250 af verdens største virksomheder ansvarlige for en tredjedel af verdens CO2

I en ny rapport afslører forskere, at kun 30 procent af de 250 største børsnoterede virksomheder i verden har sat sig et mål om at bremse den globale opvarmning, på trods af at gruppen står for en tredjedel af verdens CO2-udslip.

En tredjedel af de menneskeskabte drivhusgasemissioner kan føres tilbage til 250 virksomheders aktiviteter. Arkivfoto..

13.11.2017

Eva Harpøth Skjoldborg og Emilie Linders, CSR.dk

Bare 250 virksomheder i verden står for en tredjedel af alle menneskeskabte drivhusgasemissioner – og kun få af dem har for alvor indstillet sig på at begrænse de stigende temperaturer.

Det viser en ny rapport fra Constellation Resarch & Technology, CDP og BSD Consulting, der blandt andet placerer virksomheder som Coal India, Gazprom og Exxon Mobil på toppen af listen. Ifølge rapporten er det kun 30 procent af de 250 virksomheder, der har sat sig stærke mål, for at bremse CO2-udviklingen - det på trods af at næsten 200 af disse har lovet at arbejde mod at bremse emissionerne i forbindelse med Pairs-aftalen.

Derudover har emissionerne fra virksomhederne hverken ændret sig i den ene eller den anden retning, selvom man ved, at deres udledninger bør falde med tre procent om året for at være på rette spor mod Paris-aftalens mål.

Læs også: Rapporter melder om stor uenighed i kampen mod global opvarmning

”Uden en kontinuerlig reduktion af emissioner fra denne gruppe af virksomheder er det ikke muligt at afbøde de langsigtede risici ved klimaændringer”, advarer rapporten, som er udgivet som et Thomson Reuters Financial & Risk White Paper.

Ikke alle vil lige hurtigt frem
Op mod COP23 mødet i Bonn i denne uge er der offentliggjort en række rapporter, der advarer om at verdenssamfundet er virkelig langt fra at nå i mål med klimamålene. I slutningen af oktober kunne CDP f.eks. fortælle, at virksomhederne har nu har sørget for omkring en tredjedel af den private sektors bidrag til at holde global opvarmning under to grader. I deres rapport, Picking up the Pace, efterlyser CDP således større opbakning og brug af science-based targets. 

InfluenceMaps undersøgelse viser, at de fleste af de magtfulde virksomheder endnu ikke har valgt side, når det handler om klimalovgivning..

Dog tyder det på, at ikke alle virksomheder er med på tanken om at træde hårdere på speederen i forhold til klima. En undersøgelse fra InfluenceMap fra september 2017 viser nemlig, at de fleste af de 50 virksomheder, som er mest aktive og har størst indflydelse på klimalovgivning, lobbyer aktivt imod ambitiøse de-carboniseringspolitkker. Hele undersøgelsen dækker de 250 største børsnoterede virksomheder i verden. 

Det gælder bl.a. energiintensive virksomheder som BASF og Dow Chemicals. De er i øvrigt henholdsvis nummer 63 og 75 på på listen over de 250 virksomheder der bidrager med en tredjedel af de samlede globale udledninger. Omvendt kan man også se nummer to, syv og ni på listen over virksomheder, der skubber på for mere ambitiøs klimalovgivning, nemlig Unilever, Coca-Cola og Iberdrola, på listen med de 250 virksomheder. (Her er de henholdsvis nummer 173, 179 og 175).

250 mennesker i et rum kunne ændre meget
Tim Nixon, der er medforfatter af rapporten om de 250 virksomheder, råder virksomhederne til at tage affære, da det faktisk godt kan betale sig at tænke på miljøet. Analysen i den rapport konkludere således, at de ikke kan finde noget bevis for at virksomheder med en stærk indsats på klimaområdet bliver straffet på hverken udbytte til aktionærer, overskud eller medarbejderforhold. Som et eksempel på dette nævner han det franske olieselskab Total, der har besluttet sig for at droppe kulproduktionen og i stedet installere solceller på sine i alt 5.000 tankstationer over hele verden. 

Læs også: Toyota vil skabe nulemissionslastbiler

Kunne det lade sig gøre at få de 250 virksomheder samlet om større ambitioner og omstilling af deres forretningsmodeller? Hvem ved - men som en af forfatterne, David Lubin, siger: 

"250 CEOs - det kræver altså kun et forholdsvis lille konferencelokale at samle de ledere, som kan have en virkelig signifikant indvirkning på planetens skæbne." 

Skulle det ske, ville A.P. Møller-Mærsks øverste chef, Søren Skou, også blive indkaldt til mødet. Koncernen optræder nemlig som nummer 79 på listen. Fra 1. januar 2018 vil virksomheden dog nok ikke længere være på listen, da Mærsk Oil overtages af Total. 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

21.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Data hjælper Smukfest til en bedre og grønnere fest i Bøgeskoven

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V