Transportens klimaudfordring skal løses hos lastbilerne

Hvordan skal transport blive grøn? Det handler om elektrificering, som de færreste kan sørge for på egen hånd. Men man kan være med til at øge presset på at få fundet løsningerne. Og man kan få styr på sit eget.

03.03.2020

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

”En stor del af samfundets aktiviteter er bundet op på forbrændingsteknologi baseret på fossile brændstoffer. Der er grundlæggende ikke sket nogen teknologisk forandring siden den teknologi blev opfundet for over 100 år siden, mens vi i mellemtiden har opdaget alle miljø- og klimaproblemerne,” siger Henrik Gudmundsson, som er seniorkonsulent for Transport og Byer hos klimatænketanken Concito.

Zoomer vi ind på én bestemt del af samfundet, nemlig transporten af gods på vej, så bliver det helt tydeligt. I en ny rapport fra netop Concito, som analyserer vejgodstransport i et klimaperspektiv, kan man således lære, at over 99 procent af Danmarks 42.000 lastbiler stadig kører på 93% fossil dieselolie. De lastbiler der kører i Danmark, udleder samlet set omkring 3 millioner tons CO2 pr år, hvilket svarer til 6 procent af de samlede nationale udledninger af drivhusgasser.

Den slags tal gør det nemt at se, at så må der jo gøres noget, så fragt med lastbiler ikke udleder CO2. Men det er så også det eneste, der er nemt ved det.

Hvad skal en virksomhed gøre? 
Det er et stort projekt at omstille den tunge vejtransport. Et projekt det måske er lidt svært at se en almindelig dansk virksomhed i. Og så alligevel. For der er ting, man kan gøre, siger Henrik Gudmundsson.

  1. Indstille sig på at der kommer en pris på udledninger af CO2. Prisen på at udlede CO2 vil givetvis øges i fremtiden. Det kan være i form af EU-kvoter for vejtransport, som foreslået i kommissionens udspil til Green Deal, eller højere CO2-afgift, eller andre tiltag Man kan med fordel begynde at regne på, hvad det kunne betyde for ens udgifter til fragt.
  2. Forberede sig på et øget behov for at kunne dokumentere og levere løsninger, som har lavest mulig CO2-påvirkning. Det betyder, at man må få overblik over CO2-udledninger fra forskellige transportopgaver. Man kan undersøge, hvad CO2-profilen er, for de forskellige transportløsninger man benytter, og det kan man så gøre til en del af sit beslutningsgrundlag, når det handler om fragt. Det er også en god måde at blive klar til at kunne besvare spørgsmål fra offentlige eller private kunder, der efterspørger klimavenlig transport. Så man allerede har en prissat løsning på hylden og kan levere grønnere fragtmodeller.
  3. Sætte mål og kriterier for sig selv, som man sender videre til ens leverandører. F.eks. om at 20, 50 eller 100 procent af transporten af ens ordrer er CO2-fri eller med lavere aftryk. Når man så køber varer, kan man bede sine leverandører om at dokumentere, at deres leverancer har lavest muligt CO2-fodaftryk beregnet ud fra eksisterende branchestandarder. Så får man stillet kravene længere ned i kæden. Og hvis man har mulighed for det, så kan man samarbejde med sine leverandører om at nå ens egne mål. Det handler om at opstille mål og udvikle strategier i forskellige forsyningskæder.

Henriik Gudmundsson er seniorkonsulent på området Transport og byer hos klimatænketanken Concito..

Lige nu er der fire hovedspor
Men ingen af disse tre indsatsmuligheder løser problemet med at finde ud af, hvordan man skal få vendt transportskuden. Spørgsmålet er, hvor man står i dag i forhold til at finde gode løsninger.

”Det går langsomt og der er en stor træghed i forandringen. Det har flere grunde, men kerneproblemet er, at man har én bestemt teknologi i alle motoriserede transportmidler, som har afledt et helt brændstofforsyningssystem med tankanlæg, olieraffinaderier osv., og et samfund der er indrettet på individuel motoriseret transport, hvor boliger og arbejdssteder ligger spredt. Det er en forældet teknologi, som er dybt indlejret i samfundet. Det er en del af forklaringen på, at det ikke er så nemt at løse problemet,” forklarer Henrik Gudmundsson.

Men løses skal det. Og I Concitos rapport undersøger man fire hovedspor:

  • Elektrificering herunder med batterier, køreledninger og brændselsceller
  • Flydende brændstoffer, herunder biobrændstoffer og electrofuels
  • Gasformige brændstoffer, herunder særligt biogas
  • Effektivisering gennem bedre kapacitetsudnyttelse i lastbilerne

Rapporten viser, at det mest lovende spor hvad angår vidtgående og langsigtet dekarbonisering også for lastbiler vil være elektrificering. Det kan i første omgang være en kombination af batterier til lastbiler på kortere distancer og etablering af køreledninger over dele af det overordnede vejnet til langdistance kørsel.

Politikerne skal på banen
Elektrificering vil sammen med overgang til CO2-neutral el give mulighed for noget nær fuld dekarbonisering længe inden 2050, uden at grundlæggende teknisk-økonomiske barrierer skal overvindes. Men en sådan omstilling vil kræve en politisk indsats, vurderer rapportens forfatter, seniorkonsulent Henrik Gudmundsson fra CONCITO.

”Indtil videre er prisen for el-lastbiler meget høj, og det begrænsede udbud af både biler og opladningsmuligheder udgør markante barrierer for den elektriske løsningsvej”, siger Henrik Gudmundsson.

”At få igangsat elektrificering og overvundet de vigtigste barrierer vil derfor kræve politiske initiativer i partnerskab med erhvervslivet. Det handler blandet andet om at få skabt infrastruktur og fælles standarder med vores nabolande Sverige og Tyskland, som allerede er i gang.”

Ingen vej uden om vejene
Og så er der jo tog. Som ofte fremhæves som langt mere miljøvenlige. Bør man som fragtforbruger ikke overveje det?

Ifølge Henrik Gudmundsson skal man kigge under alle sten. Under togstenen vil man dog i de fleste tilfælde opdage, at der kun gemmer sig en ret lille effekt på CO2-aftrykket, hvis det ikke handler om ganske lange afstande, og man alligevel skal bruge lastbiler til at køre varerne til og fra togene.

”Vi er nødt til at forfølge flere spor på en gang til det rigtige viser sig,” siger Henrik Gudmundsson.

”Vi skal bare ikke forvente, at det er hos togene man finder hovedløsningen på klimaudfordringen. Det ER gennem den store teknologiske omstilling af selve lastbiltrafikken og dens energisystemer,” afslutter han.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: transport

Transportsektoren leverer mere end 20 procent af de globale udledninger, og der arbejdes endog meget ihærdigt med at finde nye måder at drive skibe, fly og lastbiler frem. Vi ser på, hvad man ved lige nu, og samler gode råd til, hvad alle virksomheder kan gøre, når de køber fragt.

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

25.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

EU siger farvel til tekstilafbrænding

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Nyt skridt mod et mere bæredygtigt EU – Due Diligence-direktiv godkendt af Europa-Parlamentet

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup