02.02.2018 | Samfund
VW fyrer bæredygtighedschef efter dieselforsøg på aber
Et forsøg knyttet til den omfattende dieselskandale har nu kostet Volkswagens chef for eksterne relationer og bæredygtighed, Thomas Steg, jobbet hos den tyske bilgigant.
En dieseldrevet version af den relancerede VW Beetle blev brugt i forsøget med aberne, der har kostet Volkswagens chef for eksterne relationer og bæredygtighed, Thomas Steg, jobbet.
10 aber spærret inde i lufttætte kamre, tegnefilm som underholdning og udstødningsgasserne fra en dieseldrevet VW Beetle. Det var hovedingredienserne i det forsøg, nogle forskere foretog i et laboratorie i den amerikanske by Albuquerque tilbage i 2014, og som NY Times kunne berette om i sidste uge.
Læs også: VW-CEO: "Vi vil tilbage på toppen af bæredygtighedsranglisterne"
Forsøget knytter sig direkte til den omfattende skandale, der hurtigt blev kendt som dieselgate, og som tvang Volkswagen til at erkende sig skyldig i bedrageri ved en amerikansk domstol og betale over 150 mia. kr. i bøder og kompensation.
Volkswagens chef for eksterne relationer og bæredygtighed, Thomas Steg, er nu blevet suspenderet mens undersøgelserne omkring forsøget står på, skriver flere medier, bl.a. NY Times og The Telegraph.
Til den tyske avis Bild siger Steg, ifølge AP, at han kendte til forsøgene på de 10 aber, men at han ikke informerede den daværende direktør, Martin Winterkorn, skriver DR. Detaljerne er først kommet frem nu som en del af et søgsmål anlagt mod VW i USA.
Hemmelig software i bil
Forsøget blev bestilt af den tyske organisation Europäische Forschungsvereinigung für Umwelt und Gesundheit im Transportsektor (EUGT), som hyrede de amerikanske forskere til at udføre selve testarbejdet. En kritisk detalje blev dog ikke delt med forskerne, skriver NY Times: bilen var udstyret med den sidenhen kendte snydesoftware, der fik den til at forurene langt mindre i laboratoriet end ude på vejene.
EUGT fik al sin finansiering fra Volkswagen, Daimler og BMW (og indtil 2013 også Bosch), og blev lukket ned i juni sidste år på grund af kontroverser om sit arbejde. I et andet forsøg i 2013 blev 25 frivillige på Aachen Universitet i Tyskland udsat for lave doser NO2, der er et af de giftigste biprodukter fra diesel. Forsøget havde dog ikke noget med dieselskandalen at gøre, understreger institutleder Thomas Kraus overfor Tagesschau.
VW tager selv afstand
Den tyske regering og flere andre politiske ledere har fordømt forsøgene på aberne. Kansler Angela Merkel, for hvem Thomas Steg i øvrigt er en tidligere rådgiver, har via sin talsmand kaldt dem etisk uforsvarlige, og VW har også selv taget afstand til historien og gjort det klart at man er imod ”enhver form for dyremishandling”.
”Der er ting, som man slet ikke gør. Nu skal alle nødvendige konsekvenser sørges for”, sagde Volkswagens adm. direktør, Matthias Müller, til Der Spiegel i mandags. Til avisen kalder han forsøgene for uacceptable, og slår fast at ”de metoder, EUGT brugte var forkerte, uetiske og frastødende”, og at de ”ikke har noget at gøre med videnskabelig afklaring”.
Miljøgrupper og andre af VW’s kritikere mener imidlertid af Thomas Steg er blevet ofret for at skåne koncernens topledelse, skriver NY Times. Kritikerne drager paralleller til dieselgate, hvor VW i starten sagde at ansvaret lå hos en lille gruppe ingeniører, der handlede af egen drift. De tyske anklagere har siden hen identificeret langt flere mistænkte.
Læs også: Volkswagen hæver investering i elbiler
Som en del af forsøget, der havde et budget på 700.000 dollars (ca. 4,3 mio. kr.) blev en anden gruppe aber udsat for udledningen fra en ældre pick-up truck fra Ford. Efter at have indåndet gasserne i fire timer, blev aberne undersøgt for lungeproblemer og andre sideeffekter, men resultaterne blev aldrig offentliggjort. Ifølge NY Times overlevede de 10 forsøgsdyr, men hvad der siden er sket med dem er uklart.
-AK
Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.
Deltag i debatten
Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.
Supply chain

Ørsted udvider krav om 100 procent vedvarende energi til alle leverandører
Ørsted bliver det første energiselskab i verden, der stiller krav til alle sine leverandører om, at de skal anvende 100 % vedvarende energi i 2025.
Supply chain

Aalborg Havns guldæg er Power-to-x
Det spirende marked inden for klimavenlige brændstoffer er et betydeligt vækstpotentiale for Aalborg Havn. Men det handler også om at tiltrække andre spillere i branchen, mener udviklingschef.
Klima, miljø og energi

Novo Nordisk får ros for klimaindsats
Danmarks største medicinalselskab er langt i deres arbejde med at reducere CO2-udledninger. Det er ikke tilfældigt.
Strategi & ledelse

Omfattende sag om greenwashing varsler nye tider
Deutsche Banks investeringsarm blev sidste dag i maj ransaget og beskyldt for omfattende greenwashing. Samtidig melder de amerikanske myndigheder om en stramning af reglerne for markedsføring af ESG-mærkede investeringer.
Kommunikation

Dine gamle sneakers kan redde en bid af regnskoven
Et nyt initiativ fra The Athlete’s Foot giver kunderne rabat på nye sko samtidigt med, at kampen mod rydningen af regnskoven i Ecuador får en hjælpende hånd
Menneskerettigheder

Gode råd til at undgå anklager om pinkwashing
Når Copenhagen Pride begynder på lørdag, vil der med sikkerhed komme kritik af virksomheder, der vælger at deltage. Pinkwashing - lyder anklagen, som CBS-forsker har flere råd til, hvordan virksomheder kan undgå.