Ulovligt træ må ikke indføres i Danmark

Fra 3. marts er det blevet ulovligt at indføre ulovligt træ til Danmark og resten af EU. Peter Feilberg, der er direktør i nonprofit-organisationen NEPCon, spår, at EU’s Tømmerforordning får vidtrækkende betydning for den globale handel med træ.

Den nye forordning om forbud mod at indføre ulovligt træ i EU-lande vil påvirke de mange europæiske virksomheder som importerer og sælger træ- og papirprodukter, lige fra træhandlere til møbelproducenteeter, vurderer Peter Feilberg..

05.03.2013

CSR.dk

Fakta om NePCon

  • NEPCon er en international non-profit organisation, der arbejder for at fremme ansvarlig og bæredygtig arealanvendelse gennem bæredygtighedsservices og innovationsprojekter.
  • NEPCon samarbejder med andre organisationer om at hjælpe virksomheder med at tackle de nye EU-krav og undgå handel med ulovligt skovet træ. Læs mere om NEPCon på www.nepcon.net.

Nye regler om, at ulovligt træ ikke længere må indføres i Danmark vil styrke dansk og europæisk industri og handel. Det mener NEPCon’s direktør Peter Feilberg, der hilsen den nye Tømmerforordningen velkommen. 

"De nye regler er et stort skridt fremad i bekæmpelsen af en af de værste internationale forbrydelser – ulovlig skovfældning", siger Peter Feilberg i en pressemeddelelse. 

Slut med produkter med ulovligt træ
3. marts trådte EU’s Tømmerforordning i kraft i Danmark og alle andre EU-lande, og dermed er det forbudt at bringe en lang række træ- og papirprodukter i omsætning på EU-markedet, hvis de indeholder ulovligt træ. EU-reglerne kræver samtidig, at mange europæiske virksomheder skal have et omfattende ‘due diligence’ system, der effektivt begrænser risikoen for, at der indgår ulovligt træ i deres leverandørkæder.

Ulovligt tømmer skaber unfair konkurrence
Ifølge blandt andre Verdensbanken, INTERPOL og United Nations Environment Programme (UNEP) er ulovlig skovhugst en rigtig god forretning, der løber op i minimum 10-15 milliarder US-dollars hvert år. Trods mange initiativer for at komme det til livs, er ulovligt tømmer fortsat en udbredt global handelsvare, der konkurrerer med lovligt træ på ulige vilkår.

Fakta om Peter Feilberg

  • Direktør Peter Feilberg leder NEPCon’s udvikling af initiativer, services og projekter. Han har i 15 år været involveret i udviklingen af internationale skovcertificeringssystemer og en lang række andre initiativer til fremme af bæredygtig skovdrift.
  • Flere globale tænketanke og arbejdsgrupper trækker på hans erfaring, og han er en hyppig taler ved konferencer og events med fokus på bæredygtighed.

EU er blandt verdens vigtigste markeder for både lovligt og ulovligt tømmer. Ifølge en rapport havner over 80 procent af alt ulovligt træ, der handles over landegrænser, i fire store markeder: EU, USA, Kina og Japan.

“I lyset af EU-markedets størrelse og Tømmerforordningens mange operationelle krav bidrager de nye EU-regler markant til at sætte en ny dagsorden for verdenshandlen med tømmer. I forhold til verdens skove er EU’s Tømmerforordning måske den vigtigste lovgivning nogensinde på globalt plan”, siger direktør Peter Feilberg.

Et skub til erhvervslivet
Et centralt spørgsmål er, hvordan forordningen vil påvirke de mange europæiske virksomheder som importerer og sælger træ- og papirprodukter, lige fra træhandlere til møbelproducenter og supermarkeder. Peter Feilberg siger i pressemeddelelsen:

“Tømmerforordningen er en udfordring for erhvervslivet, fordi den er et seriøst forsøg på at skabe reel forandring indenfor en vanskelig og kompleks problemstilling”.

Peter Feilberg understreger, at Tømmerforordningen giver et skub til at danske og europæiske virksomheder får forbedret deres leverandørstyring, hvilket er en klar fordel i en verden, hvor presset på naturressourcerne stiger i takt med fremvæksten af nye købestærke markeder og det voksende globale befolkningstal.

-UB

Få mere at vide om træprodukterslovlighed her

Få mere at vide om EU’s Tømmerforordning her

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

14.11.2024CSR.dk

Globale fragtkunder vil skabe grønne shipping-løsninger

13.11.2024NGUVU

Sponseret

Kvindelige kaffebønder øger indtægten takket være danske kaffedrikkere

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

05.11.2024Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Compass Group bliver medlem af ONE\THIRD: Sammen om en grønnere værdikæde

04.11.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads udvider sit bæredygtighedstilbud med REACT

01.11.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Daka ReFood åbner fabrik på Sjælland

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V