Socialt udenforskab i det store perspektiv

Kitte Wagner har i en række år bevæget sig i cirkler inden for socialt entreprenørskab. I dag arbejder hun i Spark, en af Danmarks førende rådgivere i bæredygtighed. Mød hende som moderator for Responsible Entrepreneurs d. 28/1

15.12.2015

Lars Münter, CSR.dk

Spark er forandringsagent for bæredygtig samfundsudvikling, og konsulenthuset har netop opnået en flot udmærkelse med certifikatet på at være Danmarks første B Corp. B Corp - Benefit Corporation – er en certificeringsordning, som gives til private virksomheder med fokus på at skabe målbar impact såvel i do well som do good.

B Corp-ordningen rammer lige ned i Kitte Wagners hjertesag. Som associeret konsulent er hun nemlig særligt optaget af det kapitalistiske samfunds evolution, og hun ser et stærkt behov for helt nye forretningsmodeller, siger hun, modeller, som ikke kun måler på profit, men som også ser på samfundets udvikling:

”Vi har stærkt brug for en generel omstilling, hvor de forskellige aktører i meget større udstrækning skal interagere. For eksempel på det sociale område, hvor den offentlige sektors tilgang i høj grad er baseret på systemer og ikke på individer. Fleksibiliteten er for lille i forhold til at finde løsninger, der passer til den enkelte. Man skal jo gerne i job efter 8 uger, og sådan er det. Jeg har mødt mange virksomheder som sukkede ’hvis vi da bare kunne slippe for kontakten til det offentlige’. Vi skal have indført mere trinvise og glidende modeller, som tager højde for dem, der skal hjælpes.”

Nye modeller på vej
Engagementet i den sociale dagsorden startede allerede dengang Kitte Wagner sad som direktør for Nørrebro Teater. Selv om det ikke stod i stillingsopslaget, ville Kitte Wagner ikke lade muligheden for at hjælpe nogle af dem, som samfundet havde dømt ude og helst så bag lås og slå, gå til spilde: ”Vi ansatte nogle unge drenge fra det lidt hårdere miljø til at arbejde for os, for eksempel i baren. For os var der et dobbelt formål med det. Når de var hos os, var de væk fra gaden, og nok så vigtigt åbnede vi dørene for dem til teateret. Man ser alt for sjældent den gruppe på publikumsrækkerne. Ved at tage de unge ind som time-ansatte var vi med til at gøre teatret nærværende for dem helt konkret, og hvad der betød endnu mere for mig: det var måske første gang, de oplevede at blive set på som individer og fik anerkendelse og opbakning som de mennesker, de var,” siger Kitte Wagner og tilføjer, at det var i 2010, dengang gadebandeproblematikken for alvor begyndte at accelerere på Nørrebro.

Arbejdet med unge fik et kraftigt ryk opad, da Kitte Wagner fik jobbet som direktør for KBH+, en social innovationszone under AskovFonden. KBH+ er grundlagt på missionen om at inkludere udsatte unge gennem ”mangfoldige fællesskaber” og midlet er en tværsektoriel indsats, hvor der bygges bro mellem de unge og uddannelses- og arbejdsmarkedet: ”En af de sociale virksomheder, vi arbejdede med, var Buddha Bikes, som ansatte udsatte unge til at lave genbrugscykler. Målet var at hjælpe de unge, der typisk var psykisk sårbare, ud af deres udenforskab ved at give dem et meningsfuldt arbejde,” fortæller Kitte Wagner og påpeger, at NGO-siden bør inviteres til en større rolle, end de har i dag, men det kan være svært at få dem med: ”Som aktør kan NGO’erne være mellemleddet, som åbner op for en mere helhedsorienteret måde at se på det sociale område. Samtidigt kan de være udviklingsenheder, som indgår i nye virksomhedskonstellationer. Udfordringen er, at det er en meget stor kulturforandring for en NGO at skulle arbejde sammen med det private erhvervsliv. Det er jo folk, som er udpræget idealister, og de har valgt at arbejde som NGO, fordi de brænder for det; det er en ’hjertekultur’. Mange af dem definerer sig nærmest imod det private marked.”

Certifikat på at være ”Good Company”
Med B Corp-certifikatet har Spark fået anerkendelse for, at de som virksomhed følger en strategi, der balancerer aktionærenes udbytte med hensynet til andre interessenter og bredere sociale og miljømæssige mål. For at opnå det særdeles krævende certifikat skal virksomheden redegøre for, at den i hele organisationen og i dens forretningsmodel er rettet ind mod at skabe værdi for samfundet. 1.498 virksomheder på verdensplan er i dag B Corp-certificerede, og for Nille Skalts, der som Managing Partner i Spark har stået bag rorpinden i det omfangsrige arbejde med certificeringen, er B Corp-tilgangen en helt ny måde at arbejde med fællesskab og samfundssind samtidig med, at man driver en god forretning baseret på samspillet mellem produkter, praktik og profit; B Corp er en bevægelse mod at sikre endnu større sammenfald mellem virksomheders og fællesskabets interesser.

Kitte Wagner er ikke i tvivl om, at ordninger som B Corp vil få stor gennemslagskraft på det sociale område: ”Potentialet er gigantisk for samfundet. Skandia-modellen har gjort op, at hver borger, der står i udenforskab, koster de offentlige budgetter 12 mio. kr. i et livsperspektiv. De penge bør i stedet omdirigeres til sociale investeringer baseret på ’fællesskab, nærhed og identitet’. Det er for at være drivkraft og frontløber i den omstilling, virksomheder som Spark vælger at investere i at blive B Corp, og jeg er overbevist om, at det er en investering, der kommer godt igen – på mange måder.”

Responsible Entrepreneurs-konferencen sætter for en dag rampelys på store som små sociale entreprenører og centrale NGO’er, som virker for og understøtter virksomheder med socialt samfundssind. Kitte Wagner er dagens moderator for 9 solide cases på socialt entreprenørskab: G4S, Arriva, NCC, Creativ Company, Social Foodies, Allehånde, Askov Fonden, High:five og ikke mindst Kofoeds Skole, der er vært for dagen. De nævnte flankeres af gæstetaler, markedsplads og miniseminarer ved blandt andet CABI, Media Now og Den Sociale Kapitalfond.
 
Konferencen finder sted d. 28. januar i Kofoeds Skoles multihal, Nyrnberggade 1 på Amager. Læs mere om konferencen og tilmelding på www.csr-link.dk.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
ESG Sommerskole - Live Webinar - Lær at tale ESG

Ønsker du at arbejde med ESG og bæredygtig business? Selv erfarne fagfolk roder rundt i begreberne. Få overblik og indblik i de centrale nøgleord og bogstavsforkortelser. Så du kan forstå og tale med om, hvordan virksomheder kan skabe værdi for både samfund og bundlinje.

Dato

04.07.2025

Tid

09:00

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle