Storbank sætter nye standarder for finanssektoren

Nordea stod tidligere for hovedparten af de danske investeringer i hvede og majs, men banken vil ikke tjene penge på sult, og derfor er al handel med strukturerede obligationer droppet. Storbanken håber, at de kan sætte nye standarder for finanssektoren.

Nordea dropper spekulationer i fødevarer. Storbanken håber, at de som europæisk storspiller kan vise vejen.Foto:Flickrfree.

09.06.2012

Line Rieck, CSR.dk

Nordea påtager sig et socialt ansvar og dropper spekulationsgevinster på basale fødevarer. Næsten en milliard mennesker har ikke nok mad, og i Vestafrika banker endnu en sultkatastrofe på døren. Verdensbanken og FN har i flere år argumenterede for, at en af grundene til de skyhøje priser på fødevare er bankernes fødevarespekulationer. Nordea besluttede i marts, at banken ikke længere vil spekulere i fødevarer, da de ikke længere kan afvise, at den type af finansielle produkter biddrager til fattigdom og sult.

Nordea har tidligere været kritiserede af flere udviklingsorganisationer, senest af DanWatch og TÆNK, for deres spekulationer i verdensmarkedspriserne for hvede og majs i 2013. Det tog de i marts konsekvensen af og håber, at de som Europæisk storspiller kan være med til at sætte en standard for finanssektoren.

Satser på ansvarlige investeringer
Direktør for ansvarlige investeringer i Nordea Klaus Fridorf, understreger, at Nordea nu udelukkende vil tilbyde investering, som de kan stå inden for er ansvarlige.

“Vores beslutning er baseret på en række internationale analyser, der påviser en sammenhæng mellem øget spekulation på de finansielle markeder og rekordhøje fødevarepriser,” siger Klaus Fridorf og understreger:  

”Selv om de finansielle produkter er helt legitime, er det bekymrende, hvis vores aktiviteter er med til indirekte at påvirke levevilkårene for udsatte grupper negativt. Fakta er, at fødevarepriserne de senere år er steget til historiske højder og forværrer dermed verdens problemer med hungersnød og fattigdom,” siger Klaus Fridorf.

Fødevareinvesteringer handler ikke om at købe og opbevare tonsvis af hvede og majs. Investeringerne kan betragtes som finansielle væddemål, da levering og afregning først sker, når der er gået et halvt år eller mere. Jo mere fødevarerne stiger i pris, jo større er gevinsten. Det burde umiddelbart ikke påvirke prisen, fordi den i sidste ende bestemmes af udbud og efterspørgsel, men lige netop på dette finansielle marked kan man sige, at kampens spillere er deltager i væddemålene, og netop derfor påvirker det priserne.

Nordea skal vise vejen
Laust Leth Gregersen fra Concord, der er et netværk for udviklingsorganisationer, forklarer, at handelen  er steget markant de seneste år, og at de største danske banker, med Nordea som eneste undtagelse, spekulerer i fødevarer ­– også kaldet strukturerede obligationer. Han støtter Nordeas gode initiativ, og han håber, at de øvrige danske banker vil følge Nordeas gode eksempel.

”I dag sidder spekulanter på omkring 60 procent af hvedemarkedet imod 12 procent i 1996. Spekulationen er en medvirkende faktor i de rekordhøje fødevarepriser, som verden har oplevet. Når prisen på et kilo majs eller hvedemel inden for få måneder stiger til en dagløn, som vi har set det over de seneste år, så går det ganske enkelt ud over de mennesker, der allerede er hårdt ramt,” forklarer Laust Leth Gregersen.

Kræver regulering
Programkoordinator Rolf Hernø fra hjælpeorganisationen Care mener, at en løsning ligger ligefor. Han er yderst tilfreds med, at Nordea har droppet investeringer i strukturerede obligationer, men understreger, at der er behov for, at vi med lov regulerer området.   

”Hvert eneste år ser vi i Care, hvordan folk dør af sult, selvom en helt oplagt nøgle til at forbedre situationen ligger lige for øjnene af os. Vi skal stoppe den ukontrollerede spekulation i fødevarer. USA har gjort det. Nu må vi følge trop med regulering,” siger Rolf Hernø.

I Danske Bank og Jyske Bank er cirka en milliard kroner stadig investeret i strukturerede obligationer.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

04.07.2025CSR.dk

Økonomer vil gentænke regnemodeller for klimatiltag

03.07.2025CSR.dk

Flere virksomheder dropper miljøvenlig markedsføring

30.06.2025CSR.dk

Ny rapport: EU risikerer at bremse bæredygtigheden med for lave krav

30.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Deltag i ESG Sommerskole: Få viden og værktøjer i din sommerferie

27.06.2025CSR.dk

Hvordan vil EU bekæmpe greenwashing uden regulering?

26.06.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Bæredygtige karriereveje: nyt initiativ sætter fokus på kompetencer, karriereskift og ESG-roller

26.06.2025CSR.dk

Apple kritiserer EU-krav: iPads får bundkarakter i energimærkning

25.06.2025CSR.dk

Færre krav, færre hænder: ESG-ansatte skubbes ud af omnibus

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K