150 meter gammel skorsten bliver til ny genbrugsstation

En af Amagerværkets skorstene er ved at blive revet ned. Betonen skal genbruges til en ny genbrugsstation i Københavns sydhavn.

For første gang i nyere tid, skal genbrugsbeton bruges til et større byggeprojekt. I februar starter nedbrydningen af Amagerværkets kæmpe skorsten. Foto: Københavns Kommune.

21.02.2018

CSR.dk

Et nyt byggeprojekt mellem Københavns Kommune og ARC (Amager Ressource Center) sætter genbrugsrekorder. I februar skal den ene af Amagerværkets tre gamle skorstene nemlig rives ned og bruges til Sydhavns nye genbrugscenter.

Læs også: Genbrug: Klar til at genanvende mursten med CE-mærkning

Gammel beton plejer at blive brugt til opfyld i vejbaner, men potentielt kan man opnå en bedre udnyttelse af ressourcerne ved også at genanvende betonen til nyt byggeri, påpeger Københavns Kommune.

Der er dog begrænset erfaringer med, hvordan genanvendt beton reagerer i et såkaldt ”aggressivt miljø”, hvor det er direkte udsat for vind og vejr.

”Vi kommer til at høste nogle vigtige erfaringer med dette projekt, hvor vi genanvender betonen på en måde, hvor ressourcerne fra materialet kommer ud i cirkulation igen,” siger enhedschef Merete Kristoffersen fra Teknik- og Miljøforvaltningen i København.

Læs også: Byggeriet skal med i den grønne omstilling

Med det nye projekt har kommunen forhåbninger om at være med til at rykke branchen, så man fremover vil genbruge mere byggemateriale direkte fra bygning til bygning.

De 5000 ton beton fra Hofors gamle skorsten skal bruges til en ringmur omkring centeret, så der dannes en støjafskærmning til naboer og det fredede område Tippen.

Nedbrydningen forventes færdig i maj, hvorefter den nedbrudte beton vil blive kørt til Sydhavn, og arbejdet med opbygningen af genbrugscenteret kan begynde.

Multihus og undervisningsfaciliteter   
Med Sydhavns nye genbrugscenter, bliver genbrug taget til nye højder. Planen er, at genbrugsstationen skal være mere en blot en genbrugsstation, hvor der vil være langt større fokus på den direkte genbrug af materialer end på genanvendelse, hvor man smider affald i containere, hvorefter materialerne bliver nedbrudt. 

Københavns Kommune opretter derfor på genbrugscenteret et multihus med materialelager, iværksætterværksteder og andre faciliteter til udvikling af direkte genbrug, så effekter og materialer i højere grad kan bevare deres værdi, fremgår det. 

Inden man kommer ind på containerpladsen, vil man blive bedt om at aflevere sine materialer til direkte genbrug. På den måde kan andre få glæde af byggematerialer, træ og møbler, der afleveres i slusen.

Læs også: Genbrugsemballage sparer Amazon for 181.000 tons pap og plast

Københavns Kommune vil i samarbejde med ARC drive genbrugsslusen, mens ARC vil stå for driften af genbrugspladsen og en besøgstjeneste.

-JJK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

03.04.2025CSR.dk

Mini-undersøgelse: ESG er strategisk og ikke compliance

03.04.2025CSR.dk

Topforskere med massiv kritik af Novo-finansierede atomkraftrapporter

03.04.2025TANIA ELLIS - The Social Business Company

Sponseret

Sådan har Tine Blunk omsat bæredygtig forretningsstrategi til praksis i Byggros

03.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025CSR.dk

Hvad vi kan lære af de Jyske erfaringer med omstillingen af forsyningskæden

02.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Magt, Interessevaretagelse og Lobbyisme

01.04.2025CSR.dk

Velux satser stort på den cirkulære model

01.04.2025CSR.dk

Trump med ultimatum til Europa: Drop diversitetsarbejdet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online