02.02.2018  |  Samfund

VW fyrer bæredygtighedschef efter dieselforsøg på aber

Et forsøg knyttet til den omfattende dieselskandale har nu kostet Volkswagens chef for eksterne relationer og bæredygtighed, Thomas Steg, jobbet hos den tyske bilgigant.

10 aber spærret inde i lufttætte kamre, tegnefilm som underholdning og udstødningsgasserne fra en dieseldrevet VW Beetle. Det var hovedingredienserne i det forsøg, nogle forskere foretog i et laboratorie i den amerikanske by Albuquerque tilbage i 2014, og som NY Times kunne berette om i sidste uge.

Læs også: VW-CEO: "Vi vil tilbage på toppen af bæredygtighedsranglisterne"

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Forsøget knytter sig direkte til den omfattende skandale, der hurtigt blev kendt som dieselgate, og som tvang Volkswagen til at erkende sig skyldig i bedrageri ved en amerikansk domstol og betale over 150 mia. kr. i bøder og kompensation.

Volkswagens chef for eksterne relationer og bæredygtighed, Thomas Steg, er nu blevet suspenderet mens undersøgelserne omkring forsøget står på, skriver flere medier, bl.a. NY Times og The Telegraph.

Til den tyske avis Bild siger Steg, ifølge AP, at han kendte til forsøgene på de 10 aber, men at han ikke informerede den daværende direktør, Martin Winterkorn, skriver DR. Detaljerne er først kommet frem nu som en del af et søgsmål anlagt mod VW i USA.

Hemmelig software i bil
Forsøget blev bestilt af den tyske organisation Europäische Forschungsvereinigung für Umwelt und Gesundheit im Transportsektor (EUGT), som hyrede de amerikanske forskere til at udføre selve testarbejdet. En kritisk detalje blev dog ikke delt med forskerne, skriver NY Times: bilen var udstyret med den sidenhen kendte snydesoftware, der fik den til at forurene langt mindre i laboratoriet end ude på vejene.

EUGT fik al sin finansiering fra Volkswagen, Daimler og BMW (og indtil 2013 også Bosch), og blev lukket ned i juni sidste år på grund af kontroverser om sit arbejde. I et andet forsøg i 2013 blev 25 frivillige på Aachen Universitet i Tyskland udsat for lave doser NO2, der er et af de giftigste biprodukter fra diesel. Forsøget havde dog ikke noget med dieselskandalen at gøre, understreger institutleder Thomas Kraus overfor Tagesschau.

VW tager selv afstand
Den tyske regering og flere andre politiske ledere har fordømt forsøgene på aberne. Kansler Angela Merkel, for hvem Thomas Steg i øvrigt er en tidligere rådgiver, har via sin talsmand kaldt dem etisk uforsvarlige, og VW har også selv taget afstand til historien og gjort det klart at man er imod ”enhver form for dyremishandling”.

”Der er ting, som man slet ikke gør. Nu skal alle nødvendige konsekvenser sørges for”, sagde Volkswagens adm. direktør, Matthias Müller, til Der Spiegel i mandags. Til avisen kalder han forsøgene for uacceptable, og slår fast at ”de metoder, EUGT brugte var forkerte, uetiske og frastødende”, og at de ”ikke har noget at gøre med videnskabelig afklaring”.

Miljøgrupper og andre af VW’s kritikere mener imidlertid af Thomas Steg er blevet ofret for at skåne koncernens topledelse, skriver NY Times. Kritikerne drager paralleller til dieselgate, hvor VW i starten sagde at ansvaret lå hos en lille gruppe ingeniører, der handlede af egen drift. De tyske anklagere har siden hen identificeret langt flere mistænkte.

Læs også: Volkswagen hæver investering i elbiler

Som en del af forsøget, der havde et budget på 700.000 dollars (ca. 4,3 mio. kr.) blev en anden gruppe aber udsat for udledningen fra en ældre pick-up truck fra Ford. Efter at have indåndet gasserne i fire timer, blev aberne undersøgt for lungeproblemer og andre sideeffekter, men resultaterne blev aldrig offentliggjort. Ifølge NY Times overlevede de 10 forsøgsdyr, men hvad der siden er sket med dem er uklart.

-AK

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere