Ulovligt træ må ikke indføres i Danmark

Fra 3. marts er det blevet ulovligt at indføre ulovligt træ til Danmark og resten af EU. Peter Feilberg, der er direktør i nonprofit-organisationen NEPCon, spår, at EU’s Tømmerforordning får vidtrækkende betydning for den globale handel med træ.

Den nye forordning om forbud mod at indføre ulovligt træ i EU-lande vil påvirke de mange europæiske virksomheder som importerer og sælger træ- og papirprodukter, lige fra træhandlere til møbelproducenteeter, vurderer Peter Feilberg..

05.03.2013

CSR.dk

Fakta om NePCon

  • NEPCon er en international non-profit organisation, der arbejder for at fremme ansvarlig og bæredygtig arealanvendelse gennem bæredygtighedsservices og innovationsprojekter.
  • NEPCon samarbejder med andre organisationer om at hjælpe virksomheder med at tackle de nye EU-krav og undgå handel med ulovligt skovet træ. Læs mere om NEPCon på www.nepcon.net.

Nye regler om, at ulovligt træ ikke længere må indføres i Danmark vil styrke dansk og europæisk industri og handel. Det mener NEPCon’s direktør Peter Feilberg, der hilsen den nye Tømmerforordningen velkommen. 

"De nye regler er et stort skridt fremad i bekæmpelsen af en af de værste internationale forbrydelser – ulovlig skovfældning", siger Peter Feilberg i en pressemeddelelse. 

Slut med produkter med ulovligt træ
3. marts trådte EU’s Tømmerforordning i kraft i Danmark og alle andre EU-lande, og dermed er det forbudt at bringe en lang række træ- og papirprodukter i omsætning på EU-markedet, hvis de indeholder ulovligt træ. EU-reglerne kræver samtidig, at mange europæiske virksomheder skal have et omfattende ‘due diligence’ system, der effektivt begrænser risikoen for, at der indgår ulovligt træ i deres leverandørkæder.

Ulovligt tømmer skaber unfair konkurrence
Ifølge blandt andre Verdensbanken, INTERPOL og United Nations Environment Programme (UNEP) er ulovlig skovhugst en rigtig god forretning, der løber op i minimum 10-15 milliarder US-dollars hvert år. Trods mange initiativer for at komme det til livs, er ulovligt tømmer fortsat en udbredt global handelsvare, der konkurrerer med lovligt træ på ulige vilkår.

Fakta om Peter Feilberg

  • Direktør Peter Feilberg leder NEPCon’s udvikling af initiativer, services og projekter. Han har i 15 år været involveret i udviklingen af internationale skovcertificeringssystemer og en lang række andre initiativer til fremme af bæredygtig skovdrift.
  • Flere globale tænketanke og arbejdsgrupper trækker på hans erfaring, og han er en hyppig taler ved konferencer og events med fokus på bæredygtighed.

EU er blandt verdens vigtigste markeder for både lovligt og ulovligt tømmer. Ifølge en rapport havner over 80 procent af alt ulovligt træ, der handles over landegrænser, i fire store markeder: EU, USA, Kina og Japan.

“I lyset af EU-markedets størrelse og Tømmerforordningens mange operationelle krav bidrager de nye EU-regler markant til at sætte en ny dagsorden for verdenshandlen med tømmer. I forhold til verdens skove er EU’s Tømmerforordning måske den vigtigste lovgivning nogensinde på globalt plan”, siger direktør Peter Feilberg.

Et skub til erhvervslivet
Et centralt spørgsmål er, hvordan forordningen vil påvirke de mange europæiske virksomheder som importerer og sælger træ- og papirprodukter, lige fra træhandlere til møbelproducenter og supermarkeder. Peter Feilberg siger i pressemeddelelsen:

“Tømmerforordningen er en udfordring for erhvervslivet, fordi den er et seriøst forsøg på at skabe reel forandring indenfor en vanskelig og kompleks problemstilling”.

Peter Feilberg understreger, at Tømmerforordningen giver et skub til at danske og europæiske virksomheder får forbedret deres leverandørstyring, hvilket er en klar fordel i en verden, hvor presset på naturressourcerne stiger i takt med fremvæksten af nye købestærke markeder og det voksende globale befolkningstal.

-UB

Få mere at vide om træprodukterslovlighed her

Få mere at vide om EU’s Tømmerforordning her

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

19.06.2024CSR.dk

Korte værdikæde-tjek skal bidrage til mere cirkulære forsyningskæder

17.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro modtager Årets Medlem-pris fra REFOOD-mærket

17.06.2024CSR.dk

Bæredygtighed er den nye trend i danske B2B-indkøb

13.06.2024BESTSELLER

Sponseret

Med stort brancheinitiativ vil BESTSELLER fremme grønne landvindinger gennem finansiel hjælp

05.06.2024Meyers A/S

Sponseret

Nyt fra bælgfronten: Meyers lancerer økologisk burgerbolle med bønner

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online