21.03.2019  |  Supply chain

Tilbud til offentlige indkøbere: Giv udbudsplanen et miljømærketjek

Indhold fra partner Hvad er dette?

I har sikkert en plan for jeres udbud. Kunne I også tænke jer at få overblik over, hvilke udbud I kan stille krav om Svanemærket og EU-Blomsten i? Så giv jeres udbudsplan et miljømærketjek!

Miljømærkning Danmark tilbyder nu at give jeres udbudsplan et miljømærketjek og dermed en vurdering af, i hvilke af jeres kommende udbud I med fordel kan bruge miljømærkerne til at sikre produkter, der lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav.

- Miljømærketjekket giver et overblik og en førstehåndsvurdering af, om det vil være relevant at bruge Svanemærket eller EU-Blomsten til at fastsætte miljøkrav i de enkelte udbud – og hvordan kravene i givet fald kan eller bør indgå. Miljømærker kan nemlig indgå i et udbud både som mindstekrav, pointkrav eller kontraktvilkår – og valget bør bl.a. afhænge af mulighederne i markedet, forklarer Rikke Dreyer, chefkonsulent i Miljømærkning Danmark.

Hvis udbuddet får en høj score, kan det være relevant at stille mindstekrav om Svanen eller EU-Blomsten. Hvis et udbud derimod får en lave score, kan et krav om miljømærker risikere at indsnævre konkurrencen og dermed jeres valgmuligheder for meget. Så kan I i stedet vælge at bruge miljømærkerne som et under- eller delkriterie til tildelingskriteriet, så det vægter positivt, hvis der tilbydes miljømærkede produkter. Eller I kan vælge at bruge miljømærkerne som vilkår for kontraktens gennemførelse, så det alene er det vindende tilbud, der skal være miljømærket.

- Vi har givet vores udbudsplan et miljømærketjek. Det er en god hjælp i vores arbejde med grønne indkøb. Både fordi vi nu har overblik over de udbud, hvor vi kan bruge Svanemærket eller EU-Blomsten til at inddrage miljøhensyn, og fordi det at miljømærkerne er skrevet ind i udbudsplanen sikrer, at vi husker dem, når vi skal i gang med de enkelte udbud, siger Cecilie Schwartz Førby, udbudschef i Odense Kommune.

Hvad er et miljømærketjek?

I et miljømærketjek får de enkelte udbud i jeres udbudsplan en score fra 1 til 5. Scoren viser den aktuelle markedssituation for miljømærkede produkter i de enkelte udbud:

  • Kategori 1: Mange produkter med Svanemærket eller EU-Blomsten
  • Kategori 2: Flere produkter med Svanemærket eller EU-Blomsten
  • Kategori 3: Få produkter med Svanemærket eller EU-Blomsten
  • Kategori 4: Der findes miljømærkekriterier, men ingen miljømærkede produkter
  • Kategori 5: Der er ikke udviklet miljømærkekriterier.

Hvis jeres udbudsplan gælder for en længere periode, anbefaler vi, at I kontakter os, når I går i gang med de enkelte udbud. På den måde er I sikre på, at I har det aktuelle overblik over miljømærkede produkter i den relevante produktkategori på udbudstidspunktet.

Sådan får I et miljømærketjek

I et miljømærketjek får de enkelte udbud i udbudsplanen en score fra 1-5. Et udbud scorer 1, hvis der findes mange miljømærkede produkter i den pågældende produktkategori, og 5 hvis der (endnu) ikke er udviklet miljømærkekriterier for de produkter, som er omfattet af udbuddet. En score i mellem 1-5 angiver få, færre eller ingen miljømærkede produkter.

Send jeres udbudsplan til chefkonsulent i Miljømærkning Danmark, Rikke Dreyer rd@ecolabel.dk, og skriv ”miljømærketjek” i emnefeltet. Så får I udbudsplanen retur med en score på de enkelte udbud.

Husk også at få et eftertjek!

Der sker hele tiden ændringer i udvalget af miljømærkede produkter. Nye produkter kommer til, og andre produkter udgår. Derfor vil miljømærketjekket altid være et øjebliksbillede, som bør suppleres med et eftertjek, når de enkelte udbud iværksættes. I er altid velkomne til at kontakte Miljømærkning Danmark for at få hjælp til en analyse af hvor mange miljømærkede produkter, der findes på markedet.

Mere fra Miljømærkning Danmark

Miljømærkning Danmark

www.ecolabel.dk

• Licens til EU Blomsten eller Svane- mærket• Rådgivning hos nogle af Danmarks dygtigste miljøeksperter• EU Blomsten og Svanemærket som del af din CSR politik. 

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere