23.01.2018  |  Klima, miljø og energi

Verdensordenen trues af klimakatastrofer og cyberangreb

Ekstreme klimakatastrofer og cyberangreb er nogle af de største trusler mod Jorden. Sådan lyder vurderingen fra en ny rapport, som ledere og forskere fra hele verden skal mødes og diskutere i Davos.

Klimakatastrofer, global opvarmning, cyberangreb og datasvindel. Sådan lyder de fem største og mest sandsynlige trusler mod verden ifølge World Economic Forum (WEF). Trusler, som 3.000 af verdens førende forskere, erhvervsfolk og statsledere i denne uge mødes for at diskutere til det årlige møde i Davos.

På baggrund ar cirka 1.000 fremtrædende ledere og forskeres udsagn har WEF udarbejdet rapporten, som kan danne nogle faretruende billeder på folks nethinder:

”Denne generation kan nyde hidtil usete teknologiske, videnskabelige og finansielle ressourcer, som vi bør bruge til at sætte kurs mod en mere bæredygtig, retfærdig og inkluderende fremtid. Alligevel er det her den måske første generation, der tager verden til randen af et systemnedbrud”, fortæller WEF-grundlægger Klaus Schwab og præsident Børge Brende til berlingske.dk.

Læs også: Vandet kommer, danske byer investerer stort

Ifølge rapporten er truslen fra ekstreme vejrforhold den største efterfulgt af naturkatastrofer – manglende succes med at afbøde og tilpasse klimaændringer er på femtepladsen:

"Vi har skubbet vores planet til randen”, lyder der i rapporten, der konkret nævner orkaner, stormflode, luftforurening og ”katastrofalt sammenbrud” i verdens fødevareproduktion på grund af tab af biodiversitet, skriver berlingske.dk.

Vigtigt med klimaforandring og global opvarmning på dagsordenen
At konsekvenserne af klimaforandringer og global opvarmning er højt prioriteret til det kommende møde, er noget, der glæder Jens Hesselbjerg Christensen, der er professor på Københavns Universitet:

”Det er jo et overordentligt negativt billede af vores fremtid, som her bringes. Men jeg deler naturligvis bekymringerne og kender til mange af de forskningsresultater, som ligger bag den lange liste af sandsynlige fremtidige ulykker. Nogle af de skræmmebilleder er jo realistiske”, siger han til berlingske.dk.

Han påpeger samtidig, at det ikke er nye problematikker inden for global opvarmning og klimaforandringer, der bliver nævnt på dagsordenen, men at det dog er positivt, at de er placeret så højt:

”Det kan betyde, at dem, der skal træffe beslutninger, begynder at åbne den store tegnebog. Og det er der brug for. Der er brug for handling nu, hvis man skal løse problemerne”, siger han til berlingske.dk.

Et potentiale i erhvervslivet
Den tidligere miljøminister og radikale folketingsmedlem, Ida Auken, er medlem af en særlig arbejdsgruppe under WEF, der til det kommende møde præsenterer en ny rapport om bl.a. fremtidens energipolitik i Europa.

Læs også: Globale investorer underskriver fælles klimabrev

Til berlingske.dk fortæller hun, at de store trusler ikke kommer bag på hende:

”Mange steder på kloden er allerede meget hårdt ramt af massive klima- og miljøproblemer, der skaber grobund for alvorlige konflikter, 46 millioner mennesker vurderes i dag at være klimaflygtninge, og når vi ser frem, vil klimaflytninge komme til at øge presset mod Europas grænser i en endnu større målestok end hidtil”.

Hun påpeger samtidig, at klima- og miljøproblemerne udgør et potentiale for erhvervslivet i Danmark og Europa, hvor man er langt fremme i forhold til at skabe bæredygtige løsninger.

Cyberangreb og datasvindel som "wake up call"
Mens truslen fra store terrorangreb er gledet ud som en af de fem største trusler mod verden, er cyberangreb, datasvindel og tyveri rykket op på en 3. og 4. plads – således er angreb mod virksomheder næsten fordoblet inden for de seneste fem år.

I rapporten nævnes det store WannaCry-angreb fra 2017, hvor op mod 300.000 computere i 150 lande blev angrebet med ransomware, der låser computere og it-systemer og krypterer data. Efterfølgende krævede hackerne penge af både virksomheder og privatpersoner, hvis de skulle have adgang til deres data. Herhjemme blev Mærsk ramt af det verdensomspændende cyberangreb mod private virksomheder, hospitaler, havne, banker og lufthavne i over 60 lande.

Læs også: Rambøll skal gøre New York skybrudsklar

Angreb som disse er nogle, der er med til at give verden et ”wake up call” i forhold til truslen fra cyberangreb, fortæller Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste, til berlingske.dk:

”I det lys er det ikke så underligt, at de her to trusler dukker op. De begivenheder har fået løftet fokus på nødvendigheden af cybersikkerhed, og hvor hurtigt og skadeligt et angreb kan udvikle sig globalt”, siger han.

Cyberangreb truer også den almindelige dansker
Også på Christiansborg har man fået øjnene op for cyberangreb som trussel. Således kom det sidste år frem, at ansatte i Forsvarets emails var blevet hacket. Det fik efterfølgende forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (VI) til at lægge op til massive investeringer i kampen mod cyberangreb mod det kommende forsvarsforlig.

Står det til Thomas Lund-Sørensen, bør også den almindelige dansker i fremtiden indstille sig på, at sikring af digitale angreb vil fylde mere, i takt med at alt fra køleskabe, alarmsystemer og varmestyring kan angribes:

”Skuer man lidt længere frem, kan man sagtens forestille sig, at cyberangreb også vil blive brugt af stater i en konfliktsituation, som man har set det i Ukraine mod kraftværker. Med det vi har set i 2017, bør cyberangreb også figurere højt på dagsordenen et sted som WEF”, siger han til berlingske.dk.

- EL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere