Danmark sakker bagud med genanvendelse

Alt imens resten af verden satser stort på at genbruge affald, er Danmark nærmest gået i stå. Lang behandlingstid på godkendelse af affaldstransport koster danske virksomheder både penge og konkurrenceevne.

Danske virksomheder importerer og eksporterer hvert år mange tusinde ton af genanvendeligt affald, som bliver til nye produkter. Men manglende medarbejdere i Miljøstyrelsen giver længere behandlingstid, og det koster virksomhederne. Arkivfoto..

08.05.2018

CSR.dk

Danmark sakker bagud, hvad angår genanvendelse. Og det kan have store konsekvenser på den lange bane, hvor danske virksomheder risikerer at komme for langt bagud, i takt med at andre lande sætter skub i deres genanvendelseserhverv. Problemet har nået nye højder efter regeringens udmelding om udflytning af Miljøstyrelsen, som har ledt til et tab af rigtig mange medarbejderne. Det betyder længere ventetid på den tilladelse, som er påkrævet, hvis virksomheder vil transportere affald ind og ud af landet.

Ude i virksomhederne er man frustrerede over den lange behandlingstid, der ifølge EU-lovgivning højst må vare 30 dage. Men disse regler bliver langtfra overholdt. Hos Stena Recycling, der er Skandinaviens største genanvendelsesfirma, tager det i gennemsnit 122 dage for firmaet at få lov til at importere eller eksportere skrald.

”Mens vi står her med vores politiske kæphest og skal have gang i udflytning, så galoperer resten af Europa afsted, hvad angår genvinding. Og det er jo dybt frustrerende for en virksomhed som vores”, siger Jakob Kristensen, markedsdirektør i Stena Recycling til DR.dk.

Læs også: 150 meter gammel skorsten bliver til ny genbrugsstation 

Med den øgede konkurrence på området risikerer danske virksomheder at miste handelsforbindelser, som i stedet vælger leveringsdygtige samarbejdspartnere.

”Hvis vi ikke kan opfylde de kontrakter, vi har med vores leverandører, og de er nødt til at søge andre veje, så er det ikke sikkert, de kommer igen, når Miljøstyrelsen er klar”, siger Mads Roesen, bestyrelsesformand i virksomheden Combineering, der assisterer andre firmaer med at genbruge affald til DR.dk.

Firma betaler 600.000 kroner for forsinkelser
Det er lovpligtigt for danske virksomheder at søge om fragtgodkendelse, hvorfor der ikke er nogen vej udenom Miljøstyrelsen. Før Miljøstyrelsen har truffet en afgørelse er både eksport og import af affald fastlåst. For hver sagsbehandling bliver virksomhederne pålagt et gebyr på 14.200 kroner. For Stena Recycling løber det hvert år op i sagsbehandlinger for over en halv million kroner.

Læs også: Dansk affaldsforening står i spidsen for projekt om fælles sorteringskilder

”Vi har betalt op mod 600.000 kroner om året for at få transportgodkendelser behandlet i Miljøstyrelsen. Så jeg synes egentlig, vi har betalt pengene, og så synes jeg også, de skal levere varen, siger Jakob Kristensen til DR.dk.

- EST 
 

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J