Sværvægter i branchen tror ikke på investorers engagementstrategier

Kan man tro på de institutionelle investorers udsagn om at de investerer ansvarligt? Ofte er det mere ord end handling, siger Robert Rubinstein, ekspert i ansvarlige investeringer.

Foto: TBLI Group.

10.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”De professionelle investorer siger, at de investerer ansvarligt. Men hvis du bare hyrer nogen til at tage en snak med selskaberne hvert halve år og i øvrigt beholder aktierne, uanset om de ændrer opførsel eller ej, svarer det til at melde sig ind i fitnesscenteret uden at træde op på maskinerne.”

Sådan siger Robert Rubinstein til Finans.dk. Han er direktør for TBLI Group, der i 19 år har forsøgt at få investorer til at investere ansvarligt ud fra principperne om ESG, hvor miljø, sociale forhold og virksomhedsledelse spiller en afgørende rolle i investeringsprocessen.

Også i Danmark
Robert Rubinstein talte i sidste uge på CSR Links konference om ansvarlige investeringer. En anden taler var Anders Eldrup, formand for Jurister og Økonomers Pensionskasse, JØP, som fremhævede JØP's aktive ejerskab. Det praktiseres ved screening, som udelukker nogle typer af aktier på forhånd, dialog med problemaktier og aktivt ejerskab i form af aktiv deltagelse i generalforsamlinger, og som sidste udvej frasalg, hvis dialogen ikke giver resultater.

Anders Eldrup forklarede, at man i JØP, inden nye investeringer foretages, ser på selskabsledelse, menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og klima, samt skat og korruption. Søren Larsen, der står i spidsen for Nykredits socialt ansvarlige investeringer, havde ikke taget en tilsvarende liste med på konferencen, men talte om muligheden for at virksomheder bliver fravalgt på grund af brud på internationale forpligtelser, f.eks. Global Compact.

»Vi mener, at dialog er bedre end ingen dialog. Hvis der så sker fremskridt, er det godt, og ellers sælger vi aktierne efter en periode. Vi solgte aktier i flere selskaber sidste år af den grund. Det er en ny udfordring at være aktiv investor, og vi kan ikke garantere ikke at blive grebet i et forkert selskab, men vi arbejder på sagen,« sagde Anders Eldrup fra talerstolen.

Læs også: Selvom pengene er ansvarlige, er det stadig forretning

Sæt hårdere ind
Det er samme formel, som stort set andre ansvarlige investorer benytter. Problemet er, ifølge Robert Rubinstein, at det ikke fører til noget:  

»Du kan holde nok så mange kaffemøder med de store selskaber. Det flytter ikke noget. Rockefeller familien har i årevis forgæves forsøgt at få Exxon Mobil til at dreje produktionen over mod vedvarende energi. Aktivt ejerskab skal du bruge til at sætte pistolen for panden på dårligt kørende små og mellemstore selskaber og tvinge dem til at ændre produktionsforholdene eller dø,« siger han til Finans.dk.

Menneskerettigheder må ikke være vilkårligt
Begge investorrepræsentanter nævnte også FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Til spørgsmålet om hvordan de blev brugt, svarede Anders Eldrup fra JØP:

”Det er en del af vores politikker, at arbejde med retningslinjerne i forhold til vores investeringer. Når det handler om vores dialog med virksomheder er vi og nødt til at prioritere vores indsats. Vi taler om flere tusinde virksomheder, som vi har aktier i, så det er ikke praktisk ladsiggørligt.”

NGO’ernes repræsentanter på konferencen advarede i den forbindelse om ikke at lade vilkårligheden råde:

”Retningslinjerne har jo guidance på hvordan man prioriterer sin indsats, det handler om hvor alvorlig påvirkningen af stakeholdernes rettigheder er,” sagde Troels Børrild, fra Mellemfolkeligt Samvirke, som blev bakket op af Sanne Borges fra Amnesty International, der forklarede at ”…det på den måde ikke er op til den enkelte investor at prioritere, hvad de synes giver mening.”

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J