Virksomheder efterlever i høj grad rapporteringskrav
Erhvervsstyrelsen har for fjerde gang undersøgt danske virksomheders redegørelse om samfundsansvar. Analysen viser fortsat høj efterlevelse af lovkravet.
Om rapporten
COWI har på baggrund af en repræsentativ stikprøve på 170 virksomheder undersøgt virksomhedernes afrapportering om samfundsansvar generelt og rapportering om menneskerettigheder og klimapåvirkning specifikt.
Kilde: Erhvervsstyrelsen
Danske virksomheder efterlever i høj grad lovkravet om rapportering af samfundsansvar. Det fastslår Erhvervsstyrelsens årligt tilbagevendende analyse: Kortlægning af danske virksomheders redegørelse for samfundsansvar.
Læs også: Nye rapporteringsregler på vej
Når det gælder rapportering om samfundsansvar generelt, viser analysen, at 96 procent af virksomhederne opfylder lovkravet og udviser åbenhed om samfundsansvar. Kun fire procent af virksomhederne opfylder ikke lovkravet, da de undlader at oplyse, om de har politikker for samfundsansvar eller ej.
Blandt de virksomheder, der oplyser, om de har politikker for samfundsansvar eller ej, er det 77 procent, der har en politik for samfundsansvar. 31 procent af virksomhederne henviser til en fremskridtsrapport udarbejdet i forbindelse med tilslutning til FN's Global Compact. Denne gruppe af virksomheder udgøres overvejende af de børsnoterede og statslige aktieselskaber.
Høj kvalitet i rapportering
Kvaliteten af rapportering er ifølge analysen også høj, da langt størsteparten af virksomhedernes redegørelser dækker alle rapporteringskravets tre dimensioner:
- 97 procent har en politik for samfundsansvar, der inkluderer standarder, retningslinjer eller principper for samfundsansvar
- 90 procent har beskrevet, hvordan de omsætter deres politik til handling
- 83 procent vurderer effekten eller udbyttet af arbejdet med samfundsansvar
Menneskerettigheder og klima
I år var det første gang, at de omfattede virksomheder også skulle redegøre specifikt for deres politik for menneskerettigheder og for at reducere deres klimapåvirkning.
Rapporten konstaterer, at lovkravet har en positiv mobiliserende effekt med hensyn til at anspore virksomhederne til at udvikle en politik for menneskerettigheder og klimapåvirkning, allerede første år efter lovkravet er trådt i kraft.
Således rapporterer 66 procent af virksomhederne om menneskerettigheder og opfylder derved den del af lovkravet. Blandt disse oplyser 64 procent, at de har en politik for menneskerettigheder. 72 procent af virksomhederne rapporterer om deres klimapåvirkning og opfylder derved den del af lovkravet. Blandt disse oplyser 83 procent, at de har en politik for at reducere deres klimapåvirkning.
- JKK