Vender CSR tilbage til Erhvervsministeriet?

Brian Mikkelsen gør comeback som Erhvervsminister med interesse i og holdninger til CSR. Senest i forbindelse med nye anbefalinger til aktivt ejerskab fra institutionelle investorer.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen understreger gerne behovet for fokus på CSR og brug af internationale retningslinjer..

31.01.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Da Brian Mikkelsen var erhvervsminister i 2010, pressede han hårdt på for et øget socialt ansvar i erhvervslivet. Og hans udtalelser, siden han igen indtog ministerstolen i slutningen af 2016, tyder på, at han ikke sidenhen har ændret sit syn på virksomhedernes rolle siden og hvilke værktøjer, der kan tages i brug.

Internationale retningslinjer
Allerede i januar i år sagde han til et samråd i Folketinget, med udgangspunkt i en rapport fra Danwatch om vaniljeproduktion, at:

”Virksomheder har et ansvar gennem hele leverandørkæden for de produkter de sælger, og for at adressere de negative indvirkninger de forårsager, i overensstemmelse med internationale principper, retningslinjer og konventioner på området. Der er brug for gode dog frivillige rammer, der skaber motivation for at virksomhederne samarbejder med leverandører, ngo’er, regeringer og andre virksomheder i branchen om at løse udfordringerne. Især FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhvervsliv og OECD’s retningslinjer for multinationale virksomheder, er et godt udgangspunkt”.

Åbenhed og langsigtethed
Seneste melding med direkte reference til CSR kom i forbindelse med en artikel i Børsen om et sæt nye anbefalinger om aktivt ejerskab, som trådte i kraft ved årsskiftet. Her talte Brian Mikkelsen varmt for større åbenhed, transparens og fokus langsigtet vækst - som er en del af formålet med de nye anbefalinger. (Se boks).

7 anbefalinger for aktivt ejerskab

Komitéen for god Selskabsledelse har lavet syv konkrete anbefalinger. Det er frivilligt for investorerne at følge dem eller ej, men vælger man ikke at gøre dette, skal man forklare hvorfor. Anbefalingerne er:

  1. Politik for aktivt ejerskab. Institutionelle investorer bør offentliggøre en politik for aktivt ejerskab i forbindelse med aktieinvesteringer i danske børsnoterede selskaber.
  2. Overvågning og dialog. Institutionelle investorer bør overvåge og være i dialog med de selskaber, de investerer i, under behørig hensyntagen til investeringsstrategien og proportionalitetsprincippet.
  3. Eskalering. Det anbefales, at institutionelle investorer som del af politikken for aktivt ejerskab fastlægger, hvordan de kan eskalere deres aktive ejerskab ud over den regelmæssige overvågning og dialog.
  4. Samarbejde med andre investorer. Institutionelle investorer bør forholde sig til, hvordan de samarbejder med andre investorer for at opnå større effekt og gennemslagskraft.
  5. Stemmepolitik. Institutionelle investorer bør vedtage en stemmepolitik og være villige til at oplyse, om og hvordan de har stemt.
  6. Interessekonflikter. Politikken for aktivt ejerskab bør indeholde en beskrivelse af, hvordan interessekonflikter i relation til aktivt ejerskab identificeres og håndteres.
  7. Rapportering. Det anbefales, at institutionelle investorer mindst én gang årligt rapporterer om deres aktiviteter inden for aktivt ejerskab, herunder stemmeaktivitet.

"Aktivt ejerskab og CSR er nært beslægtede og nødvendige for selskaber, investorer og pensionsopsparerne," sagde han.

Det er Komitéen for god Selskabsledelse som har lavet syv konkrete anbefalinger, der samlet skal føre til mere værdi i de børsnoterede danske selskaber og større åbenhed omkring, hvordan de institutionelle investorer forvalter deres indflydelse.

Mandag Morgen har talt med syv sådanne investorer, som alle melder, at de i større eller mindre grad har påbegyndt arbejdet med at opdatere politikker og praksis i overensstemmelse med anbefalingerne.

Mere aktivt ejerskab er en del af en international tendens ”i retning af større ansvarlighed fra investorers side, der skal dæmme op for kortsigtet kvartalstyranni til fordel for langsigtet værdiskabelse”, som Mandag Morgen skriver i sin artikel. Et emne som bl.a. var synligt ved World Economic Forum i Davos i år, hvor en række topledere underskrev en erklæring om at have fokus på langsigtet og bæredygtig værdiskabelse.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J