Genbrug: Klar til at genanvende mursten med CE-mærkning

Mangel på standarder og garantier kan forhindre brug af gamle byggematerialer. Danske mursten bliver det første certificerede genbrugte byggemateriale.

Fremover bliver det muligt at genbruge gamle mursten på lige fod med nye sten. EU har nemlig blåstemplet CE-mærkning af det første genbrugsmateriale. Foto: Gamle Mursten.

25.01.2018

CSR.dk

Man har længe kæmpet for at finde en løsning på at forøge og forbedre genbrug i byggesektoren. Nu lander der endelig noget på bordet, som faktisk kan gøre de grønne ambitioner til virkelighed: EU-kommissionen har nemlig for første gang godkendt CE-mærkning af et genbrugsmateriale, nemlig den danske virksomhed Gamle Murstens genbrugsmursten. Det skriver Ingeniøren.

Læs også: Genbrugsbeton på vej mod storskalaproduktion

”Det vil sige, at gamle sten kan klassificeres på lige fod med nye sten. Nu behøver du ikke længere være modig som bygherre eller entreprenør for at vælge genbrugte sten. For alt er det samme, som hvis du havde købt nye,” siger direktør for Gamle Mursten, Claus Juul Nielsen, til Ingeniøren.

Genbrugsvirksomheden har nemlig valgt at stille de samme krav til de gamle mursten, som der gælder for de nye. Stenene må dog kun bruges i murværk, hvor kravet til stenstyrken ikke overstiger en på forhånd defineret grænse, skriver Ingeniøren.

Fjernet usikkerhed
Tidligere har udfordringerne været, at der ofte mangler information om genbrugsmaterialernes egenskaber. Det er især et problem for rådgiverne, entreprenørerne og bygherrerne, for de skal tage ansvaret for brugen, forklarer Erik Krog Lauritzen fra Lauritzen Advising, der arbejder med genbrug i byggebranchen.

”Den største frygt er, at materialerne er forurenede. Men selv hvis der er styr på det, er man stadig nødt til at teste de genbrugte sten for at være sikker på, at de har de samme egenskaber som nye sten. Det er en udfordring, for udgangspunktet for de fleste bygherrer er, at genbrug ikke må være dyrere. Derfor vil man hverken have bøvl med den tekniske kvalitet eller forurening,” siger han.

Læs også: Carlsberg Byen genanvender gamle mursten

Derfor har det været nemmest at bruge nye materialer, som hidtil har været de eneste materialer, der har kunnet CE-mærkes, fordi der ikke generelt findes harmoniserede standarder for genbrugte byggematerialer. Men med CE-mærkningen er det også for de genbrugte sten testet og angivet, hvor materialerne stammer fra, hvordan de er produceret, og hvilke tekniske egenskaber de har. 

Virksomheden Gamle Mursten forventer at sende det første parti CE-mærkede genbrugsmursten ud i løbet af første kvartal. Claus Juul Nielsen ser dog et større perspektiv i den nye certificering: 

»Standarden er jo åben, så andre kan kigge på, hvad der er blevet skabt her. På den måde sætter vi overliggeren for, hvad man skal kunne leve op til på dette marked,« siger han til Ingeniøren, og tilføjer at han forventer, at andre virksomheder, der prøver at genbruge byggematerialer direkte, vil gå samme vej.

-JJK

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

22.05.2025CSR.dk

Frej skyder nyt partnerskab i gang: Vi skal sikre Danmark en førerposition i regenerativt landbrug

22.05.2025CSR.dk

Plastprisen 2025 går til genanvendelse af stikkontakter

22.05.2025CSR.dk

Ny platform forbedrer produktionslinjen, bundlinjen og CO2-regnskabet

20.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Kaffens værdi overstiger langt fra det den koster

20.05.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Den 4-dobbelte bundlinje

16.05.2025CSR.dk

Danica skruer bissen på overfor energisektoren

16.05.2025CSR.dk

Ny AI skal nudge dig til at spise grønnere

16.05.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis er udvalgt til Børsen Bæredygtig for tredje år i træk med fokus på genanvendte tekstiler

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Etisk Handel Danmark
Webinar
Onboarding i ESG i værdikæder – Sådan griber du det an (2025)

Webinar: Introduktion til bæredygtighedslovgivning og ansvarlig handel i globale værdikæder

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

Online

SustainImpact ApS
Kursus
Business Cases 2.0 - København

SustainImpact tilbyder Business Case 2.0 kursus gennem vores langvarige samarbejdspartner Faarup & Partners. Traditionelt har man besluttet om projekter ud fra et snævert fokus på økonomi og tid. Fremadrettet er der brug for i langt højere grad at indtænke værdi i et bredere perspektiv, så man sikrer, at de bedste løsninger bliver valgt. Vi kalder denne tilgang for Business Cases 2.0.

Dato

27.05.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dakofa
Seminar
HYBRID-SEMINAR Problematiske adgangsveje - giver flere spande flere problemer?

Hvad er de gængse udfordringer med problematiske adgangsveje og har udrulningen af de 10 fraktioner skabt nye problemer? Deltag og bliv klogere på mulige løsninger.

Dato

27.05.2025

Tid

10:00

Sted

Dakofa, Vesterbrogade 149, Bygning D, 4. sal, KBH V

SUSTAINX ApS
Webinar
Strategisk ESG kommunikation: Har du dokumentationen på plads?

Vær med når vores senior ESG-rådgiver, Oscar Haumann tirsdag d. 27. maj kl. 13.05 giver sine anbefalinger til, hvordan I sikrer forretningsværdien af jeres bæredygtighedsarbejde gennem veldokumenteret og lovgivningsmæssigt funderet ESG-kommunikation.

Dato

27.05.2025

Tid

13:05

Sted

Online

DTU
Event
Executive MBA Breakfast Club

Discover how you can elevate your leadership career and bring significant value to your company with an Executive MBA from DTU.

Dato

28.05.2025

Tid

08:30

Sted

DTU bygning 421 Kollegiebakken 2800 Kgs. Lyngby

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Annual Conference 2025: Navigating Sustainability in Uncertain Times

We are living in a time of rapid change and uncertainty. Whilst sustainability continues to be a priority for businesses globally, it is currently facing disruptions and challenges from both shifting geopolitical landscapes, regulation and more.

Dato

28.05.2025

Tid

10:00

Sted

Gammel Venlighedsvej 14, 2970 Hørsholm, Denmark