22.02.2010  |  Kommunikation

Strøm med klimavalg

Efter flere års vildledning bliver der nu krævet retvisende beskrivelser af effekten af strømprodukter med klimavalg.

Såkaldt ”CO2-neutral” eller ”Grøn strøm” er i flere år desværre blevet solgt af mange el-handlere med alle mulige overdrevne og forkerte anprisninger af produkternes effekt. Det har betydet, at forbrugere, som gerne har villet gøre en forskel til gavn for klimaet og/eller har ønsket at støtte udbygningen af vedvarende energi, har haft endog meget svært ved at gennemskue markedet. For i mange tilfælde er de blevet forledt til at tro, at det produkt, som de købte og betale overpris for, faktisk havde langt større effekt end tilfældet var.

En sådan markedssituation er uheldig. Ikke kun fordi man ikke skal snyde forbrugerne. Men også fordi forbrugere, som opdager vildledningen, vil have en tendens til at opgive at gøre en forskel. Og fordi el-handelsselskaber, som faktisk gerne vil levere et bedre produkt, ikke kan finde plads til en reel annoncering af et produkt, når de ringe produkter uretmæssigt har taget alle overskrifterne.

Branchedeklaration af elprodukter med klimavalg
For at forbedre situationen har en arbejdsgruppe bestående af Dansk Energi, Forbrugerrådet, Energinet.dk, Danmarks Naturfredningsforening, Energistyrelsen og Det Økologiske Råd i fællesskab udarbejdet en ”Branchedeklaration” for ”strøm med klimavalg”

Det betyder, at el-handlerne fra 1. januar 2010 har forpligtet sig til at følge nogle minimumskrav til deres tilbudte strømprodukter og har bundet sig til en række definerede og langt mere ærlige beskrivelser af strømprodukternes faktiske effekt.

Deklareringen omfatter i princippet tre produkttyper:

  • Strøm med CO2-reduktion
  • Strøm med bidrag til opstilling af nye VE-anlæg gennem donationer
  • Strøm med køb af oprindelsesgarantier fra vedvarende energiproduktion

Forbrugerne kan så vælge, hvilken strømtype med klimavalg, de vil have – samtidig med, at de får beskrevet effekten af valget (se boks).

Ved at se på www.elpristavlen.dk kan du få et overblik over, hvilke el-handlere, der markedsfører de deklarerede strømprodukter samt prisen på dem.

Nye og bedre strømprodukter forventes
I den kommende tid forventer vi, at branchedeklarationen vil medføre nye og bedre klimavenlige strømprodukter - både faktiske strømprodukter og betydeligt bedre valgmuligheder.

Vi forventer, at forbrugerne vil få tilbudt flere muligheder for at købe strøm, hvor der betales ekstra for at gennemføre CO2-reducerende projekter uden for FN’s system i u-landene. Disse projekter kan være med til at overføre teknologi til fattige lande og samtidig skabe jobs og udvikling i landene. I dag findes kun ét projekt på det danske marked.

Vi forventer også, at forbrugerne snart kan købe strøm, hvor et ekstra bidrag svarende til dit strømforbrug betales til en almennyttig fond, som skal fremrykke udbygningen med vedvarende energi.

Vi forventer, at der udbydes strøm med køb af oprindelsesgarantier fra vedvarende energianlæg, som højst er to år gamle. Og at der herved skabes et reelt marked, som kan være med til at fremrykke beslutninger om mere vedvarende energi politisk og økonomisk.

Vi forventer, at ”Strøm med køb og annullering af oprindelsesgarantier” fra eksisterende vedvarende energiproduktion (den tidligere såkaldte Grønne Strøm) vil forsvinde fra markedet, da dette produkt ingen effekt har.

Og sluttelig ser vi frem til, at el-handelsselskaber vil udvikle hjemmesider, hvor man selv frit kan sammensætte sit strømkøb med frit valg mellem de forskellige produkttyper for strøm med klimavalg.

At spare på energien er stadig det bedste
Endelig bør man huske på, at den bedste måde både at spare penge på og spare miljøet for unødig CO2-forurening stadig er at spare på energien. Mange el-handelsselskaber tilbyder hjælp til også at spare på energien som en pluseffekt til køb af strøm. Og så kan man fortsat selv investere direkte i ny vedvarende energiproduktion, som er en rigtig god mulighed uanset valg af strøm med klimavalg.

Se faktaboks herunder.

Mere fra Kristina

Kristina Øby Pedersen

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere