Sværvægter i branchen tror ikke på investorers engagementstrategier

Kan man tro på de institutionelle investorers udsagn om at de investerer ansvarligt? Ofte er det mere ord end handling, siger Robert Rubinstein, ekspert i ansvarlige investeringer.

Foto: TBLI Group.

10.03.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”De professionelle investorer siger, at de investerer ansvarligt. Men hvis du bare hyrer nogen til at tage en snak med selskaberne hvert halve år og i øvrigt beholder aktierne, uanset om de ændrer opførsel eller ej, svarer det til at melde sig ind i fitnesscenteret uden at træde op på maskinerne.”

Sådan siger Robert Rubinstein til Finans.dk. Han er direktør for TBLI Group, der i 19 år har forsøgt at få investorer til at investere ansvarligt ud fra principperne om ESG, hvor miljø, sociale forhold og virksomhedsledelse spiller en afgørende rolle i investeringsprocessen.

Også i Danmark
Robert Rubinstein talte i sidste uge på CSR Links konference om ansvarlige investeringer. En anden taler var Anders Eldrup, formand for Jurister og Økonomers Pensionskasse, JØP, som fremhævede JØP's aktive ejerskab. Det praktiseres ved screening, som udelukker nogle typer af aktier på forhånd, dialog med problemaktier og aktivt ejerskab i form af aktiv deltagelse i generalforsamlinger, og som sidste udvej frasalg, hvis dialogen ikke giver resultater.

Anders Eldrup forklarede, at man i JØP, inden nye investeringer foretages, ser på selskabsledelse, menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og klima, samt skat og korruption. Søren Larsen, der står i spidsen for Nykredits socialt ansvarlige investeringer, havde ikke taget en tilsvarende liste med på konferencen, men talte om muligheden for at virksomheder bliver fravalgt på grund af brud på internationale forpligtelser, f.eks. Global Compact.

»Vi mener, at dialog er bedre end ingen dialog. Hvis der så sker fremskridt, er det godt, og ellers sælger vi aktierne efter en periode. Vi solgte aktier i flere selskaber sidste år af den grund. Det er en ny udfordring at være aktiv investor, og vi kan ikke garantere ikke at blive grebet i et forkert selskab, men vi arbejder på sagen,« sagde Anders Eldrup fra talerstolen.

Læs også: Selvom pengene er ansvarlige, er det stadig forretning

Sæt hårdere ind
Det er samme formel, som stort set andre ansvarlige investorer benytter. Problemet er, ifølge Robert Rubinstein, at det ikke fører til noget:  

»Du kan holde nok så mange kaffemøder med de store selskaber. Det flytter ikke noget. Rockefeller familien har i årevis forgæves forsøgt at få Exxon Mobil til at dreje produktionen over mod vedvarende energi. Aktivt ejerskab skal du bruge til at sætte pistolen for panden på dårligt kørende små og mellemstore selskaber og tvinge dem til at ændre produktionsforholdene eller dø,« siger han til Finans.dk.

Menneskerettigheder må ikke være vilkårligt
Begge investorrepræsentanter nævnte også FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv. Til spørgsmålet om hvordan de blev brugt, svarede Anders Eldrup fra JØP:

”Det er en del af vores politikker, at arbejde med retningslinjerne i forhold til vores investeringer. Når det handler om vores dialog med virksomheder er vi og nødt til at prioritere vores indsats. Vi taler om flere tusinde virksomheder, som vi har aktier i, så det er ikke praktisk ladsiggørligt.”

NGO’ernes repræsentanter på konferencen advarede i den forbindelse om ikke at lade vilkårligheden råde:

”Retningslinjerne har jo guidance på hvordan man prioriterer sin indsats, det handler om hvor alvorlig påvirkningen af stakeholdernes rettigheder er,” sagde Troels Børrild, fra Mellemfolkeligt Samvirke, som blev bakket op af Sanne Borges fra Amnesty International, der forklarede at ”…det på den måde ikke er op til den enkelte investor at prioritere, hvad de synes giver mening.”

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online