301 danske forskere råber op: Danmarks klimaindsats er for dårlig.

Den danske klimadebat trænger til et realitetstjek. Nu gør en række danske forskere et forsøg på at ruske op i politikerne og den danske befolkning. Regeringen afviser at det skal påvirke den økonomiske vækst.

301 forskere forsøger med et opråb online at gøre en mærkbar forskel, før det er forsent. Danmark skal øge indsatsen for at hjælpe verden med at nå målene fra Parisaftalen. Arkivfoto..

14.05.2018

CSR.dk

Længe er Danmark blevet identificeret som en såkaldt ’grøn nation’, men det er ifølge 301 forskere en velbevaret myte, der skyldes politisk spin. Og det forsøger tre forskere med et nyt initiativ at gøre danskerne opmærksomme på.  

”Der er for langt mellem den videnskabelige viden om vores katastrofekurs og de politiske og økonomiske debatter, vi har i Danmark. Særligt mangler vi klar snak om, hvor langt vi er fra en realistisk kurs i forhold til at kunne leve op til målene i Parisaftalen”, siger Stefan Gaarsmand Jacobsen, ph.d. og adjunkt på Roskilde Universitet, til Politiken. I samarbejde med professor i politisk økologi ved Københavns Universitet, Jens Friis Lund, og ph.d., kulturforsker og debattør, Gregers Andersen, står han bag opråbet.

I opråbet pointeres det, at Danmarks nuværende ”klimaindsats” modarbejder Parisaftalens mål om, at temperaturen maksimalt må stige med 2 grader over de næste år. Danskerne er nemlig blandt de værste klimasyndere i verden med et uhyre højt forbrug, der kvalificerer os til at have den største udledning af C02 pr. indbygger.

Læs også: Verdens største rederi leverer grønne resultater

”Forklaringen er, at den gennemsnitlige dansker er storforbruger af miljøbelastende goder såsom elektronik, tøj, og oksekød. Dertil kommer, at vores transportsektor fortsat er baseret på fossile brændstoffer som diesel og benzin”, sådan lyder det i opråbet, der har vundet opbakning fra 301 videnskabsfolk fra mange forskellige fagretninger.

Følger alle lande dette eksempel, vil målsætningen om at mindske global opvarmning ikke være mulig. Alligevel antyder den politiske debat, at det danske samfund er på vej i den rigtige retning. Det er misvisende over for den danske befolkning, slår opråbet fast.

”Folk agerer efter de signaler, de får fra den politiske ledelse. Der er ingen incitamenter til for eksempel at spise mindre kød og flyve mindre. Men man skal ikke lade være med at gøre noget selv, for problemerne er så fremskredne, at alt tæller”, siger Stefan Gaarsmand Jacobsen til Politiken.

Læs også: Danmark sakker bagud med genanvendelse

Også klimaforsker, professor og leder af Nansen Centeret i Bergen, Sebastian Mernild, udpeger politikerne som værende bagmændene bag historien om, at Danmark kan opnå et stigende BNP samtidig med, at CO2-udslippet holdes nede. 

”Det er en stor fejl, også i formidlingen. Folk er blevet snydt. Økonomisk vækst leder til mere CO2-udslip, indtil vi har 100 procent vedvarende energi. Jeg håber, at opråbet kan skabe mere bevidsthed hos folk om, at der er behov for, at vi gør meget mere for den grønne dagsorden. Ikke kun for os selv, men også for kommende generationer", siger Sebastian Mernild til Politiken.

På tide at gøre op med klimamyter
En anden fejlagtig antagelse, som opråbet tager fat på, er det officielle danske udslip af CO2, der ikke dækker over al den CO2, som udledes ved produktion af de varer, Danmark importerer. Dertil kommer udslippet fra fly- og skibstrafik. Derfor er Danmarks CO2 udslip pr. indbygger misvisende, da det langtfra medregner alle faktorerne.

Det betyder, at Danmark har ført sig frem på et forkert grundlag, forklarer Stefan Gaarsmand Jacbosen til Politiken.

Læs også: Klimavismænd: Danmark skal satse mindre på biomasse

Med opråbet forsøger man at rydde op i de mange modstridende fortællinger om Danmarks klimaindsats og opfordre både politikere og befolkningen til at hæve ambitionerne.

Klimaindsats vigtigere end økonomisk vækst
Ifølge opråbet er det sidste udkald, hvis Danmark vil bidrage til af nå Parisaftalens ambitioner. Men det kræver et indgreb i den økonomiske vækst, hvis klimapolitikken skal vendes til det bedre. Det kunne eksempelvis betyde en beskatning og regulering af klimabelastende varer og tilskud til at skrue op for den grønne indsats.

”Der er økonomiske risici forbundet med at igangsætte så store ændringer i investeringer, skatter, regler og afgifter for ethvert land. Men den klima- og miljømæssige risiko ved at udskyde problemerne er langt større – hvad end vi gør den op i penge, internationalt omdømme, biodiversitet eller fødevaresikkerhed”, står der i opråbet.

Det synes energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt ikke er en mulighed. I Jyllands-Posten afviser ministeren forskernes opfordring til at lade hensynet til økonomisk vækst vige for en mere ambitiøs klimapolitik.

“Det er helt afgørende, at økonomisk vækst og grøn omstilling kan gå hånd i hånd. Hvis vi skal have råd til at håndtere klimaudfordringerne, kræver det økonomisk vækst og teknologisk udvikling. Hele forudsætningen for, at der er overskud til at investere i grønne løsninger er, at der er økonomisk vækst”, siger han. 

Hele opråbet kan læses her

-EST

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart