Vigtig aftale lander på første COP28-dag

En fond, hvor fattige lande, der rammes hårdt af klimaforandringer, kan søge midler til at reparere skader, er efter mange års forhandlinger blevet til virkelighed.

Foto: 123rf.com

01.12.2023

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Kender I det, når noget man troede var svært, lykkes i første forsøg? Sådan virker det til, at samtlige kommentatorer har det med den aftale, COP28 leverede i går.

For det var på topmødets første dag, at forhandlerne godkendte aftalen om den ”loss and damages”-fond, som bl.a. CSR.dk har på sin liste over succeskriterier for COP 28. 

”Det er uhørt at lukke en afgørende del af puslespillet så tidligt,” siger Jens Mattias Clausen, der leder tænketanken Concitos topmødeteam.

”Jeg kan ikke komme i tanker om noget fortilfælde, hvor der er indgået en så vigtig aftale på topmødets første dag«, siger John Nordbo fra NGO’en Care – begge til Politiken. 

Læs også: Trods net zero-mål: Over halvdelen af verdens største virksomheder modarbejder klimahandling

Fonden skal administreres gennem Verdensbanken med en bestyrelse hvor de fattige lande har flertal. Den skal dække omkostninger forbundet med konsekvenserne af ekstreme vejrfænomener i verdens fattigste lande.  

Risikoen for ganske mange flere af dem i de kommende år blev samme dag understreget af konklusionerne i den årlige statusrapport fra FN’s meteorologiorganisation, WMO. 

”CO2-udledningerne er rekordhøje. De globale temperaturer er rekordhøje. Havniveaustigningen er rekordhøj. Isen på Antarktis er rekordlav. Det er en øredøvende kakofoni af knuste rekorder,” sagde WMO’s generalsekretær, Petteri Taalas ifølge nrk.no.

Millioner at starte på

Danmark har meldt ud, at vi vil sende 175 millioner kroner direkte til den nye klimafond. Både værtslandet, De Forenede Arabiske Emirater, og Tyskland har lovet bidrag på 680 millioner og Storbritannien med 510 millioner kroner. USA’s bidrag på 120 millioner har mødt stærkt kritiske røster, ligesom få er imponeret af Japans løfte om 68 millioner. 

Læs også: Klimaundersøgelse viser danskere i to fløje

Kontrasten til de lovede millioner kan man bl.a. se i en ny rapport fra Oxfam som anslår, at Danmarks udslip af drivhusgasser i et enkelt år, 2020, medfører klimaskader for 116 milliarder kroner andre steder i verden i resten af dette århundrede i form af udgifter til befolkningens sundhed, tab af landbrugsproduktion, skader på bygninger, veje og anden infrastruktur samt mistet indkomst. En anden aktuel analyse viser ifølge Information, at klimaændringer globalt medførte tab og skader for 1.500 milliarder dollar sidste år.

Nu kommer det svære

Om end begejstringen og glæden over aftalen om fonden er stor, var man dårligt holdt op med at klappe, før talen blev drejet hen mod COP28’s helt store emne: udfasning af fossile brændsler.  

Endnu er det stadig helt uvist om man overhovedet kan nå frem til at omtale dem i den endelige udtalelse fra mødet. Og hvis man kan, bliver det så både kul, olie og gas eller kun kul? Bliver det alt eller kun den ”urensede” del, hvor man ikke har prøvet f.eks. at fange CO2 under produktionen og gemme den. 

Det spørgsmål er der åbenlyst bundet mange interesser op på, så her forventes der lange og krævende forhandlinger over de næste to uger. CSR.dk følger med. 

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København