”Ingen kan gøre det alene”
FN’s udviklingsmål er en enorm og kompleks dagsorden, som kræver engagement fra alle lag i samfundet. Partnerskaber mellem virksomheder, erhvervsorganisationer, myndigheder og NGO’er er centralt i den sammenhæng. To parter i et sådant fællesskab taler her om baggrunden for netop det.
Siden FN lancerede sine 17 mål for verdens bæredygtige udvikling for små to år siden, har SDG’erne, som de fleste herhjemme kalder dem, fundet vej ind i mange strategier hos en mængde organisationer verden over, ligesom der efterhånden er bred anerkendelse af forretningsmulighederne i målene.
Læs også: Amerikansk øl-gigant: Partnerskaber er nøglen til at nå CSR-mål
At opfyldelsen af målsætningerne samtidig er en monumental opgave, hersker der ikke mange meninger om. Det sidste af selve målene handler således om partnerskaber, der kan understøtte arbejdet med at opfylde agendaen frem mod 2030, som er den officielle skæringsdato.
Netop vigtigheden af partnerskaber i denne sammenhæng er der også en bred vifte af aktører, der har fået øjnene op for her i landet. I slutningen af april stod en koalition bestående af sekretariatsleder for 92-gruppen, Troels Dam Christensen, Head of Global Sustainability for Novozymes, Claus Stig Pedersen, Chief Resilience Officer i Vejle Kommune, Jonas Kroustrup, formand for Globalt Fokus, Laust Gregersen, næstformand i LO, Nanna Højlund og CSR-chef i Dansk Erhverv, Morten Lehmann, bag et fælles indlæg på Altinget, hvor de betoner det essentielle i samarbejde i forhold til at nå målene.
Virksomhederne skal fortælle, hvad der er muligt
Men hvorfor er det egentlig vigtigt for en organisation at gå med i en udmelding som ovennævnte? Det har CSR.dk spurgt to af afsenderne om.
”Først og fremmest er SDG’erne en utrolig vigtig agenda for hele verden, herunder Danmark. Målene peger på nogle store og komplekse behov, som ingen kan løfte alene, og her spiller en virksomhed som vores en kæmpe rolle, når det kommer til at informere myndighederne om de teknologiske muligheder og lade de ansvarlige vide, hvad der er muligt”, fortæller Claus Stig Pedersen fra Novozymes.
Både biotekindustrien og andre brancher bør tage del i dette fælles mål, mener Claus Stig Pedersen, med baggrund i den aktuelle tendens, der breder sig.
”Alle vil gerne have et mere bæredygtigt samfund, og det giver nogle attraktive muligheder. Derfor bør vi være højrøstede omkring vores arbejde på området, og gå forrest ved at lytte, samarbejde og inddrage partnere. Vi ser generelt en stigende forståelse for hele den her problemstilling, selvom arbejdet bestemt ikke er problemfrit. Men det skal vi nok finde ud af”, siger han.
Flere ville være med
Hos Dansk Erhverv er Morten Lehmann, der tidligere har debatteret emnet her på sitet, meget enig i den udlægning, ligesom han ikke er i tvivl om den forretningsmæssige side af sagen, eller hans organisations rolle.
”Vi skal bære brobyggere og vise, at der ikke er nogen modsætning mellem civilsamfund og erhvervsliv i denne her sammenhæng. Og vi kan jo se, at det er noget der bliver bidt mærke i, når virksomheder engagerer sig og støtter op om budskaber som dette”, fortæller han.
Læs også: Ny platform skal bidrage til FN’s 17 verdensmål
Med det in mente er Morten Lehmann også sikker på, at udmeldinger som den på Altinget, og det strategiske sindelag, der ligger bag hos de deltagende parter, er kommet for at blive.
”Gennem den slags fælles indspark kan vi være med til at trække diskussionen ned på jorden og gøre det hele lidt mere praktisk anvendeligt. Så jeg tror helt bestemt, at vi vil se mere af den slags samarbejde i fremtiden, både for vores eget vedkommende og generelt. Det giver noget ekstra til alle parter og understreger beskeden om, at vi skal løfte i flok”, slutter han.