Stor-udledere af CO2 øger indsatsen i nyt samarbejde

Sektor-specifikke CO2-initiativer samles nu under en hat for at få større slagkraft og for at involvere alle nøgleaktører i indsatesen for at decarbonisere. .

Mission Possible Partnership er en brik i spillet om at få mest mulig omstilling hurtigst muligt. .

03.02.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Målet er det samme: Alle virksomheder skal omlægge deres forretning, så den ikke længere udleder CO2. Men vejen dertil er langt fra den samme. For nogle virksomheder har omstillingen omkostninger store nok til at kunne lægge virksomheden i graven.

Internationalt taler man om ”hard to abate-sectors”, som er tung industri og transport f.eks., aluminium, stål, cement, kemisk virksomhed, og tung vejtransport, flytrafik og shipping. Tilsammen udgør disse syv sektorer 30 procent af de globale udledninger af CO2. 

Plan for hele økosystemet
Nu er omkring 400 virksomheder fra transportsektoren og den tunge industri gået sammen for at få fart på omstillingen gennem en økosystems-tilgang. Det er grundlaget for partnerskabet ”Mission Possible”, som blev lanceret under den virtuelle Davos-uge sidst i januar, afholdt af World Economic Forum.

Netop økosystems-tilgangen betyder også, at det ikke kun er de 400 selskaber selv, der bliver en del af Mission Possible Partnerskabet, men også repræsentanter for deres kunder, leverandører, banker, aktionærer og lovgivere. Planen er, at de sammen skal udvikle veje til netto-nul udledninger og skabe klarhed over, hvad der skal til få at nå det mål.

Som ganske meget andet klima-arbejde i 2021, peger også Mission Possible Partnerskabet hen mod COP26, FN’s klimatopmøde, som er udsat fra 2020. Ved lanceringen af partnerskabet forklarede man således, at målet for 2021 er at kunne vise, hvordan man når til net-zero inden for shipping, luftfart og stål, så alle er klar over, hvad der skal gøres, og hvem, der skal gøre det – inklusiv investeringsbehov. I løbet af de næste tre år er planen at gøre det samme for lastbilstransport, kemisk virksomhed, cement og aluminium, og i løbet af fem år vil man give sig i kast med andre sektorer, f.eks. landbrug og fødevarer.

Det nye – samlende – Mission Impossible Partnership vil samle de kritiske aktører, som kan få omstillingen til at ske. En central idé for partnerskabet er således, at Paris-aftalens fokus på nationale mål ikke får skabt omstillingen i de globale industrier, og at landestrategierne skal bakkes op af sektor-strategier.

En rapport fra foråret 2020 viste da også, at mange af de største virksomheder i de berørte brancher er nødt til at skrue vældigt op for ambitionsniveauet. Så mange som 80 procent af de store udledere har ikke planer for, eller resultater der lever op til, Paris-aftalens 2 graders mål.

Initiativet er bl.a. finansieret af Amazon's Jeff Bezos’s Earth Fund og Bill Gates’s Breakthrough Energy.

Rigeligt at bygge på
Mission Possible-partnerskabet står ikke på bar bund i udførelsen af de opgaver. Faktisk er partnerskabet primært en fælles organisering og koordination mellem syv eksisterende partnerskaber.

  • Getting to Zero Coalition – hvor 157 virksomheder fra shippings økosystem arbejder for at gøre det net-zero skibsfart mulig. Det projekt ledes af Global Maritime Forum, som er nabo til Danse Rederier i Amaliegade i København
  • Clean Skies for Tomorrow – hvor 80 virksomheder i luftfart og omgivende brancher samarbejder om decarbonisering.
  • Road Freight Zero Coalition – hvor 40 virksomheder arbejder med at find egode løsninger på  behovet fortung vejtransport uden CO2-udledninger.
  • Low-Carbon Emitting Technologies – som samler 20 virksomheder I arbejdet med at accelerere rejsen mod netto nul udledninger for kemisk industri,
  • Net-Zero Steel Initiative – med 12 virksomheder fra stål-industrien.
  • Aluminium for Climate – hvor 12 organisationer udvikler teknologi og prøver at stimulere efterspørgslen på lav-emissions aluminimum.
  • Clean Cement Coalition – hvor tv oaf de store selskaber i branchen er I færd med at udviklie standarder og stimulere efterspørgsel.

Det hele peger i samme retning
Mission Possible Partnerskabet skal ikke blot lave de førnævnte forslag til planer for de enkelte brancher. Den helt store samtænkning op til COP26 har tydeligvis været i gang, for partnerskabet skal også være den måde, de føromtalte ”hard to abate sectors” leverer deres bidrag til ”Race to Zero Breakthroughs”-projektet, som også blev lanceret i løbet af det virtuelle Davos i sidste uge.

Dét projekt, som kommer fra FN og COP26-værterne Storbritannien og Italien, har sat kort- og langsigtede mål for omkring 20 sektorer i den globale økonomi. De kan ses her og blev ved lanceringen omtalt som noget, virksomheder, regeringer og civilsamfundet kan samarbejde om forud for COP 26. 

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart