07.09.2016  |  Klima, miljø og energi

Sneboldens vej fra toppen

Indhold fra partner Hvad er dette?

COP21-aftalen sætter allerede nu solide spor i Danmark, for i hele Europa er blikket rettet mod grønne omstillinger og energieffektive løsninger. På Responsible Energy fortæller PKA derfor om en bæredygtig investeringsstrategi for milliarder.

Konferencen Responsible Energy d. 26. oktober sætter fokus på, hvordan virksomheder er i fuld færd med at finde solide veje til at opfylde COP21-aftalens ambitioner. Noget drejer sig om teknik, om innovationer – andet om strategi og produktudbud. Og meget handler om prioritering i valg og investeringer. Hos PKA er navnlig investeringer naturligvis centralt - og selvom man allerede har ca. 16 milliarder investeret i energisektoren forventer man omkring 10 milliarder yderligere skal den vej.

”Vi har naturligvis altid haft fokus på, hvordan vi bedst skal forvalte vores medlemmers penge – men både samlet og individuelt har der været klar opbakning til at bevæge os fra sort til grøn. Og med både markedsudviklingen og COP21 in mente bliver det nu klart, at det samtidig også er den bedste vej for vores investeringer, ” siger Peter Damgaard, adm. direktør i PKA, der samlet bestyrer ca. 250 milliarder kroner for danske pensionsopsparere.

”Hos os er tilgangen egentlig både pragmatisk og strategisk på samme tid. Vi har set på, hvor vores investeringer har kunne give den bedste klimamæssige effekt og så helt konkret taget fat på at bede vores investeringsobjekter – i første omgang kulbaserede energiselskaber og miner kloden over - redegøre for, hvordan og hvor hurtigt de ville foretage omstilling fra fossile kilder. Og fik vi ikke gode svar har vi ganske enkelt afviklet vores investering hos dem,” fastslår Peter Damgaard, der dog samtidig anser manglen på entydig sammenligning af CO2-forbrug for en udfordring.

Europæisk koordination
Hos PKA er man dog godt klar over, at selv 250 milliarder blot er en mindre sum i verdensøkonomien. Af samme grund koordineres indsatsen derfor med andre danske og europæiske pensionskasser – og med en samlet indsats fra 125 institutionelle investorer i Europa bliver stemmen skam hørt.

Peter Damgaard påpeger, at det for PKA ikke kun er selskabernes drift, men i høj grad deres strategi, ledelse og fremtidssikring, der afgør kvaliteten af en investering. ”Man kan sige, at vi jo på ingen måde går ind for tvang, men har man som energiselskab reelt ikke en plan for en grøn omstilling – som man i øvrigt er villig til at stå på mål for - ja, så har man på mange måder heller ikke rigtig styr på sin forretning. Og dermed bliver det helt logisk for os, at vores investering kan lægges bedre hos andre. ”

Ting tager tid
Dette fører naturligvis til en tilpasning af PKAs investeringsportefølje. Indtil videre er fokus på energiproducenterne, men det er med i det kommende arbejde, at de store energiforbrugere - som fx transportsektoren og stålindustri - vil komme i søgelyset, men også cleantech-virksomheder i det hele taget. Her og nu er afklaring og tilpasning dog allerede i fuld gang, men man må huske at have tålmodighed med i processen, mener Peter Damgaard. 

”De første vindmølleparker i større skala er i investeringsmæssig forstand spritnye. Og vi ved godt, at det tager tid både at planlægge og bygge de nye energiløsninger – men vi forventer en ambition og en realistisk plan,” siger Peter Damgaard, der er glad for, at vi i Danmark ikke står bagerst i køen - heldigvis. Toget kører nemlig ikke helt i samme tempo rundt omkring; ”I Europa går det fremad. Nordamerika er ikke kommet helt så langt, men vi fastholder vores pres og forventer forandring. Kina er så måske en udfordring indtil videre for at sammensætte planer og være åbne om dem, mens emerging markets i Amerika, Afrika og Asien generelt egentlig har fine ambitioner, men dér giver skalaen og styringen nogle vanskeligheder indtil videre. Det arbejder vi så på.” 

Hør mere om PKAs arbejde for en bæredygtig investeringsstrategi på Responsible Energy d. 26. oktober, hvor PKA sammen med bl.a. DONG, Rambøll, Danfoss, IKEA, Siemens, Novo Nordisk og Rockwool sætter fokus på fremtidens ansvarlige energiløsninger – læs mere om dagen og tilmeld på csr-link.dk.

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere