15.12.2015  |  Klima, miljø og energi

Socialt udenforskab i det store perspektiv

Indhold fra partner Hvad er dette?

Kitte Wagner har i en række år bevæget sig i cirkler inden for socialt entreprenørskab. I dag arbejder hun i Spark, en af Danmarks førende rådgivere i bæredygtighed. Mød hende som moderator for Responsible Entrepreneurs d. 28/1

Spark er forandringsagent for bæredygtig samfundsudvikling, og konsulenthuset har netop opnået en flot udmærkelse med certifikatet på at være Danmarks første B Corp. B Corp - Benefit Corporation – er en certificeringsordning, som gives til private virksomheder med fokus på at skabe målbar impact såvel i do well som do good.

B Corp-ordningen rammer lige ned i Kitte Wagners hjertesag. Som associeret konsulent er hun nemlig særligt optaget af det kapitalistiske samfunds evolution, og hun ser et stærkt behov for helt nye forretningsmodeller, siger hun, modeller, som ikke kun måler på profit, men som også ser på samfundets udvikling:

”Vi har stærkt brug for en generel omstilling, hvor de forskellige aktører i meget større udstrækning skal interagere. For eksempel på det sociale område, hvor den offentlige sektors tilgang i høj grad er baseret på systemer og ikke på individer. Fleksibiliteten er for lille i forhold til at finde løsninger, der passer til den enkelte. Man skal jo gerne i job efter 8 uger, og sådan er det. Jeg har mødt mange virksomheder som sukkede ’hvis vi da bare kunne slippe for kontakten til det offentlige’. Vi skal have indført mere trinvise og glidende modeller, som tager højde for dem, der skal hjælpes.”

Nye modeller på vej
Engagementet i den sociale dagsorden startede allerede dengang Kitte Wagner sad som direktør for Nørrebro Teater. Selv om det ikke stod i stillingsopslaget, ville Kitte Wagner ikke lade muligheden for at hjælpe nogle af dem, som samfundet havde dømt ude og helst så bag lås og slå, gå til spilde: ”Vi ansatte nogle unge drenge fra det lidt hårdere miljø til at arbejde for os, for eksempel i baren. For os var der et dobbelt formål med det. Når de var hos os, var de væk fra gaden, og nok så vigtigt åbnede vi dørene for dem til teateret. Man ser alt for sjældent den gruppe på publikumsrækkerne. Ved at tage de unge ind som time-ansatte var vi med til at gøre teatret nærværende for dem helt konkret, og hvad der betød endnu mere for mig: det var måske første gang, de oplevede at blive set på som individer og fik anerkendelse og opbakning som de mennesker, de var,” siger Kitte Wagner og tilføjer, at det var i 2010, dengang gadebandeproblematikken for alvor begyndte at accelerere på Nørrebro.

Arbejdet med unge fik et kraftigt ryk opad, da Kitte Wagner fik jobbet som direktør for KBH+, en social innovationszone under AskovFonden. KBH+ er grundlagt på missionen om at inkludere udsatte unge gennem ”mangfoldige fællesskaber” og midlet er en tværsektoriel indsats, hvor der bygges bro mellem de unge og uddannelses- og arbejdsmarkedet: ”En af de sociale virksomheder, vi arbejdede med, var Buddha Bikes, som ansatte udsatte unge til at lave genbrugscykler. Målet var at hjælpe de unge, der typisk var psykisk sårbare, ud af deres udenforskab ved at give dem et meningsfuldt arbejde,” fortæller Kitte Wagner og påpeger, at NGO-siden bør inviteres til en større rolle, end de har i dag, men det kan være svært at få dem med: ”Som aktør kan NGO’erne være mellemleddet, som åbner op for en mere helhedsorienteret måde at se på det sociale område. Samtidigt kan de være udviklingsenheder, som indgår i nye virksomhedskonstellationer. Udfordringen er, at det er en meget stor kulturforandring for en NGO at skulle arbejde sammen med det private erhvervsliv. Det er jo folk, som er udpræget idealister, og de har valgt at arbejde som NGO, fordi de brænder for det; det er en ’hjertekultur’. Mange af dem definerer sig nærmest imod det private marked.”

Certifikat på at være ”Good Company”
Med B Corp-certifikatet har Spark fået anerkendelse for, at de som virksomhed følger en strategi, der balancerer aktionærenes udbytte med hensynet til andre interessenter og bredere sociale og miljømæssige mål. For at opnå det særdeles krævende certifikat skal virksomheden redegøre for, at den i hele organisationen og i dens forretningsmodel er rettet ind mod at skabe værdi for samfundet. 1.498 virksomheder på verdensplan er i dag B Corp-certificerede, og for Nille Skalts, der som Managing Partner i Spark har stået bag rorpinden i det omfangsrige arbejde med certificeringen, er B Corp-tilgangen en helt ny måde at arbejde med fællesskab og samfundssind samtidig med, at man driver en god forretning baseret på samspillet mellem produkter, praktik og profit; B Corp er en bevægelse mod at sikre endnu større sammenfald mellem virksomheders og fællesskabets interesser.

Kitte Wagner er ikke i tvivl om, at ordninger som B Corp vil få stor gennemslagskraft på det sociale område: ”Potentialet er gigantisk for samfundet. Skandia-modellen har gjort op, at hver borger, der står i udenforskab, koster de offentlige budgetter 12 mio. kr. i et livsperspektiv. De penge bør i stedet omdirigeres til sociale investeringer baseret på ’fællesskab, nærhed og identitet’. Det er for at være drivkraft og frontløber i den omstilling, virksomheder som Spark vælger at investere i at blive B Corp, og jeg er overbevist om, at det er en investering, der kommer godt igen – på mange måder.”

Responsible Entrepreneurs-konferencen sætter for en dag rampelys på store som små sociale entreprenører og centrale NGO’er, som virker for og understøtter virksomheder med socialt samfundssind. Kitte Wagner er dagens moderator for 9 solide cases på socialt entreprenørskab: G4S, Arriva, NCC, Creativ Company, Social Foodies, Allehånde, Askov Fonden, High:five og ikke mindst Kofoeds Skole, der er vært for dagen. De nævnte flankeres af gæstetaler, markedsplads og miniseminarer ved blandt andet CABI, Media Now og Den Sociale Kapitalfond.
 
Konferencen finder sted d. 28. januar i Kofoeds Skoles multihal, Nyrnberggade 1 på Amager. Læs mere om konferencen og tilmelding på www.csr-link.dk.

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere