Verdens CO2-udslip stiger igen
Efter nogle års pause viser et forskningsprojekt at udledningerne af CO2 på verdensplan igen er stigende. En professor bag projektet kalder det ’meget skuffende’.
For under 1½ måned siden berettede vi her på CSR.dk om, hvordan udslippet af kulstof på verdensplan ifølge en hollandsk rapport stod stille i 2016, hvilket fremkaldte glæde og begrundet håb om, at man globalt har nået det såkaldte ”emissions peak”, som mange peger på som afgørende for at temperaturmålsætningen fra Parisaftalen skal være realistisk.
Nu peger ny forskning imidlertid i den stik modsatte retning. En undersøgelse fra University of East Anglia i Norwich i England og det såkaldte Global Carbon Project dokumenterer således, at verdens CO2-udslip igen er stigende.
Stigningen bunder i en vækst i afbrændingen af fossile brændstoffer på to procent, hvilket vil bringe de globale udledninger fra menneskelig aktivitet op på 41 mia. ton i år. Kina er den store synder her, med et forventet øget forbrug på 3,5 procent.
Læs også: Status på verdens CO2-udslip
I USA og Europa falder CO2-udledningerne med hhv. 0,4 og 0,2 procent, hvilket er mindre end de foregående år. Både USA og Kina forventes at bruge mere kul i år, efter at forbruget ellers har været faldende siden 2013.
”De globale CO2-udledninger lader til at være stærkt stigende igen efter en stabil periode på tre år. Det er meget skuffende. Med en forventet globalt CO2-udslip fra menneskelig aktivitet på 41 mia. ton i 2017, så er tiden ved at rinde i forhold til vores mulighed for at holde den globale opvarmning under 2 grader, for slet ikke at tale om 1,5 grader”, siger forskningsleder professor Corinne Le Quéré fra UEA.
”Det her er et vindue til fremtiden. Vi er nødt til at nå toppen af de globale udledninger inden for få år og hurtigt reducere udledningerne yderligere derefter for at håndtere klimaforandringerne og begrænse påvirkningerne”, tilføjer hun.
Se flere detaljer i infografikken til højre.
-AK