Verdensmålene kan bidrage til at forstå fremtidens risici og muligheder
Som chefkonsulent i DI sidder Sara Krüger Falk i en central position for virksomhedernes kendskab til og arbejde med verdensmålene. På CSR i Praksis d. 18/5 sætter hun scenen med et indlæg om, hvorfor verdensmålene er en vækstmulighed for virksomhederne
Verdensmålene beskriver verdens vigtigste udfordringer og dermed også, hvor virksomheder bør ændre kurs, og de viser samtidig, hvor der kan ligge nye forretningsmuligheder, slår Sara Krüger Falk fast.
På CSR i Praksis-konferencen tager hun med et indlæg under overskriften ”Arbejd med FN's verdensmål i CSR-indsatsen” deltagerne med på et kig ind i den fremtid, som målene skitserer, og hun vil her komme ind på nogle af de initiativer, der er sat i søen for at hjælpe virksomhederne i deres arbejde med verdensmålene.
Læs også: Program for CSR i Praksis
”Der er ingen tvivl om, at verdensmålene byder på rigtig mange forretningsmuligheder for de fremsynede virksomheder,” siger Sara Krüger Falk, der er nyudnævnt Focal Point for FN’s Global Compact Nordiske Netværk, et stort netværk af skandinaviske virksomheder og organisationer, som aktivt arbejder med at inkorporere Global Compacts ti principper for ansvarlig virksomhedsdrift og måske også på sigt verdensmålene i deres kerneforretning.
Nyt paradigme: Fra do No Harm til Do Good
Sara Krüger Falk er ikke i tvivl om, at vi endnu kun står ved begyndelsen af den transformation af erhvervslivet, som verdens hastige forandringer vil medføre, og det kan i den sammenhæng være svært for den enkelte virksomhed at se sig selv i forhold til verdensmålene, som er formuleret i FN til stater og dermed meget abstrakte for virksomheder.
”Virksomhederne spiller en afgørende rolle for opfyldelsen af verdensmålene, fordi virksomheder spiller en afgørende rolle for samfund i hele verden: Virksomhederne er drivkraften. Det er dem, der ansætter folk, og køber og forarbejder ressourcerne. De har derfor enestående muligheder for bidrage til opnåelsen af målene, og virksomhederne kan arbejde målrettet for at deres indsatse og forretning også gavner samfundet,” siger hun.
Læs også: DI og FN's verdensmål for Bæredygtig Udvikling
Af samme grund er det med Sara Krüger Falks øjne vigtigt, at erhvervslivet ikke glemmer sit ansvar i samfundsudviklingen, og hun peger på, at det for det første er vigtigt at forholde sig til ”do no harm” princippet, som adresseres af FN’s Global Compacts ti principper, mens verdensmålene kan bruges til at udnytte og vende de risici, der findes på kloden, til muligheder. Her mener hun, det er muligt at gøre godt og samtidig drive god forretning. Derudover understreger hun vigtigheden af, at virksomheder ikke springer det første princip over ift. at reducere negative indvirkninger (også kaldet due diligence). Menneskerettigheder indgår ikke som et individuelt mål ud af de 17 verdensmål, men er et uadskilleligt element. Hvis virksomheder arbejder aktivt med menneskerettigheder, bidrager de også til opnåelsen af verdensmålene, siger hun.
Tingene hænger sammen
Som dansk virksomhed kan det være nærliggende at tro, at verdensmålene kun berører udviklingslandene, og det er sandt nok, at udfordringerne er størst i disse lande, men tingene hænger sammen: Alt på kloden er forbundet. Her kan danske virksomheder kun have gavn af at bidrage til at forbedre forhold andre steder i Verden.
Læs også: SDG kompass – verdensmålskompasset
”Lige nu er det en barriere for virksomhederne at forstå, hvordan de kan være med til at opfylde verdensmålene, og hvordan de kan integrere dem i deres forretning. Men de kan bruge målene som pejlemærke til at få kigget på kerneforretningen og finde ud af, hvor de bidrager positivt og negativt. Målene kan bruges strategisk, og de kan indgå i beslutningerne helt op i direktionen og bestyrelsen,” anbefaler Sara Krüger Falk, som er sikker på, at virksomheder vil kunne vinde meget ved at arbejde strategisk med målene.
Brug verdensmålene i CSR-indsatsen
Med 5 stærke organisationer bag 10 inspirerende hands-on seminarer giver CSR i Praksis-konferencen rig mulighed for at komme hele vejen rundt for dem, der gerne vil vide mere om, hvordan verdensmålene kan bruges i CSR-indsatsen.
Konferencen er både for private og offentlige virksomheder, NGO’er, myndigheder, rådgivere, offentlige institutioner og alle andre, som er nysgerrige eller videns begærlige omkring verdensmålene, eller som ønsker inspiration og løsninger til at styrke CSR-indsatsen.
Læs også: tilmelding til CSR i Praksis
De fem seminarer er:
- KEA - Verdensmålene i en design kontekst - et mulighedsrum for samarbejder på tværs
- Lifestyle & Design Clusters – Gør cirkulær økonomi til fremtidens forretning,
- Skovdyrkerne - partnerskaber med grønne NGO’er om Verdensmålene,
- JURAAD - Som leder kan du bruge lovgivningen som løftestang i dit CSR arbejde - hvis du kender den,
- Grakom - Verdensmålene i et forretningsmæssigt perspektiv.
Konferencen indledes af Ingo Østerskov, rektor for KEA.