21.05.2013  |  Supply chain

Ulykken der blot ventede på at ske

I følge ngo'en Clean Clothes Campaign er den sammenstyrtede textilfabrik i Bangladesh prisen for at outsource til lande med lave produktionsomkostninger og tilsvarende lave standarder for miljø, arbejdsmiljø og sikkerhed.

Den sammenstyrtede tekstilfabrik i Bangladesh er den værste ulykke i textilbranchens historie, skriver ugebrevet Mandag Morgen. Men en lignende ulykke kan ske igen, mener den internationale ngo Clean Clothes Camnpaign.

Tragedien har været en øjenåbner for vestlige mærkevareproducenter, der har flyttet deres produktion til lavtlønslande, skriver Mandag Morgen efter at have talt med flere ngo'er.

"De må nu sande, at de kommer til at betale dyrt, når udflytningen ender galt. For når et land som Bangladesh ikke selv formår at sikre sine borgere de mest basale menneske- og arbejdstagerrettigheder, falder ansvaret for at hjælpe ofrene og undgå fremtidige ulykker tilbage på de vestlige virksomheder". (citat slut)

Virksomhederne har et ansvar
Klaus Melvin jensen, der er dansk talsmand for Clean Clothes Campaign, mener, at det er urealistisk at tro, at man kan gardere sig mod den slags ulykker. "Virksomhederne skal på forhånd vurdere, hvad de kan gøre for at undgå, at det sker. For de har et medansvar", siger han til Mandag Morgen.

Læs artiklen Hazardous Workplaces: Making the Bangladesh Garmet Industri Safe

I forrige uge indgik den danske regering og den samlede danske tøjbranche partnerskab om ansvarlig textilproduktion. Den etiske vagthund Danwatch, der arbejder med journalistik om Danmarks samhandel med den tredje verden, mener, det er ærgerligt at aftalen mellem regering og tøjproducenterne ikke er mere vidtgående, end den her. Aftalen burde i højere grad have gået på åbenhed om leverandørlister, har Danwatch udtalt til CSR.dk.

Læs også: Piværgerligt for de danske virksomheder

Læs også advokat Lene Bang-Nielsens blog Åbne leverandørlister gir´ikke bedre leverandørstyring

Tags: Bangladesh

Mere fra Ulla

Ulla Bechsgaard

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere