”Vi vil være en innovationsmaskine under SDG’erne”
Da Unleash løb af stablen i Danmark i august, var det med et overordnet mål om at bidrage positivt til verdens udvikling, ved at skabe nye idéer til at opnå FN’s udviklingsmål. ”Det gik over vores egen forventning”, lyder det fra folkene bag.
Det skortede ikke på store ambitioner, da omkring 1000 unge iværksættere, idémagere og talenter fra 129 lande verden over midten af august samledes i Danmark til den første udgave af eventen Unleash. I løbet af de 10 dages aktiviteter i både København og Aarhus skulle der udvikles idéer, netværk og projekter til den store guldmedalje, alt sammen med FN’s mål for bæredygtig udvikling (SDG’erne) som omdrejningspunkt.
Grundlæggende skete det med tre mål i horisonten. For det første skulle – og skal – der skabes nye løsninger på kendte problemer. Dernæst skulle deltagerne have de nødvendige redskaber til at realisere deres mål (dvs. adgang til mulige samarbejdspartnere, andre talenter, venturefonde, investorer osv.). Og sidst men bestemt ikke mindst skulle der etableres kontakt med det private erhvervsliv, så virksomheder – store som små – kunne få øjnene op for den nye teknologi og investeringsmulighederne i SDG’erne.
”Talenterne nøglen til hele det her projekts succes, og at finde dem var nok den sværeste opgave, og samtidig det, der lykkedes bedst”
Henrik Skovby
”På mange måder overgik arrangementet vores egne forventninger; vi ville have solgt det for mindre”, svarer executive director for Unleash, Henrik Skovby, på spørgsmålet om, hvordan det så egentlig gik.
”Det skyldes først og fremmest kvaliteten af de talenter, der deltog, og som er nøglen til hele det her projekts succes. Netop den del – at finde de her unikke talenter – var nok den sværeste opgave, og samtidig det, der lykkedes bedst. Og virksomhederne virkede også begejstrerede for dem”, fortsætter han.
Idéer med muligheder
Konkret kastede eventen 200 nye idéer af sig, og 11 teams blev belønnet som vindere i kategorierne Energi, Sundhed, Vand, Bæredygtigt forbrug & produktion, Bæredygtige Byer, Uddannelse og Fødevarer. Det var noget, der skabte opmærksomhed politisk, hvilket ifølge Henrik Skovby har stor betydning, og det var noget, som deltagervirksomhederne – bl.a. Grundfos, Rambøll og Bestseller – kunne se muligheder i.
”Det er selvfølgelig usikkert, hvor mange og hvilke af idéerne, der bliver til virkelighed. Og selvfølgelig skal nogle af koncepterne realiseres på sigt, ellers er vores model forkert; resultaterne skal jo sikre finansiering. Men derudover handler det i høj grad også om processen, om at talenterne skal igennem nogle intensive coachingforløb og at de får sat det rigtige team. Vi ved fra venturebranchen, at teamet betyder mindst ligeså meget som idéen”, siger Henrik Skovby.
Netop det langsigtede perspektiv og virksomhedernes engagement er også med til at give arrangørerne blod på tanden i forhold til det kommende arbejde og ikke mindst næste års arrangement. Hvor det kommer til at foregå er endnu ikke afgjort, og alt afhænger af finansieringen, men ønsket er naturligvis at gøre det mindst ligeså ambitiøst – og med nye elementer i ærmet oven på de danske erfaringer.
”I år var fantastisk, men der er samtidig rigtig meget vi kan forbedre til næste år, hvor vi sigter efter 1.000 nye deltagere. Vi vil fortsat være den her innovationsmaskine under SDG’erne, og det kræver at vi holder fast i at udbygge det her globale projekt, der kan skaber nye innovative og investerbare idéer”, siger Henrik Skovby.
”Hvad angår location, så er vi i kontakt med syv interesserede byer rundt om i verden. Det afgørende er at få finansieringen på plads. I år fik vi støtte af 15 danske fonde, hvilket er helt uhørt, og var en stor hjælp for os,” tilføjer han.
Deadline om 13 år
Derudover minder direktøren igen om de vidtrækkende målsætninger, der langt fra kun handler om selve arrangementet Unleash, men i høj grad også om at skabe grobund for det videre forløb.
”Vi skabte nogle rammer, hvor unge talenter kunne mødes, netværke og ikke bare konkurrere, men i den grad også samarbejde, hvilket de selvorganiserede og gjorde på flotteste vis. Vi fik politisk bevågenhed, og vi fik fat i nogle partnervirksomheder, hvor nogle af dem allerede har indikeret en interesse i at være med næste år”, siger Henrik Skovby, og understreger:
”Det hele er vigtigt. Det handler ikke kun om eventen. Vi startede for et år siden og vi håber først at slutte i 2030”.