Undersøgelse: Bestyrelser opruster på bæredygtighed
Danske bestyrelser opruster på viden om bæredygtighed. Det konkluderer rapporten Board Monitor Europe 2022, der bliver udgivet af det internationale rekrutteringsfirma Heidrick & Struggles.
Hele 23 procent af de bestyrelsesposter, der blev besat i løbet af 2021 i Danmark, gik til bestyrelsesmedlemmer med erfaring inden for bæredygtighed. I 2020 var det tal 0 procent. Ud af 15 bestyrelsesrekrutteringer i første halvår i år har fire været med fokus på bæredygtighedserfaring.
Skal man hyres til en bestyrelse pga. sine bæredygtighedskompetencer, er det ikke nok at have købt en elbil eller brænde for det. Der er klare kriterier for, om man har bæredygtighedserfaring, f.eks. at man har minimum fem års erfaring som vice president eller højere i en NGO eller en virksomhed, der arbejder specifikt med bæredygtighed, eller at man i sin karriere har arbejdet som chief sustainability officer.
”Generelt kan vi sige, at det i dag bliver forventet af kunder og aktionærer, at virksomheder tager ansvar eller som minimum tager stilling. Det gælder også den politiske stillingtagen inden for klima og miljø, fordi omverdenen efterlyser politisk lederskab,” siger Tobias Petri som er Partner-In-Charge hos Heidrick & Struggles.
”Vi bringer altid bæredygtighed på banen, når vi rekrutterer til bestyrelser, hvor de kompetencer mangler. Simpelthen fordi det er i virksomhedernes, forbrugernes, kundernes og ejernes interesse,” siger Tobias Petri.
Sidste år undersøgte Heidrick & Struggles i samarbejde med INSEAD Corporate Governance Centre, hvad bestyrelserne selv mente, at de manglede viden om. Hele 85 procent svarede, at bestyrelsesmedlemmer manglede viden om klima og miljø.
Plads til forbedring i resten af Europa
Danmark er det land i Europa, hvor den højeste andel af nybesatte bestyrelsesposter går til bestyrelsesmedlemmer med erfaring inden for bæredygtighed ifølge Heidrick & Struggles’ Board Monitor Europe 2022. I gennemsnit går kun 11 procent af de nybesatte bestyrelsesposter i Europa til bestyrelsesmedlemmer med kompetencer inden for bæredygtighed, og det niveau har været stabilt de seneste år. Det er på trods af, at mere end 40 procent af de mest bæredygtige virksomheder i verden har hovedkontor i Europa.
”Erhvervslivet har haft fokus på bæredygtighed i flere år, men det er først, når det for alvor rykker ind i bestyrelseslokalet, at det bliver et kerneområde for forretningen. Det kan undre, at resten af Europa ikke fokuserer mere på klima og miljø, men det er fantastisk, at de danske virksomheder tager førertrøjen på og tager deres bæredygtighedsansvar alvorligt. Det er i tråd med det fokus på grøn omstilling, Danmark og danske virksomheder har haft i efterhånden mange år, og det er i den grad med til at fremtidssikre virksomhederne,” siger Tobias Petri.
Ikke mindst fordi der er en tydelig forventning til at virksomhederne driver udvikling mod bæredygtighed. Ifølge en global undersøgelse, Edelmans Trust Barometer 2022, peger 61 procent af deltagerne i undersøgelsen på erhvervslivet og 59 procent på NGO’er, når de skal vælge hvem de har tillid til i forhold til at udvikle verden i en positiv retning eller ’gøre det rigtige’. Kun 52 procent tror, at det er regeringerne, der går forrest i den udvikling.
”Det er også det pres, virksomhederne oplever fra både forbrugere, kunder og ejere, og det viser, at de tunge samfundsopgaver ikke alene kan løftes af vores folkevalgte, men at virksomhederne forventes at tage en stor del af de opgaver på sig,” siger Tobias Petri.
- EHS