Tyskland får lov om obligatorisk due diligence - med en stor mangel

Ny lov skal sikre at tyske virksomheder respekterer menneskerettigheder hos deres leverandører. Adgangen til en afgørelse i retssystemet er dog ikke blevet lettere. Det er en fejl, siger en sammenslutning af NGO'er.

14.06.2021

CSR.dk

Det tyske parliament vedtog fredag d.11.  juni 2021 en ny lov, der forpligter virksomheder til at indetificere og redegøre for deres påvirkning af menneskerettigheder hos udenlandske leverandører. Forpligtensen gælder ift direkte leverandører og om nødvendigt også deres underleverandører.

Loven træder i kraft i 2023 for virksomheder med flere end 3.000 medarbejdere og fra 2024 for virksomheder med flere end 1.000. Mindre end en femtedel af tyske virksomheder overvåger i dag om deres udenlandske datterselskaber og leverandører er involveret i menneskerettighedsoverskridelse, viser en opgørelse

Mens der er generel begejstring fra stakeholders over, at loven er blevet til virkelighed, er der dog ét forhold, som er årsag til ærgrelse og bekymring. Loven fører nemlig ikke til væsentligt forbedrede, juridiske muligheder for de personer, som er påvirket negativt af virksomhedens handlinger. Det fastholder den juridiske usikkerhed, der allerede eksisterer på dette felt, siger kritikere.

Dette forhold adskiller også den tyske lov fra en tilsvarende fransk lov og fra udkastet til den lov om obligatorisk miljømæssig og social due diligence, som i øjeblikket er under udarbejdelse i EU.  Sidstnævnte forventes at blive fremlagt i forslagsform i september 2021.  En sammenligning af eksisterende eller kommende national lovgivning om due diligence kan ses her

NGO’en “The The European Coalition for Corporate Justice (ECCJ)”, som er sammensat af 480 civilsamfundsorganisationer, der arbejder for lovgivning, der juridisk forpligter virksomheder til mere samfundsansvarlig adfærd, mener at kunne dokumentere, at lovgivningen er et resultat af virksomheders lobbyarbejde. Se f.eks. her og her.  Lobby udført af bl.a. de tyske pendanter til Danske Arbejdsgiverforening og Dansk Industri. 

Den tyske regerings oprindelige forslag havde nemlig forbedrerede juridiske rettigheder indbygget, ville gælde for flere virksomheder og dække hele værdikæden. Disse forhold er reduceret i beslutningsfasen.  ECCJ fremhæver, at det er essentielt at det samme ikke sker i beslutningsprocessen på EU-plan, og lobbyer for at den europæiske lovgivning kommer til at indeholde nogle nøgleelementer. Dem kan man læse om her.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Etisk Handel Danmark
Event
Styrk dit arbejde med globale værdikæder og din ESG-rapportering gennem partnerskaber

Hvordan håndterer du de stigende krav til ESG-rapportering og due diligence?

Dato

03.04.2025

Tid

08:30

Sted

Rambøll Head Office Hannemanns Allé 53, 2300 København

Comm2ig
Webinar
Webinar: Transformer dit forbrug fra lineært til cirkulært i dit it-indkøb

Kom til webinar med Comm2ig, hvor du kan høre om arbejdet med bæredygtighed i en it-virksomhed, om Remanufactoring, e-affald, levetidsforlængelse, samt dine muligheder for at transformere dit forbrug fra lineært til cirkulært. Er adfærd og vaner den største barriere?

Dato

03.04.2025

Tid

10:00

Sted

Microsoft Teams

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online