15.06.2012  |  Klima, miljø og energi

WAF præsenterer finalister til 2012-prisen

Blandt de fem finalister er projekter, som skal forebygge og afhjælpe problemer som erosion og ørkendannelse, modvirke vandmangel samt gøre ørken til frugtbar landbrugsjord og dermed skaffe vand og mad til alle.

The Humanitarian Water & Food Award (WAF) præsenterede torsdag på Københavns Rådhus de fem finalister i dette års konkurrence om WAF-Awarden, som belønner projekter, der kan bidrage til at skaffe mad og vand til alle.  I øjeblikket mangler cirka 800 millioner mennesker adgang til rent vand og mad.

”At skaffe rent vand og mad til alle er et spørgsmål om menneskelig vilje."

General Secretary Tina Lindgaard

De fem finalister er udvalgt blandt 77 ansøgninger, der fra hele verden er indsendt til WAF.

”Rent vand og mad til alle kan virke som en stor og næsten uoverkommelig opgave, men den kan løses gennem mange mindre og især lokale løsninger, det er et spørgsmål om menneskelig vilje. Det fremgår tydeligt af både årets ansøgerfelt og de fem finalister”, siger Tina Lindgreen, generalsekretær for The Humanitarian Water & Food Award.

Projekterne er bæredygtige, fordi de efterligner naturens egne mekanismer og hviler på den tankegang, at vi skal løse problemerne i fællesskab og tage ansvar for hinanden.

Læs også: CSR-pris til projekter for vand og mad

Også problemer i udviklede lande
WAF’s primære fokus er udviklingslande, men også et projekt fra London og et projekt fra USA er nået frem til finalen.

WAF sponsor

WAF samarbejder i dag med blandt andre TATA og Rotary, så en pris på 75.000 kroner er sikret, med et øget antal af sponsorer kan prisen blive højere. Derudover bidrager en række virksomheder som service-sponsorer ved at levere ydelser som lokaler (bl.a. Københavns Rådhus) trykning af materialer (Zeuner Grafisk) med mere og flere. Læs mere på wafaward.org

”Vi er tilbøjelige til at glemme fattigdom i vores egne samfund,” sagde Stephen Hinton, som er medlem af WAF’s bestyrelse. Han pegede på, at et stigende antal mennesker mangler adgang til og viden om ordentlig mad, også i de lande, der betragter sig som ’udviklede’.

Virksomheder kan bidrage
Danske virksomheder kan bidrage på flere måder, for WAF har i høj grad brug for direkte sponsorer til sine aktiviteter. Men virksomhederne kan også levere knowhow, så de gode løsninger kan vinde større udbredelse.

”Virksomheder kan spille en vigtig rolle ved at bidrage med knowhow, for løsningerne kan skaleres eller kopieres og dermed udbredes til gavn for mange flere mennesker, virksomheder og samfund gennem partnerskaber og forretningsmæssige aftaler.”

WAF har et matchmaking-program, som har til formål at skabe kontakt mellem de indstillede, vidensinstitutioner og virksomheder fra Danmark og andre lande, som ønsker at drive forretning og eksportere ny viden inden for området til gavn for begge parter.

De fem 2012-finalister er:
1. Growing Power, USA – adresserer problemet med at 65 pct. af børnene i et lokalområde lever i fattigdom og at 82 pct. ikke får frokost. Løsningen drejer sig om at omdanne ubenyttede grundarealer til produktive fødevarecentre til gavn for børnene i lokalområdet, ernæringsmæssigt og vidensmæssigt.
 

Om The Humanitarian Water & Food Award

The Humanitarian Water & Food Award, WAF, er en nonprofit organisation. Grundlagt i Danmark i 2008 af Tina Lindgreen. Medlem af FN Global Compact. Første award blev uddelt i 2010. Generalsekretær i organisationen er grundlæggeren Tina Lindgreen. Finalister og award-vinder af en uafhængig udvælgelseskomité, som arbejder ud fra armslængdeprincippet i forhold til sekretariat og andre interessenter. WAF finansieres af økonomiske midler fra virksomheder, fonde, organisationer og private. Læs mere på www.wafaward.org

2. Africa Centre for Holistic Management, Zimbabwe – løser problemet med ufrugtbare, nedbrudte jordarealer og ørkendannelser med deraf følgende vandmangel ved at efterligne de teknikker som græssende dyr lever efter. Har femdoblet udbyttet af afgrøderne.

3. Living Lands, Sydafrika – samarbejde mellem syv ejendomsbesiddere, indbyggerne i tre lokalsamfund, forskere og eksperter om i fællesskab at genskabe et levende landskab og en bæredygtig fremtid i stedet for det, der var opstået i form af udpint jord, usikker madsituation og vandmangel.

4. SEANET, Kenya – har anlagt skolehaver ved 11 skoler, som giver børn og studerende mad, mens de bliver uddannet og samtidig bidrager til en bæredygtig og sikker madkultur i hele lokalområdet, som ellers var præget af vandmangel, sult og fattigdom.

5. M.S. Swanminathan Research Foundation, Indien – 5000 mennesker har været involveret i grupper i lokalsamfundene om holistisk jordbrug, der på den ene side skaber en forbedret vandsituation og bedre fødevarer i lokalområdet og på den anden side skaber grobund for yderligere forretning.

Alle løsninger fra de fem finalister lever op til kriterierne om, at produktet eller projektet skal kunne skaleres eller kopieres til at have effekt andre steder. Desuden foreskriver kriterierne, at løsningen skal være afprøvet og have skabt resultater i praksis for at den kan komme i betragtning til at modtage prisen.

Den endelige vinder af Humanitarian Water & Food Award 2012, der honoreres med en pengepræmie på mindst 75.000 kroner, bliver præsenteret ved et arrangement på Københavns Rådhus den 29. august 2012, der udover award-show med underholdning også indeholder en faglig CSR-konference. Der er plads til ca. 400 betalende deltagere ved arrangementet.

Aktiviteterne i The Humanitarian Water & Food Award bliver finansieret af bidrag fra sponsorer og samarbejdspartnere. Mindst halvdelen af alle sponsorbidrag går direkte til at honorere prisvinderen og de fem finalister.

Se video om 2010-vinderen, Greening the Desert

Mere fra Kristina

Kristina Øby Pedersen

  • CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning
Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere