Stor-udledere af CO2 øger indsatsen i nyt samarbejde

Sektor-specifikke CO2-initiativer samles nu under en hat for at få større slagkraft og for at involvere alle nøgleaktører i indsatesen for at decarbonisere. .

Mission Possible Partnership er en brik i spillet om at få mest mulig omstilling hurtigst muligt. .

03.02.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Målet er det samme: Alle virksomheder skal omlægge deres forretning, så den ikke længere udleder CO2. Men vejen dertil er langt fra den samme. For nogle virksomheder har omstillingen omkostninger store nok til at kunne lægge virksomheden i graven.

Internationalt taler man om ”hard to abate-sectors”, som er tung industri og transport f.eks., aluminium, stål, cement, kemisk virksomhed, og tung vejtransport, flytrafik og shipping. Tilsammen udgør disse syv sektorer 30 procent af de globale udledninger af CO2. 

Plan for hele økosystemet
Nu er omkring 400 virksomheder fra transportsektoren og den tunge industri gået sammen for at få fart på omstillingen gennem en økosystems-tilgang. Det er grundlaget for partnerskabet ”Mission Possible”, som blev lanceret under den virtuelle Davos-uge sidst i januar, afholdt af World Economic Forum.

Netop økosystems-tilgangen betyder også, at det ikke kun er de 400 selskaber selv, der bliver en del af Mission Possible Partnerskabet, men også repræsentanter for deres kunder, leverandører, banker, aktionærer og lovgivere. Planen er, at de sammen skal udvikle veje til netto-nul udledninger og skabe klarhed over, hvad der skal til få at nå det mål.

Som ganske meget andet klima-arbejde i 2021, peger også Mission Possible Partnerskabet hen mod COP26, FN’s klimatopmøde, som er udsat fra 2020. Ved lanceringen af partnerskabet forklarede man således, at målet for 2021 er at kunne vise, hvordan man når til net-zero inden for shipping, luftfart og stål, så alle er klar over, hvad der skal gøres, og hvem, der skal gøre det – inklusiv investeringsbehov. I løbet af de næste tre år er planen at gøre det samme for lastbilstransport, kemisk virksomhed, cement og aluminium, og i løbet af fem år vil man give sig i kast med andre sektorer, f.eks. landbrug og fødevarer.

Det nye – samlende – Mission Impossible Partnership vil samle de kritiske aktører, som kan få omstillingen til at ske. En central idé for partnerskabet er således, at Paris-aftalens fokus på nationale mål ikke får skabt omstillingen i de globale industrier, og at landestrategierne skal bakkes op af sektor-strategier.

En rapport fra foråret 2020 viste da også, at mange af de største virksomheder i de berørte brancher er nødt til at skrue vældigt op for ambitionsniveauet. Så mange som 80 procent af de store udledere har ikke planer for, eller resultater der lever op til, Paris-aftalens 2 graders mål.

Initiativet er bl.a. finansieret af Amazon's Jeff Bezos’s Earth Fund og Bill Gates’s Breakthrough Energy.

Rigeligt at bygge på
Mission Possible-partnerskabet står ikke på bar bund i udførelsen af de opgaver. Faktisk er partnerskabet primært en fælles organisering og koordination mellem syv eksisterende partnerskaber.

  • Getting to Zero Coalition – hvor 157 virksomheder fra shippings økosystem arbejder for at gøre det net-zero skibsfart mulig. Det projekt ledes af Global Maritime Forum, som er nabo til Danse Rederier i Amaliegade i København
  • Clean Skies for Tomorrow – hvor 80 virksomheder i luftfart og omgivende brancher samarbejder om decarbonisering.
  • Road Freight Zero Coalition – hvor 40 virksomheder arbejder med at find egode løsninger på  behovet fortung vejtransport uden CO2-udledninger.
  • Low-Carbon Emitting Technologies – som samler 20 virksomheder I arbejdet med at accelerere rejsen mod netto nul udledninger for kemisk industri,
  • Net-Zero Steel Initiative – med 12 virksomheder fra stål-industrien.
  • Aluminium for Climate – hvor 12 organisationer udvikler teknologi og prøver at stimulere efterspørgslen på lav-emissions aluminimum.
  • Clean Cement Coalition – hvor tv oaf de store selskaber i branchen er I færd med at udviklie standarder og stimulere efterspørgsel.

Det hele peger i samme retning
Mission Possible Partnerskabet skal ikke blot lave de førnævnte forslag til planer for de enkelte brancher. Den helt store samtænkning op til COP26 har tydeligvis været i gang, for partnerskabet skal også være den måde, de føromtalte ”hard to abate sectors” leverer deres bidrag til ”Race to Zero Breakthroughs”-projektet, som også blev lanceret i løbet af det virtuelle Davos i sidste uge.

Dét projekt, som kommer fra FN og COP26-værterne Storbritannien og Italien, har sat kort- og langsigtede mål for omkring 20 sektorer i den globale økonomi. De kan ses her og blev ved lanceringen omtalt som noget, virksomheder, regeringer og civilsamfundet kan samarbejde om forud for COP 26. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online