Milliardargumentet for bæredygtighed

Bæredygtighed er for alvor blevet rentabelt i løbet af de sidste år, og på verdensplan omsætter en stribe virksomheder for milliarder på baggrund af deres strategi for netop bæredygtig forretning. Seks faktorer er afgørende for deres succes.

Der er penge i bæredygtighed, men det skal integreres dybt i virksomheden..

04.01.2016

CSR.dk

Businesscasen er ofte det første, virksomhedsledere efterspørger, når snakken falder på bæredygtighed og en eventuel grøn omstilling af deres forretning. Og her har fortalerne for de ”nye” tanker fået mere vind i sejlene de sidste år. De kan nemlig understøtte deres argumentation ved at pege på en række virksomheder, der alle omsætter i milliardklassen – ikke på trods af deres strategi på bæredygtighedsområdet, men på grund af den. Det skriver The Guardian.

Læs også: IKEA i Danmark går fra udgift til indtægt på affald

Det store engelske dagblad tæller pt. til mindst ni store selskaber – de såkaldte grønne giganter, som bl.a. tæller Nike, Tesla, Unilever, Toyota og Ikea – der hver i sær genererer som minimum en milliard dollars (omkring syv mia. kr.) årligt fra salg af produkter ellers services, der har bæredygtighed og/eller socialt ansvar som centrale værdier.

Faktisk skaber de ni virksomheder indtægter for over $100 mia. fra deres grønne produktlinjer alene, og deres aktier klarer sig næsten 12 procent bedre på årsbasis end deres konventionelle konkurrenter. Flere af de grønne giganter, eksempelvis Unilever, vokser tillige hurtigere på bæredygtige produkter end traditionelle, og succesen illustrerer, hvordan bæredygtighed for disse virksomheder ikke handler om at spare penge, men at tjene dem.

Bæredygtigheden er med andre ord rykket fra bundlinjen og ind i kernen, herunder topledelsen, i de grønne giganter, og beviser dermed, hvordan konceptet kan være en driver for profit i stedet for en hæmsko.

Flere hjørnesten i arbejdet
The Guardian har identificeret seks faktorer, virksomhederne har til fælles og som har været afgørende for deres nuværende styrke:

1.       En fornyende leder – i syv af de ni virksomheder er bæredygtighedsstrategien startet på CEO’ens initiativ, og det kræver en topleder med den nødvendige dedikation, overbevisning, mod og ikke mindst vilje til at gå nye veje.

2.       En forstyrrende innovation – de grønne giganters succes kommer ikke fra en bare lidt grønnere version af et eksisterende produkt, men derimod nytænkning i sin helt egen kategori.

3.       Et højere formål – virksomheder, der ikke blot vil tjene penge, er i stigende grad bedre til netop det end deres ’normale’, profitsøgende konkurrenter, jf. aktiehandlen nævnt i artiklen.

4.       Integreret strategi – for mange virksomheder er bæredygtighed noget, der er hængt på resten af konceptet, men for de grønne giganter er det omvendt. Strategien er bygget helt ind i organisationen, forretningsstrukturen, ledelsen osv.

5.       Bred appel – de grønne giganter tilbyder produkter rettet mod en bred skare af forbrugere, ikke kun en niche. Hybridbilen Toyota Prius var eksempelvis den 3. bedst sælgende bil på verdensplan i 2013 på tværs af alle kategorier.

6.       God opførsel – gennemsigtighed, ansvar og samarbejde er nøgleord for de grønne giganter, og efterlevelsen af dem er milliarder værd. Bl.a. for Nike, der i 2005 – efter voldsomt forbrugerpres og flere skandaler med fx børnearbejdere – valgte at offentligøre en liste med oplysninger om alle koncernens produktionsenheder, specielt i Sydøstasien.

Læs også: Nul affald fra Unilever i Europa

Sammenlagt beviser de grønne giganter, at bæredygtighed kan være en endog særdeles god forretning; en tendens, der med decembers klimaaftale fra Paris in mente, kun ventes at blive endnu stærkere.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online