Ansvar og mangfoldighed i code of conduct fra DBU
Dansk Boldspil-Union har lanceret en code of conduct, som alle organisationens ansatte og repræsentanter for organisationen, herunder de danske landsholdsspillere, skal efterleve. Det handler blandt andet om tolerance, mangfoldighed og socialt ansvar.
”Bestyrelsen ønsker at udstikke en retning for ’good governance’ eller god ledelse hele vejen rundt. Det gør vi for at styrke vores etiske profil, men også, fordi vores omverden stiller nye krav til os om netop åbenhed og ordentlighed”.
Læs også: Troldtekt: Cradle to Cradle giver os den rigtige dokumentation
Sådan siger direktør for Dansk Boldspil-Union (DBU), Claus Bretton-Meyer, til Politiken, omkring den code of conduct, Danmarks store fodboldforbund lancerede mandag under overskriften ’Ordentlighed og åbenhed’.
De fem principper
- Vi arbejder for mangfoldighed og tolerance
- Vi tror på, at fodbolden skal påtage sig et samfundsansvar
- Vi ønsker gennemsigtighed og god forretningskik
- Vi accepterer ingen former for snyd
- Vi har et fælles etisk udgangspunkt for dansk fodbold
Kilde: DBU
Det nye adfærdskodeks omhandler en mængde forskellige aspekter omkring organisationens arbejde og opførsel både indadtil og udadtil. Stikord som diskrimination, menneskerettigheder, korruption, mangfoldighed og samfundsansvar figurer i beskrivelsen af de principper, der ligger bag formuleringen af de fem principper, som udgør kernen i den nye code of conduct (se faktaboks).
”Det er vigtigt, at vi åbent tør tage de svære diskussioner. At få nedfældet værdierne er en del af vores strategi om at styrke åbenhed og ordentlighed i dansk fodbold”, siger formand for DBU, Jesper Møller, til sin organisations hjemmeside.
Gaveregulativ og ’players code of conduct’
Et af de konkrete tiltag, der følger med de nye ’regler’ – der med Claus Bretton-Meyers ord ”… ikke er en facitliste” – er et såkaldt gaveregulativ, der indebærer at DBU vil registrere og offentliggøre alle gaver organisationen modtager over en endnu ikke nærmere defineret bagatelgrænse. Det er langt hen ad vejen et præventivt tiltag for at undgå situationer som dem, der de seneste år har fejet gennem eksempelvis det internationale fodboldforbund, FIFA, og trukket skandaleoverskrifter på verdensplan.
”Vi har set nogle ret grelle eksempler i den internationale fodboldverden. Dem vil vi naturligvis gerne undgå. Men debatterne afledt af vores code of conduct kan også handle om, hvor langt en person kan gå i forhold til udtalelser, eller hvor transparent man skal være i forhold til pension eller lignende”, siger Claus Bretton-Meyer til Politiken.
Læs også: Milliardargumentet for bæredygtighed
For de danske landsholdsspileres vedkommende er der derudover blevet udviklet et ’players code of conduct’, der skal definere retningslinjerne for spillernes opførsel uden for banen, herunder på de sociale medier, i forbindelse med samlinger, træningslejre eller slutrunder som den, der venter i Qatar i 2022, og hvor blandt menneskerettigheder allerede nu er blevet et varmt emne i relation til den lille golfstats horrible behandling af de mange udenlandske gæstearbejdere, der arbejder på landets stadionbyggepladser.
Læs hele DBUs Code of Conduct her.
-AK