Vender CSR tilbage til Erhvervsministeriet?

Brian Mikkelsen gør comeback som Erhvervsminister med interesse i og holdninger til CSR. Senest i forbindelse med nye anbefalinger til aktivt ejerskab fra institutionelle investorer.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen understreger gerne behovet for fokus på CSR og brug af internationale retningslinjer..

31.01.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Da Brian Mikkelsen var erhvervsminister i 2010, pressede han hårdt på for et øget socialt ansvar i erhvervslivet. Og hans udtalelser, siden han igen indtog ministerstolen i slutningen af 2016, tyder på, at han ikke sidenhen har ændret sit syn på virksomhedernes rolle siden og hvilke værktøjer, der kan tages i brug.

Internationale retningslinjer
Allerede i januar i år sagde han til et samråd i Folketinget, med udgangspunkt i en rapport fra Danwatch om vaniljeproduktion, at:

”Virksomheder har et ansvar gennem hele leverandørkæden for de produkter de sælger, og for at adressere de negative indvirkninger de forårsager, i overensstemmelse med internationale principper, retningslinjer og konventioner på området. Der er brug for gode dog frivillige rammer, der skaber motivation for at virksomhederne samarbejder med leverandører, ngo’er, regeringer og andre virksomheder i branchen om at løse udfordringerne. Især FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv og OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder, er et godt udgangspunkt”.

Åbenhed og langsigtethed
Seneste melding med direkte reference til CSR kom i forbindelse med en artikel i Børsen om et sæt nye anbefalinger om aktivt ejerskab, som trådte i kraft ved årsskiftet. Her talte Brian Mikkelsen varmt for større åbenhed, transparens og fokus langsigtet vækst - som er en del af formålet med de nye anbefalinger. (Se boks).

7 anbefalinger for aktivt ejerskab

Komitéen for god Selskabsledelse har lavet syv konkrete anbefalinger. Det er frivilligt for investorerne at følge dem eller ej, men vælger man ikke at gøre dette, skal man forklare hvorfor. Anbefalingerne er:

  1. Politik for aktivt ejerskab. Institutionelle investorer bør offentliggøre en politik for aktivt ejerskab i forbindelse med aktieinvesteringer i danske børsnoterede selskaber.
  2. Overvågning og dialog. Institutionelle investorer bør overvåge og være i dialog med de selskaber, de investerer i, under behørig hensyntagen til investeringsstrategien og proportionalitetsprincippet.
  3. Eskalering. Det anbefales, at institutionelle investorer som del af politikken for aktivt ejerskab fastlægger, hvordan de kan eskalere deres aktive ejerskab ud over den regelmæssige overvågning og dialog.
  4. Samarbejde med andre investorer. Institutionelle investorer bør forholde sig til, hvordan de samarbejder med andre investorer for at opnå større effekt og gennemslagskraft.
  5. Stemmepolitik. Institutionelle investorer bør vedtage en stemmepolitik og være villige til at oplyse, om og hvordan de har stemt.
  6. Interessekonflikter. Politikken for aktivt ejerskab bør indeholde en beskrivelse af, hvordan interessekonflikter i relation til aktivt ejerskab identificeres og håndteres.
  7. Rapportering. Det anbefales, at institutionelle investorer mindst én gang årligt rapporterer om deres aktiviteter inden for aktivt ejerskab, herunder stemmeaktivitet.

"Aktivt ejerskab og CSR er nært beslægtede og nødvendige for selskaber, investorer og pensionsopsparerne," sagde han.

Det er Komitéen for god Selskabsledelse som har lavet syv konkrete anbefalinger, der samlet skal føre til mere værdi i de børsnoterede danske selskaber og større åbenhed omkring, hvordan de institutionelle investorer forvalter deres indflydelse.

Mandag Morgen har talt med syv sådanne investorer, som alle melder, at de i større eller mindre grad har påbegyndt arbejdet med at opdatere politikker og praksis i overensstemmelse med anbefalingerne.

Mere aktivt ejerskab er en del af en international tendens ”i retning af større ansvarlighed fra investorers side, der skal dæmme op for kortsigtet kvartalstyranni til fordel for langsigtet værdiskabelse”, som Mandag Morgen skriver i sin artikel. Et emne som bl.a. var synligt ved World Economic Forum i Davos i år, hvor en række topledere underskrev en erklæring om at have fokus på langsigtet og bæredygtig værdiskabelse.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online