Succes med partnerskaber kræver mere end en god projektleder

Arbejdet med partnerskaber skal systematiseres og professionaliseres, hvis de skal skabe værdi. Med tre rapporter har to konsulenthuse ydet et væsentligt bidrag til den mission – og opdaget menneskelighedens kolossale vigtighed.

23.09.2022

CSR.dk

I den tidlige sommer 2022 udgav Partnerskabshuset Krydsfelt og Carve Consulting den foreløbigt sidste af tre rapporter om partnerskaber. Over tre år har de arbejde med at forstå og skabe metode om partnerskaber mellem virksomheder og aktører fra den offentlige sektor eller civilsamfundet. Eller endnu bedre alle tre sektorer i samarbejde på en gang.

Meget omtale men dårlig udtale
Partnerskaber er på en og samme tid en gammel kending i arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar og et fremadstormende behov og felt. Men på trods af den lange historie om samarbejder på tværs af sektorer, så er der stadig mange udfordringer.

”Mit indtryk efter mange års arbejde med virksomheder og ansvar er, at der mangler nogle redskaber på feltet, der viser, hvordan man etablerer og vedligeholder partnerskaber og sørger for de skaber værdi,” siger Birgitte Kofod Olsen, som er partner i Carve Consulting.

Og det er netop det, Partnerskabshuset Krydsfelt og Carve prøver at råde bod på ved at have udviklet nogle værktøjer, man kan støtte sig op ad.

”Vi prøver at skabe noget metode på et felt, som er meget omtalt, men ikke specielt udtalt. Der er rigtig mange, der taler om partnerskaber, men hvordan man mere konkret går til det, er der ikke delt meget viden om,” siger Jesper Mørk Hovgaard, som er adm. dir. og partner i Partnerskabshuset Krydsfelt.

”Vores mere langsigtede ambition er at professionalisere partnerskabsfeltet, så det bliver til en disciplin, man kan dygtiggøre sig i, og man undgår den situationen, hvor et partnerskab løber ud i sandet, uden at nogen egentlig ved hvorfor,” forsætter han.

Nyt pres for at mestre partnerskaber
Ideen om partnerskaber er jo ikke ny. Men den er vigtigere end nogensinde.

”Når man ser på CSR-feltet, har det altid været en iboende del, at man arbejdede med partnere i f.eks. projekter eller stakeholderdialog. Det er en del af metoden, kan man sige. Men nyere lovgivning accelererer behovet for samarbejde,” siger Birgitte Kofod Olesen.

Inddragelse er således et krav i FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv, høring af interessenter bliver et krav i den nye EU-lovgivning om obligatorisk due diligence, ligesom verdensmål 17 om partnerskaber har understreget behovet.

Partnerskabsmetoden på plads

I den første rapport fra af Partnerskabshuset Krydsfelt og Carve Consulting arbejdes der på, hvordan man etablerer et værdiskabende partnerskab. Med titlen ”Værdi fra dag 1 i partnerskaber” udrulles fire sæt anbefalinger med tilknyttede aktivitetsforslag:

  • Hvordan man sætter mange bundlinjer i spil
  • Hvordan man kan så frø og skabe værdi med forsamarbejdsaktiviteter
  • Hvordan man kan skabe en god, værdifuld dialogkan arbejde med en prøveperiode
  • Hvordan man kan arbejde med en prøveperiode

Seriens 2. udgivelse – Værdi i år 2 af partnerskaber - præsenterer ligeledes et sæt anbefalinger, hvis overskrifter er:

  • Anbefalinger om fundamentet for langsigtet værdiskabelse
  • Anbefalinger om overgangen fra år 1 til år 2
  • Anbefalinger til underbyggelse af relationen og partnerskabet
  • Anbefalinger til når der går hverdag i den

Den tredje rapport, Kemi i partnerskaber, giver viden og redskaber til at arbejde med de menneskelige relationer ved at:

  • Udvise respekt gennem indsatsvilje og ydmyghed
  • Udvise empati gennem nysgerrighed og tålmodighed
  • Udvise mod gennem ærlighed og tillid
     

”Mål 17 gjorde det helt klart, at uden forpligtende, vidtrækkende samarbejde kommer vi ingen vegne i arbejdet med verdens store udfordringer,” siger Birgitte Kofod Olsen.

Mere kemi end først antaget
Partnerskabshuset Krydsfelt og Carves partnerskabsmetode bygges op i de tre rapporter udgivet af samarbejdet og definerer tre områder, man skal arbejde med i partnerskabet: Indhold, proces og relationer. Læs mere om hver af disse i tekstboksen.

Den tredje og seneste rapports udgangspunkt var oprindeligt et ønske om at dykke ned i de komplekse partnerskaber med mange aktører, for at finde ud af, hvad de havde brug for, for at lykkes. I løbet af researchprocessen blev det dog hurtigt tydeligt, at succes handlede mindre om struktur og mere om kemi. Og så ændrede projektet form.

”Vi så tidligt, at det handlede om menneskeligheden, den gode kemi. Det fik os til at gå tilbage til interviewene i de to første rapporter for at afsøge det emne,” fortæller Jesper Mørk Hovgaard.

”Den lidt overraskende konklusion er, at jo større og mere komplekst et samarbejde er, jo mere betyder de menneskelige relationer for, om det lykkes. Til gengæld er behovene i processer og indhold ret ensartede uanset partnerskabets størrelse,” fortsætter han.

”De personer, vi interviewede, var både meget åbne om deres erfaringer og meget bevidste om vigtigheden af netop spørgsmålet om kemi. De var virkelig gode til at italesætte det og forholde sig til det,” supplerer Birgitte Kofod Olsen.

Resultatet af denne åbenhed er en kortlægning af den gode kemis bestanddele, som ses i figuren. En sjældent enkel præsentation af de lidt usynlige indsatser, som får ’det hele til at glide’.

Kilde: Partnerskabshuset Krydsfelt og Carve Consulting.

Det er mere end projektledelse
For parterne bag rapporten er der ingen tvivl om, at behovet for hjælp til at arbejde med måske især med relationerne i partnerskaber er stort, men at erkendelsen af dette er lille.

”Mange har nok set partnerskaber som en slags projekt, der kunne passes med almindelig projektledelse. Men vores rapporter viser, at partnerskaber kræver en særlig form for projektledelse, hvor der er nogle aspekter, man skal huske at tænke ind,” siger Birgitte Kofod Olsen.

”Jeg synes, jeg har oplevet rigtig mange projekter, der ikke fungerede. Man kan hive viden ud af de tre rapporter – til både store og små projekter – for at skabe de nødvendige opmærksomhedspunkter i indhold, processer og relationer, der får det til at lykkes. For det er mit indtryk, at når projekter flunker, så er det som regel, fordi der ikke har været brugt nok kræfter på de tre dimensioner,” fortsætter hun.

Det er således langt fra tilfældet i alle organisationer, at man har et sprog for og kapacitet til at håndtere konflikter og dilemmaer – med andre ord uro – i partnerskaber. 

Jesper Mørk Hovgaard vil af den grund meget gerne se en mere systematisk og professionel tilgang til partnerskaber.

”Jeg er ikke i tvivl om, at hvis der var flere, der arbejdede mere struktureret hjemmefra med deres partnerskaber, så man er meget bevidst om både hvilket indhold, man gerne vil skabe, hvilke processer, der skal til, og hvordan de vil indgå i relationsdannelsen, så vil flere få mere ud af deres partnerskaber,” afslutter han.

Foto: Partnerskabshuset Krydsfelt og Carve Consulting.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: samarbejde med NGO'er

Ingen store problemer kan løses uden samarbejde på tværs af sektorer, men al erfaring viser også, at det kan være svært at få den slags partnerskaber til at fungere. Så hvordan udvikler samarbejdsformerne mellem virksomheder og NGO'er sig? Og er der ny viden om, hvordan partnerskaber kan opnå sine mål og desuden skabe værdi for alle deltagere? 

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams