Tekstilvirksomheder bakker op om ny Bangladesh-aftale
Seks danske tekstilvirksomheder har netop skrevet under på en ny international Bangladesh-aftale. Glædelig nyhed, men ærgerligt, at de danske virksomheder kommer haltende bagefter store udenlandske virksomheder, mener Danwatch.
Seks danske tekstilvirksomheder underskrev mandag 24. juni en ny international aftale, som skal forebygge katastrofer i lighed med den for to måneder siden, som kostede 1.100 tekstilarbejdere livet på en fabrik i Bangladesh.
Den internationale aftale forpligter virksomhederne til at sikre, at også underleverandører overholder et minimumskrav i forhold til sikkerhed og etik.
Læs også: EU truer med at fratage Bangladesh handelsfordele.
Formanden for den uafhængige CSR-vagthund Danwatch, Mads Klæstrup Christensen, siger, at underskrifterne er en rigtig god nyhed:
God nyhed - men kommer for sent
"Man kan selvfølgelig sige, at underskrifterne kommer lidt sent - virksomhederne har åbenbart haft deres grunde til at tøve. Jeg mener dog, at danske virksomheder har meget at vinde ved gå videre end denne aftale. De bør indføre åbne leverandørlister lige som H&M har gjort".
Hvad kan virksomhederne vinde ved åbne leverandørlister?
"Verden ændrer sig lige nu hastigt på det her område. Det vil være godt for virksomhederne at være mere på bølgelængde med deres kunder, som begynder at interessere sig mere for, at de tekstilarbejdere, der syr det tøj, vi alle sammen går i, skal have ordentlige forhold", siger Mads Klæstrup Christensen til Erhvervsmagasinet CSR.
Læs også: Ny aftale skal sikre bedre forhold i tøjbranchen
Underskrifter er god start siger DIEH
I følge Berlingske Business siger Hanne Gürtler, sekretariatsleder i organisationen Dansk Initiativ for Etisk Handel, om aftalen:
"Det er meget positivt, at de seks største spillere nu har tilsluttet sig aftalen om fremadrettet at forbedre forholdene i Bangladesh".
De seks virksomheder, som har underskrevet aftalen er Bestseller, IC Companys, DK Company, PWT Group, COOP Danmark og Dansk Supermarked. I Dansk Initiativ for Etisk Handel mener man, at det er en rigtig god start.
"Aftalen kommer til at betyde, at de danske virksomheder og deres leverandører sammen skal se nærmere på brand- og bygningssikkerheden på deres fabrikker,« siger Hanne Gürtler til Berlingske Business.
Den internationale aftale er seks sider lang og omhandler både virksomhedernes økonomiske aktie i aftalen, kontrolbesøg på leverandørfabrikker, rapportering og gennemsigtighed. Her har én af de store knaster været at finde ud af, hvor meget de danske virksomheder skulle forpligte sig til at betale, hvis der er problemer på de fabrikker, hvor de får produceret tøj.
Behold tøjproduktion i Bangladesh
Til Politiken siger Danmarks ambassadør i Bangladesh Svend Olling, at det er afgørende, at de vestlige tøjfirmaer bliver i Bangladesh, fordi tekstilindustrien i landet beskæftiger omkring fire millioner mennesker og har trukket folk ud af fattigdom. Udviklingen har også gjort kvinder økonomisk mere uafhængige.
Alligevel kalder ambassadøren situationen i landet kompleks og kan godt forstå, at danske virksomheder har haft behov for at undersøge forholdene, før de skrev under på aftalen.
Læs mere om aftalen på Dansk Initiativ for Etisk Handels hjemmeside DIEH.dk