Tyskland får lov om obligatorisk due diligence - med en stor mangel
Ny lov skal sikre at tyske virksomheder respekterer menneskerettigheder hos deres leverandører. Adgangen til en afgørelse i retssystemet er dog ikke blevet lettere. Det er en fejl, siger en sammenslutning af NGO'er.
Det tyske parliament vedtog fredag d.11. juni 2021 en ny lov, der forpligter virksomheder til at indetificere og redegøre for deres påvirkning af menneskerettigheder hos udenlandske leverandører. Forpligtensen gælder ift direkte leverandører og om nødvendigt også deres underleverandører.
Loven træder i kraft i 2023 for virksomheder med flere end 3.000 medarbejdere og fra 2024 for virksomheder med flere end 1.000. Mindre end en femtedel af tyske virksomheder overvåger i dag om deres udenlandske datterselskaber og leverandører er involveret i menneskerettighedsoverskridelse, viser en opgørelse.
Mens der er generel begejstring fra stakeholders over, at loven er blevet til virkelighed, er der dog ét forhold, som er årsag til ærgrelse og bekymring. Loven fører nemlig ikke til væsentligt forbedrede, juridiske muligheder for de personer, som er påvirket negativt af virksomhedens handlinger. Det fastholder den juridiske usikkerhed, der allerede eksisterer på dette felt, siger kritikere.
Dette forhold adskiller også den tyske lov fra en tilsvarende fransk lov og fra udkastet til den lov om obligatorisk miljømæssig og social due diligence, som i øjeblikket er under udarbejdelse i EU. Sidstnævnte forventes at blive fremlagt i forslagsform i september 2021. En sammenligning af eksisterende eller kommende national lovgivning om due diligence kan ses her.
NGO’en “The The European Coalition for Corporate Justice (ECCJ)”, som er sammensat af 480 civilsamfundsorganisationer, der arbejder for lovgivning, der juridisk forpligter virksomheder til mere samfundsansvarlig adfærd, mener at kunne dokumentere, at lovgivningen er et resultat af virksomheders lobbyarbejde. Se f.eks. her og her. Lobby udført af bl.a. de tyske pendanter til Danske Arbejdsgiverforening og Dansk Industri.
Den tyske regerings oprindelige forslag havde nemlig forbedrerede juridiske rettigheder indbygget, ville gælde for flere virksomheder og dække hele værdikæden. Disse forhold er reduceret i beslutningsfasen. ECCJ fremhæver, at det er essentielt at det samme ikke sker i beslutningsprocessen på EU-plan, og lobbyer for at den europæiske lovgivning kommer til at indeholde nogle nøgleelementer. Dem kan man læse om her.
- EHS