Storbank sætter nye standarder for finanssektoren

Nordea stod tidligere for hovedparten af de danske investeringer i hvede og majs, men banken vil ikke tjene penge på sult, og derfor er al handel med strukturerede obligationer droppet. Storbanken håber, at de kan sætte nye standarder for finanssektoren.

Nordea dropper spekulationer i fødevarer. Storbanken håber, at de som europæisk storspiller kan vise vejen.Foto:Flickrfree.

09.06.2012

Line Rieck, CSR.dk

Nordea påtager sig et socialt ansvar og dropper spekulationsgevinster på basale fødevarer. Næsten en milliard mennesker har ikke nok mad, og i Vestafrika banker endnu en sultkatastrofe på døren. Verdensbanken og FN har i flere år argumenterede for, at en af grundene til de skyhøje priser på fødevare er bankernes fødevarespekulationer. Nordea besluttede i marts, at banken ikke længere vil spekulere i fødevarer, da de ikke længere kan afvise, at den type af finansielle produkter biddrager til fattigdom og sult.

Nordea har tidligere været kritiserede af flere udviklingsorganisationer, senest af DanWatch og TÆNK, for deres spekulationer i verdensmarkedspriserne for hvede og majs i 2013. Det tog de i marts konsekvensen af og håber, at de som Europæisk storspiller kan være med til at sætte en standard for finanssektoren.

Satser på ansvarlige investeringer
Direktør for ansvarlige investeringer i Nordea Klaus Fridorf, understreger, at Nordea nu udelukkende vil tilbyde investering, som de kan stå inden for er ansvarlige.

“Vores beslutning er baseret på en række internationale analyser, der påviser en sammenhæng mellem øget spekulation på de finansielle markeder og rekordhøje fødevarepriser,” siger Klaus Fridorf og understreger:  

”Selv om de finansielle produkter er helt legitime, er det bekymrende, hvis vores aktiviteter er med til indirekte at påvirke levevilkårene for udsatte grupper negativt. Fakta er, at fødevarepriserne de senere år er steget til historiske højder og forværrer dermed verdens problemer med hungersnød og fattigdom,” siger Klaus Fridorf.

Fødevareinvesteringer handler ikke om at købe og opbevare tonsvis af hvede og majs. Investeringerne kan betragtes som finansielle væddemål, da levering og afregning først sker, når der er gået et halvt år eller mere. Jo mere fødevarerne stiger i pris, jo større er gevinsten. Det burde umiddelbart ikke påvirke prisen, fordi den i sidste ende bestemmes af udbud og efterspørgsel, men lige netop på dette finansielle marked kan man sige, at kampens spillere er deltager i væddemålene, og netop derfor påvirker det priserne.

Nordea skal vise vejen
Laust Leth Gregersen fra Concord, der er et netværk for udviklingsorganisationer, forklarer, at handelen  er steget markant de seneste år, og at de største danske banker, med Nordea som eneste undtagelse, spekulerer i fødevarer ­– også kaldet strukturerede obligationer. Han støtter Nordeas gode initiativ, og han håber, at de øvrige danske banker vil følge Nordeas gode eksempel.

”I dag sidder spekulanter på omkring 60 procent af hvedemarkedet imod 12 procent i 1996. Spekulationen er en medvirkende faktor i de rekordhøje fødevarepriser, som verden har oplevet. Når prisen på et kilo majs eller hvedemel inden for få måneder stiger til en dagløn, som vi har set det over de seneste år, så går det ganske enkelt ud over de mennesker, der allerede er hårdt ramt,” forklarer Laust Leth Gregersen.

Kræver regulering
Programkoordinator Rolf Hernø fra hjælpeorganisationen Care mener, at en løsning ligger ligefor. Han er yderst tilfreds med, at Nordea har droppet investeringer i strukturerede obligationer, men understreger, at der er behov for, at vi med lov regulerer området.   

”Hvert eneste år ser vi i Care, hvordan folk dør af sult, selvom en helt oplagt nøgle til at forbedre situationen ligger lige for øjnene af os. Vi skal stoppe den ukontrollerede spekulation i fødevarer. USA har gjort det. Nu må vi følge trop med regulering,” siger Rolf Hernø.

I Danske Bank og Jyske Bank er cirka en milliard kroner stadig investeret i strukturerede obligationer.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online