05.03.2013  |  Supply chain

Ulovligt træ må ikke indføres i Danmark

Fra 3. marts er det blevet ulovligt at indføre ulovligt træ til Danmark og resten af EU. Peter Feilberg, der er direktør i nonprofit-organisationen NEPCon, spår, at EU’s Tømmerforordning får vidtrækkende betydning for den globale handel med træ.

Fakta om NePCon

  • NEPCon er en international non-profit organisation, der arbejder for at fremme ansvarlig og bæredygtig arealanvendelse gennem bæredygtighedsservices og innovationsprojekter.
  • NEPCon samarbejder med andre organisationer om at hjælpe virksomheder med at tackle de nye EU-krav og undgå handel med ulovligt skovet træ. Læs mere om NEPCon på www.nepcon.net.

Nye regler om, at ulovligt træ ikke længere må indføres i Danmark vil styrke dansk og europæisk industri og handel. Det mener NEPCon’s direktør Peter Feilberg, der hilsen den nye Tømmerforordningen velkommen. 

"De nye regler er et stort skridt fremad i bekæmpelsen af en af de værste internationale forbrydelser – ulovlig skovfældning", siger Peter Feilberg i en pressemeddelelse. 

Slut med produkter med ulovligt træ
3. marts trådte EU’s Tømmerforordning i kraft i Danmark og alle andre EU-lande, og dermed er det forbudt at bringe en lang række træ- og papirprodukter i omsætning på EU-markedet, hvis de indeholder ulovligt træ. EU-reglerne kræver samtidig, at mange europæiske virksomheder skal have et omfattende ‘due diligence’ system, der effektivt begrænser risikoen for, at der indgår ulovligt træ i deres leverandørkæder.

Ulovligt tømmer skaber unfair konkurrence
Ifølge blandt andre Verdensbanken, INTERPOL og United Nations Environment Programme (UNEP) er ulovlig skovhugst en rigtig god forretning, der løber op i minimum 10-15 milliarder US-dollars hvert år. Trods mange initiativer for at komme det til livs, er ulovligt tømmer fortsat en udbredt global handelsvare, der konkurrerer med lovligt træ på ulige vilkår.

Fakta om Peter Feilberg

  • Direktør Peter Feilberg leder NEPCon’s udvikling af initiativer, services og projekter. Han har i 15 år været involveret i udviklingen af internationale skovcertificeringssystemer og en lang række andre initiativer til fremme af bæredygtig skovdrift.
  • Flere globale tænketanke og arbejdsgrupper trækker på hans erfaring, og han er en hyppig taler ved konferencer og events med fokus på bæredygtighed.

EU er blandt verdens vigtigste markeder for både lovligt og ulovligt tømmer. Ifølge en rapport havner over 80 procent af alt ulovligt træ, der handles over landegrænser, i fire store markeder: EU, USA, Kina og Japan.

“I lyset af EU-markedets størrelse og Tømmerforordningens mange operationelle krav bidrager de nye EU-regler markant til at sætte en ny dagsorden for verdenshandlen med tømmer. I forhold til verdens skove er EU’s Tømmerforordning måske den vigtigste lovgivning nogensinde på globalt plan”, siger direktør Peter Feilberg.

Et skub til erhvervslivet
Et centralt spørgsmål er, hvordan forordningen vil påvirke de mange europæiske virksomheder som importerer og sælger træ- og papirprodukter, lige fra træhandlere til møbelproducenter og supermarkeder. Peter Feilberg siger i pressemeddelelsen:

“Tømmerforordningen er en udfordring for erhvervslivet, fordi den er et seriøst forsøg på at skabe reel forandring indenfor en vanskelig og kompleks problemstilling”.

Peter Feilberg understreger, at Tømmerforordningen giver et skub til at danske og europæiske virksomheder får forbedret deres leverandørstyring, hvilket er en klar fordel i en verden, hvor presset på naturressourcerne stiger i takt med fremvæksten af nye købestærke markeder og det voksende globale befolkningstal.

-UB

Få mere at vide om træprodukterslovlighed her

Få mere at vide om EU’s Tømmerforordning her

Mere fra Ulla

Ulla Bechsgaard

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere