04.06.2012  |  Kommunikation

Taxibranchen vil være klimavenlig

En cocktail af energieffektive biler, energieffektiv kørsel og elbiler skal gøre taxibranchen mere klimavenlig. Samtidig skal taxibranchen være demonstrationsbranche for grønne transportteknologier, lyder det i en rapport fra Dansk Taxi Råds grønne taxikommission.

5.200 taxier kører rundt på de danske veje. Tilsammen er de ansvarlige for over to procent af Danmarks CO2-udledning og ti procent af den transportrelaterede udledning. Det lyder voldsomt, men bilerne er ofte store med et højt brændstofforbrug, og så kører de rigtig mange kilometer. Der er altså et stort potentiale for forbedring.

Derfor tog Dansk Taxi Råd initiativ til nedsættelse af sin grønne taxikommission, som begyndte sit arbejde i juni 2011. Formanden var dengang Martin Lidegaard, som senere blev afløst af Concitos formand, Thomas Færgeman. Arbejdet har resulteret i en rapport, som henvender sig til taxibranchen og til klimapolitiske beslutningstagere. Rapporten kortlægger og beskriver forskellige bæredygtige løsningsmodeller og klimatiltag til, hvordan landets taxier systematisk kan reducere deres klima- og miljøbelastning.

Klimainitiativer i taxibranchen

  • Odense Taxa lancerede i december 2011 Danmarks første eldrevne el-taxi i samarbejde med Choosev.
  • Under navnet ”CPH Clean Cab” vil Taxa 4x35 sende 10-12 el-taxier på gaden i løbet af 2012. Den elektriske taxiflåde er kommet tættere på efter Trafikstyrelsens bevilling på 5,2 millioner kroner i støtte til projektet. Taxa 4 x 35 har meldt ud, at man satser på at gennemgå et fuldkomment platformskifte til el i 2020.
  • Projekt Grøn Taxi er støttet af Trafikstyrelsen, og er et uddannelsesprojekt  igangsat af Frogne A/S i samarbejde med TaxiNord, TUC (Transportens UddannelsesCenter A/S) og RUC. Målet er at motivere til mere energirigtig adfærd hos taxichauffører og hermed nedbringe brændstofforbruget i TaxiNords 500 taxier med 19 procent.

Kilde: Dansk Taxi Råd

Elbiler på vej
Ifølge Dansk Taxi Råds direktør, Trine Wollenberg, blev kommissionen til ud fra en erkendelse af branchens forpligtelse til at bidrage til et bedre klima.

Hun oplyser, at en del danske taxiselskaber allerede har taget initiativer i den retning – blandt andet tre københavnske taxiselskaber. To af dem har fået tilskud fra Trafikstyrelsens grønne midler. Et af projekterne omhandler klimabevidst kørsel, mens et andet er gået til indkøb af elbiler.

”Målet er at Taxibranchen skal teste nye teknologier som elbiler, hybridbiler og brintbiler. Og så er tilskud nødvendige, ellers får man ikke økonomien til at hænge sammen,” siger hun og henviser til, at private kan købe elbiler uden afgift, men det har ikke stor betydning i taxibranchen, hvor afgiften er meget lavere.

Derfor mener hun også, at der er grund til at overveje en ny form for registreringsafgift, som kan fremme indkøb af for eksempel elbiler.

Taxibranchen kan vise vej for grøn transport
Thomas Færgeman fra Concito lægger vægt på den betydning taxibranchen kan få i demonstration af grønne teknologier.

”Taxibranchen er et smart sted til afprøvning af elbiler, fordi mange flere får kendskab til dem. En enkelt taxi transporterer måske 40 mennesker hver dag, og ligesom chaufføren vil de alle sammen kunne opleve, hvordan det er at køre i en elbil. Hvordan accelerer den, kan man holde varmen om vinteren og så videre,” siger Thomas Færgeman.

Han understreger, at elbiler på grund af den begrænsede rækkevidde og infrastruktur er mest velegnede i store byer, hvor man for eksempel kan bruge den tid, der går med batteriskifte til en kaffepause. Andre steder løber man hurtigt tør for strøm, og her kan hybrid- eller brintbiler være mulige løsninger.

Tilskud er ifølge Thomas Færgeman en forudsætning for at komme i gang, men på sigt kan det have en afsmittende effekt, hvis kunderne decideret begynder at efterspørge elbiler.

Også tilskud til uddannelse af chauffører i energivenlig kørsel, mener han, har stor værdi. Det er det københavnske taxiselskab Taxi Nord, som netop har fået forlænget sit tilskud til at udvikle den model.

”Hvis taxiselskabet kan finde en god model til at gøre chaufførernes løn afhængig af brændstofforbrug, kan det hjælpe andre taxiselskaber til at gøre det samme,” siger Thomas Færgeman. 

Eksemplerne demonstrerer kommissionens konklusion, nemlig at klimainitiativer og vognmandsøkonomi ikke behøver være hinandens modsætninger. Tværtimod kan grønne løsninger i et tiltagende omfang blive et konkurrenceparameter i taxibranchen.

Mere fra Kristina

Kristina Øby Pedersen

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere