Verdensmålene: Samarbejdet mellem skoler og virksomheder er afgørende

Når NEXT d. 11/10 er vært for CSR i Praksis II konferencen, er det med udgangspunkt i især ét Verdensmål: mål nr. 4 – Kvalitetsuddannelse. For Ulrik Bak Nielsen, udviklingsdirektør i NEXT, er samarbejdet med virksomhederne afgørende for målets opfyldelse

14.09.2017

CSR.dk

”Som skole ved vi godt – selv om også skoler kan fare vild i strategier, handleplaner, harmonisering og anden organisatorisk management – at det i sidste ende er i undervisningslokalet, at den lige adgang effektueres.” Ordene er Ulrik Bak Nielsens, og som udviklingsdirektør hos NEXT – Uddannelse København understreger han, at det overordnede mål om, at alle skal sikres lige adgang til kvalitetsuddannelse, og at alles muligheder for livslang læring skal fremmes på mange måder ligger dybt indlejret i uddannelsesinstitutionens kultur og forståelse af, hvad den er sat i verden for, og hvad uddannelse er og hele tiden skal stræbe hen imod i højere grad at blive.

Læs mere: program for CSR i Praksis d. 11. oktober

Ulrik Bak Nielsen erkender, at lige adgang et langt stykke af vejen er en politisk målsætning, men hos NEXT er de samtidigt meget bevidste om, hvis de som skole ikke følger op og netop sikrer kvalitet over for alle deres elever og kursister, uanset deres forudsætninger, så forbliver det gode intentioner: ”Det er sidste ende os som uddannelsesinstitution, der kan levere kvaliteten. Den koster, så det letteste ville være at lade være. Men jeg tør godt at påstå, at det, der forener vores skole er viljen til at levere kvalitet – hver dag, uge efter uge – år efter år. For alle elever og kursister – unge som gamle.”

Det er virksomhederne, der uddanner de unge
NEXT har skoler på 14 adresser i Hovedstadsområdet og omkring 7.400 årselever og 1.100 lærere fordelt inden for 4 gymnasiale retninger, 19 eux-linjer, 41 erhvervsuddannelser og mere end 200 kompetencegivende efteruddannelser til faglærte og ufaglærte. Da en stor del af uddannelserne således er erhvervsuddannelser, og dermed vekseluddannelser, betyder det, at det reelt er virksomhederne, der uddanner de unge, oplyser Ulrik Bak Nielsen: ”Vi skal som skole stille et supplement til rådighed for virksomhederne (optagelse, grundfag, prøver, harmoniserende undervisning, specialer m.m.). Derfor er virksomhederne vore kunder – og det er dem, der tegner erhvervsuddannelserne.”

Læs mere: NEXT – Uddannelse København

Erhvervsuddannelserne har traditionelt været kendt for, at de kan tilbyde en anden uddannelsesvej, hvor den unge i højere grad bliver valgt til på grundlag af lyst, motivation og vilje – og i mindre grad de bedømmelser, der i høj grad præger grundskolen. Og det er en tilgang, de hos NEXT fortsat finder hos virksomhederne, siger Ulrik Bak Nielsen: ”Hos virksomhederne honoreres evnen til at løse opgaver og indgå i arbejdsfællesskab fortsat højt. Og det kan for mange unge være vejen til at genstarte motivationen for at gennemføre en uddannelse – og senere bygge videre. For os er lige adgang vigtig – men lige så vigtig er lige muligheder for at gennemføre. Det glemmes ofte i hele diskussionen om uddannelse – også i Danmark.”

I front på Verdensmålene
Når Ulrik Bak Nielsen d. 11. oktober byder velkommen på CSR i Praksis og et program spækket med seminarer med praktiske redskaber, hands-on vejledning og cases i, hvordan Verdensmålene i praksis kan implementeres i virksomhedernes drift og forretningsstrategi, bliver det med budskabet om, at uddannelsesinstitutioner i almindelighed og erhvervsskoler i særdeleshed bør koble sig ikke bare aktivt, men proaktivt på samfundsudviklingen.

Læs mere: flere artikler om CSR i Praksis II

”Vi skal tænke stort og globalt – samtidig med at vi kobler os på behovet i virksomhederne lokalt. Vi vil gerne løfte os selv ud af egen og andres forestilling om, at skolen er et statisk sted og hvor lærebøgerne og faglige mål alene dikterer indholdet,” påpeger Ulrik Bak Nielsen, som gerne ser NEXT indgå i et tæt samarbejde med virksomhederne om Verdensmålene: ”Vi har faktisk mange og rige muligheder for at gå foran – og i højere grad være dem, der fortæller virksomhederne om nye veje og muligheder. Omvendt ved vi også godt, at virksomhederne altid vil være mange skridt foran på specialiserede områder – og her er samspillet mellem skole og virksomhed hel afgørende, og derfor bliver vi nødt til hele tiden at aflæse og forstå virksomhedernes behov. I virkeligheden er det en anden måde at forholde sig til det omgivende samfund og arbejdsmarked.”

Læs mere: NEXT – mission/vision

Den helt store udfordring for NEXT er dog de evindelige og skrappe sparekrav, nye reformer og stram målstyring, som konstant presses ned over uddannelsesinstitutionerne. Men det gør ikke Ulrik Bak Nielsen til pessimist med hensyn til at bidrage Verdensmålene: ”Der er slet ingen tvivl om, at det helt store benspænd lige nu er økonomi. Men det kan sådan set sagtens gå hen og vise sig ganske nyttigt og afgørende for institutionernes evne til at overleve, selv om det lige nu presser skolerne hårdt. Omvendt er der heller ikke råd til ikke at rette blikket mod fremtiden i et større perspektiv. Og ved at adressere Verdensmålene, gør vi samfundsudviklingen til vores anliggende – ved at sætte dem i meningsgivende relation til vores kerneydelse: God undervisning og uddannelser.”

CSR i Praksis II d. 11. oktober
Med vedtagelsen af Verdensmålene har verden fået en fælles retning for sin bæredygtighedsindsats, og målene er så konkrete, at alle, som vil bidrage til den bæredygtige udvikling, nemt kan forholde sig til dem. Men hvordan implementerer en virksomhed målene i sin drift og forretningsstrategi, så man kan arbejde med dem i praksis?

På CSR i Praksis kan deltagerne få et dybere indblik i, hvordan det konkret kan gøres gennem en stribe seminarer med gode cases, solide værktøjer og hands-on vejledning, som klæder deltagerne på til selv at arbejde med Verdensmålene, hvad enten man kommer fra en virksomhed, er NGO eller ansat i en vidensinstitution.

Som værter for seminarerne står følgende organisationer:

  • Verdens Bedste Nyheder - Fortæl de gode historier om Verdensmålene
  • Kooperationen - Opnå Verdensmålene i et partnerskab. Tips og tricks til at komme godt i gang!
  • Grakom - Hvordan kan Verdensmålene gøres til relevante mål i virksomhedernes daglige arbejde– konkret og forretningsmæssigt
  • FSC - Skovenes plads i det biobaserede samfund
  • Sociability - Human Rights due diligence og Verdensmålene
  • Factlines - Verdensmålene og leverandørkæden – muligheder og krav

Læs mere om konferencen og tilmeld her: http://www.csr-link.dk/csr-i-praksis-ii-2017/

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

28.10.2024BSR

Sponseret

Collaboration Crossroads: Recognizing When to Part Ways for Greater Impact

28.10.2024CSR.dk

Dagrofa køber Aarstiderne: vil skabe Danmarks stærkeste fællesskab for økologi, lokale varer og højkvalitetsprodukter

28.10.2024CSR.dk

Digitale løsninger er en af nøglerne til effektivt ESG-arbejde

25.10.2024CSR.dk

Greenwashing: Nye anbefalinger fra Forbrugerombudsmanden

24.10.2024CBS Executive Fonden

Sponseret

Bestyrelsesuddannelse i ESG

24.10.2024CBS Executive Fonden

Sponseret

ESG – Climbing the Data Mountain to Execute Strategy

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie