Rapport: SDG’erne kan skabe forretning for mindst 80 billioner om året

Opfyldelsen af FN’s 17 mål for bæredygtig udvikling er en forretningsmulighed i størrelsesordenen 80.000 mia. kr. om året, fastslår ny rapport. Men virksomhederne skal gå helhjertet ind i arbejdet, og der skal en kritisk mængde med om bord, før en succes er realistisk.

Der er enorme forretningsmuligheder i SDG'erne, men virksomhederne skal være klar til at omstille sig fuldstændig, fastslår ny rapport..

16.05.2017

Anders Kampmann og Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

For nylig fortalte vi her på CSR.dk om det massive potentiale, der er til stede alene i Indien, og på verdensplan er tallene selvsagt endnu større. Fordelt på fire økonomiske systemer er der ifølge en ny rapport således forretningsmuligheder for i alt 12 billioner dollars (godt 80.000 mia. kr.) om året frem mod 2030. Og det er formentlig endda lavt sat.

Det fremgår af analysen Better Business, Better World fra den såkaldte Business and Sustainable Development Commission (BSDC), der har undersøgt 60 markedshotspots under de fire hovedzoner – Mad og landbrug, Byer, Energi og mineraler, og Helbred og sundhed – der sammenlagt repræsenterer omkring 60 procent af verdensøkonomien og derfor er helt centrale for opfyldelsen af SDG’erne.

Rapportens forfattere bemærker dog i samme åndedrag, at ”den totale økonomiske gevinst ved at implementere målene kan være to-tre gange større, med en antagelse om, at fordelene spreder sig til hele økonomien og får følgeskab af meget højere arbejds- og ressourceeffektivitet”.

Gode råd til CEO'er

Se hvordan du bedst kan komme igang med at tilpasse din organisation til en Verdensmålsverden. Det er tilbuddet fra the World Business Council for Sustainable Development (WBCSD), som i marts måned udgav deres CEO Guide to the SDGs

WBCSD's rapport bygger videre på konklusionerne fra Better Business, Better World. De peger på fire områder, hvor SDG'erne har betydning for virksomheder: Risikoen forbundet med at gøre ingenting, nye forretningsmuligheder, nye ledelsessystemer med nye risikofaktorer og behovet for samarbejde, fordi en virksomheds individuelle handlinger ikke batter nok til at opnå SDG'erne.

De konkrete handlemulighederne placerer WBCSD på  fire niveauer: 

  1. Individuelt: Hold dig informeret og spred budskabet i dit netværk
  2. Virksomheds: Forstå og mål eksternaliteter, sæt mål i forhold til SDG'erne, find forretningsmulighederne og kommunikér åbent og ærligt om jeres performance ift SDG'erne
  3. Sektor: Gå sammen med andre virksomheder og interessenter for at definere SDG'erne i netop jeres branche, formulér en kollektiv vision og samarbejd om at transformere jeres branche og arbejd aktiv for at alle kommunikerer om deres fremdrift. 
  4. Politisk: Tal åbent om behovet for incentiver og lovgivning der kan føre til afgørende vendepunkter. 

”Business as usual dur ikke mere”
Men det potentiale indfrier selvsagt ikke sig selv, understreger rapporten. Der er således behov for, at ”virksomhederne jagter social og miljømæssig bæredygtighed lige så hårdt som de jagter markedsandele og værdi for deres aktionærer. Hvis en kritisk mængde virksomheder er med på at gøre det nu, så vil bevægelsen blive ustoppelig. Hvis ikke vil omkostningerne og usikkerheden ved den u-bæredygtige udvikling kunne vokse indtil der ikke længere er nogen levedygtig verden at drive forretning i”, lyder det. 

På den baggrund peger rapporten videre på, at mange virksomheder derfor er nødt til at sadle helt om og totalt ændre deres forretningsstrategi og tilgang til det at tjene penge. ”Business as usual” dur ikke mere, lidt ’disruptiv innovation fra nogle få pionerer’ er heller ikke nok; hele sektoren skal rykke, både for at få kritisk masse, men også fordi der ofte er tale om strukturelle eller systemiske udfordringer, som ingen virksomhed - uanset markedsandel - alene kan ændre. Men det bliver udfordrende. Som Volans-ejer og 'thought leader' John Elkington skriver i Harvard Business Review:

”Det er bekymrende at se selv dedikerede erhvervsledere anskuer målene som en trinvis forandrings-agenda. Deres antagelse: hvis vi gøre mere af det, vi har gjort tidligere, bare lidt hurtigere og lidt bedre, kan vi opnå mange – hvis ikke de fleste – af målsætningerne inden målstregen i 2030. Fejl. Stor fejl. Enorm.”

Læs også: WWF: bæredygtighedsstandarder kan fremme SDG-målsætninger

Derfor er UN Global Compact gået sammen med konsulentfirmaet Volans, der i samarbejde med BSDC rådgiver om bæredygtige forretningsmodeller, om at danne Project Breakthrough, der med UNGC-direktør Lise Kingos ord skal ”gøre op med status quo nu. År 2030 er ikke langt væk, men breakthrough innovation har potentialet til at sende os ind i en ny økonomisk orden, der er mere social, integreret, lean og cirkulær”.

Resultaterne af den første Project Breakthrough-tænkning skrev vi om på CSR.dk i december 2016, i artiklen Forretningsmodeller for fremtiden: forandring i tidobbelt hastighed.

Lise Kingo er blandt kommissærerne i BSDC, som også tæller bl.a. Mads Nipper fra Grundfos, Alibaba-skaberen Jack Ma, Unilevers CEO Poul Polman og den tidligere Ericsson-topchef, Hans Vestberg.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

30.05.2024BSR

Sponseret

The United States is at Risk of Marginalizing Itself on Sustainability

30.05.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

EU giver grønt lys til CSDDD - hvad ved vi om den kommende lovgivning?

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

29.04.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: What it Means for Your Business

25.04.2024Prysmian Denmark A/S

Sponseret

Prysmian 2023 rangering på anerkendte ESG-indekser

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)