentlige organisationer, hvoraf flertallet også er kunder hos SKI. SKI og POGI indgik tilbage i 2013 en aftale om, at SKI skal bestræbe sig på at efterleve POGI’s grønne indkøbskriterier.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V