”Bæredygtige materialer er noget sludder”
Building Green 2016: Byggebranchen skal tænke mere langsigtet for at opnå bæredygtighed omkring deres materialeforbrug. Det handler om at bevare værdien i elementerne.
Hvordan kan byggebranchen fremme brugen af bæredygtige byggematerialer og hvordan tager vi fat i de udfordringer der eksisterer ved brugen af nye materialer?
Det spørgsmål stillede en session på årets Building Green-messe i Forum, der sluttede i torsdags, et panel bestående af to arkitekter, en politiker og en ingeniør. Alle tre faggrupper har såvel interesser som ansvar på området, og kunne også ganske nemt blive enige om, at der er et godt stykke til mål på området, om end det bestemt går i den rigtige retning.
Læs også: Grønt byggeri – stort potentiale og store udfordringer
På en messe, der i øvrigt satte besøgsrekord med 7394 deltagere over de to dage, hvor begrebet bæredygtige materialer var et gennemgående tema, så sørgede arkitekt og partner i tegnestuen Vandkunsten, Søren Nielsen, straks for at fange folks opmærksomhed ved at sætte konceptet på spidsen.
”Bæredygtige materialer er noget sludder. Det handler om, hvordan og hvor længe vi anvender materialerne. Alle fremstillingsprocesser efterlader et aftryk, uanset hvor råmaterialerne kommer fra; de bliver jo stadig brugt”, sagde han.
Netop det holistiske og mere langsigtede perspektiv blev efterlyst i flere omgange i løbet af samtalesessionen, der var faciliteret af Akademisk Arkitektforening. Vejen til bæredygtighed går således i høj grad via en den bedst mulige udnyttelse af de råvarer, der bliver sat til livs i produktionen.
Politiske sten på vejen
”Et givent materiale har en livscyklus, og her er opgaven at sørge for, at den bliver så lang, som muligt. Så det at optimere sit materialeforbrug bør altid være aktuelt. Her er eksempelvis princippet om at designe til adskillelse godt; på den måde forringer man ikke produktets værdi, når det skal genanvendes”, sagde formand for Ingeniørforenings byggetekniske netværk IDA BYG, Kurt Emil Eriksen.
Der er dog en del sten på den førnævnte vej, bl.a. på det politiske niveau, som skal ryddes væk, for at udviklingen kan fortsætte. Både i dansk og europæisk sammenhæng kan og bør der ske lovmæssige og juridiske ændringer, mente specielt arkitekterne i panelet.
”Det er endog meget kompliceret at bygge med genbrugsmaterialer i dag, der er mange begrænsninger, som man godt kan luge ud i til alles fordel, også uden at det skal gå ud over miljøet”, sagde Søren Nielsen, mens energi- og klimaordfører for Alternativet, Christian Poll, adresserede det politiske aspekt.
Læs også: Dansk Byggeri: Godt med ambitiøse klimakrav
”Vi skal huske at være kritiske i forhold til, hvad vi genbruger og hvordan, men når det er sagt, så kan og bør både stat og kommuner etablere bedre rammebetingelser for byggeriet. Ved at give dem noget mere frihed, vil vi også bidrage til at udviklingen rykker sig”, sagde han.