13.09.2023  |  Samfund

Undersøgelse: Knap halvdelen af potentialet i bæredygtige løsninger bliver ikke indfriet

Èn bæredygtig løsning fører nogle gange ikke til en ændret adfærd, som vedbliver løsningens grønne potentiale. Det viser et studie fra DTU.

Bæredygtige løsninger, som kan spare på CO2 og energi, er der mange af. Men ofte sker det, at skiftet til varmepumpen eller isoleringen af boligen gør, at man i stedet bruger de sparede penge på en flyrejse eller et ekstra stykke kød i køleskabet.

Tendensen hedder rebound-effekten, som Daniela Pigosso, lektor på DTU Construct og leder af forskningsprojektet Reboundless, undersøger. Ifølge hende er det 47 procent af det potentiale, som ligger i bæredygtige løsninger, ikke bliver realiseret.

Det skriver Information.

Effekten går ud på, at bæredygtige produkter og løsninger leder til en adfærd, som i sidste ende resulterer i, at CO2-besparelsen som det bæredygtige produkt medfører, bliver formindsket.

Læs også: Ny undersøgelse bekræfter stigende bæredygtighedskrav til SMV’er

Det kan være gennem et højere samlet forbrug på grund af en økonomisk besparelse, øget komfort, tidsbesparelse og moralsk licens.

Studiet bygger indtil videre på 392 videnskabelige artikler, som har målt rebound-effekten, og her viser tallene, at den største ligger i kategorien forbrugsvarer.

Medianniveauet i den kategori ligger på 96 procent, hvilket vil sige, at det kun er 4 procent af det bæredygtige potentiale, som bliver indfriet.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere