Sværvægter i branchen tror ikke på investorers engagementstrategier

Kan man tro på de institutionelle investorers udsagn om at de investerer ansvarligt? Ofte er det mere ord end handling, siger Robert Rubinstein, ekspert i ansvarlige investeringer.

Foto: TBLI Group.

10.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”De professionelle investorer siger, at de investerer ansvarligt. Men hvis du bare hyrer nogen til at tage en snak med selskaberne hvert halve år og i øvrigt beholder aktierne, uanset om de ændrer opførsel eller ej, svarer det til at melde sig ind i fitnesscenteret uden at træde op på maskinerne.”

Sådan siger Robert Rubinstein til Finans.dk. Han er direktør for TBLI Group, der i 19 år har forsøgt at få investorer til at investere ansvarligt ud fra principperne om ESG, hvor miljø, sociale forhold og virksomhedsledelse spiller en afgørende rolle i investeringsprocessen.

Også i Danmark
Robert Rubinstein talte i sidste uge på CSR Links konference om ansvarlige investeringer. En anden taler var Anders Eldrup, formand for Jurister og Økonomers Pensionskasse, JØP, som fremhævede JØP's aktive ejerskab. Det praktiseres ved screening, som udelukker nogle typer af aktier på forhånd, dialog med problemaktier og aktivt ejerskab i form af aktiv deltagelse i generalforsamlinger, og som sidste udvej frasalg, hvis dialogen ikke giver resultater.

Anders Eldrup forklarede, at man i JØP, inden nye investeringer foretages, ser på selskabsledelse, menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og klima, samt skat og korruption. Søren Larsen, der står i spidsen for Nykredits socialt ansvarlige investeringer, havde ikke taget en tilsvarende liste med på konferencen, men talte om muligheden for at virksomheder bliver fravalgt på grund af brud på internationale forpligtelser, f.eks. Global Compact.

»Vi mener, at dialog er bedre end ingen dialog. Hvis der så sker fremskridt, er det godt, og ellers sælger vi aktierne efter en periode. Vi solgte aktier i flere selskaber sidste år af den grund. Det er en ny udfordring at være aktiv investor, og vi kan ikke garantere ikke at blive grebet i et forkert selskab, men vi arbejder på sagen,« sagde Anders Eldrup fra talerstolen.

Læs også: Selvom pengene er ansvarlige, er det stadig forretning

Sæt hårdere ind
Det er samme formel, som stort set andre ansvarlige investorer benytter. Problemet er, ifølge Robert Rubinstein, at det ikke fører til noget:  

»Du kan holde nok så mange kaffemøder med de store selskaber. Det flytter ikke noget. Rockefeller familien har i årevis forgæves forsøgt at få Exxon Mobil til at dreje produktionen over mod vedvarende energi. Aktivt ejerskab skal du bruge til at sætte pistolen for panden på dårligt kørende små og mellemstore selskaber og tvinge dem til at ændre produktionsforholdene eller dø,« siger han til Finans.dk.

Menneskerettigheder må ikke være vilkårligt
Begge investorrepræsentanter nævnte også FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Til spørgsmålet om hvordan de blev brugt, svarede Anders Eldrup fra JØP:

”Det er en del af vores politikker, at arbejde med retningslinjerne i forhold til vores investeringer. Når det handler om vores dialog med virksomheder er vi og nødt til at prioritere vores indsats. Vi taler om flere tusinde virksomheder, som vi har aktier i, så det er ikke praktisk ladsiggørligt.”

NGO’ernes repræsentanter på konferencen advarede i den forbindelse om ikke at lade vilkårligheden råde:

”Retningslinjerne har jo guidance på hvordan man prioriterer sin indsats, det handler om hvor alvorlig påvirkningen af stakeholdernes rettigheder er,” sagde Troels Børrild, fra Mellemfolkeligt Samvirke, som blev bakket op af Sanne Borges fra Amnesty International, der forklarede at ”…det på den måde ikke er op til den enkelte investor at prioritere, hvad de synes giver mening.”

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online