Asnæsværket siger farvel til kul

Dong, Novo Nordisk og Novozymes har indgået en 20 årig aftale med Kalundborg Forsyning om at skifte kul ud med træflis på Asnæsværket. Omstillingen vil betyde en årlig CO2-reduktion på cirka 800.000 tons.

Det skal være slut med kul på Asnæsværket. En aftale mellem Dong, Kalundborg Forsyning og industrigiganterne Novo Nordisk og Novozymes sikre værket en grøn fremtid med, hvor kilden til energi hedder træflis. Foto: Dong. .

12.07.2017

CSR.dk

Kalundborg Forsyning har indgået en 20-årig aftale med Dong, Novo Nordisk og Novozymes, skriver Berlingske Business.

Aftalen handler om Asnæsværkets omstilling fra kul til træflis og skal sikre, at værket i fremtiden udelukkende producerer grøn energi. Det vil med tiden betyde en årlig CO2-reduktion på op til 800.000 tons, hvilket glæder Thomas Dalsgaard, koncerndirektør i Dong Energy.

”Med den her aftale kan vi fortsætte den rejse, vi er på, med at omstille de danske kraftværker fra kul og gas til bæredygtig biomasse. Vi har allerede omstillet fem ud af syv, og Asnæsværket bliver det sjette”, siger Thomas Dalsgaard til Berlingske Business.

Dong annoncerede tidligere på året, at selskabet vil stoppe afbrændingen af kul ved udgangen af 2022. Når Asnæsværket har været igennem den grønne omstilling mangler der kun ét værk, Esbjergværket. Her er Dong stadig i en ”tidlig analysefase”, som Thomas Dalsgaard kalder det.

Grøn damp til Novo Nordisk
Omstillingen til den grønne energi vil ikke kun betyde noget for Kalundborg og omegns private beboere, men også erhvervslivet.

”Et af de perspektiver omkring Asnæsværket, der gør det ekstra interessant, er, at der kommer en stor CO2-reduktion – ikke kun på grund af den energi, som borgerne får, men også fordi, der er store industrikunder, som skifter til bæredygtig energi”, siger Thomas Dalsgaard til Berlingske Business.

Et par af de store industrikunder, der i fremtiden vil benytte den bæredygtige energi, er virksomhederne Novo Nordisk og Novozymes. Henrik Wulff, koncerndirektør for global produktion hos Novo Nordisk, glæder sig over det langsigtede perspektiv i aftalen.

”For det første sikrer det forsyning af damp til vores produktion i 20 år frem på bæredygtig vis. Derudover er vi glade for, at løsningen støtter innovation og bæredygtighed inden for energiforsyning i Danmark. De to ting, mener jeg, ligger til vores DNA i Novo Nordisk. Og vi er meget stolte af at være med i den her aftale”, siger Henrik Wulff til Berlingske Business.

Novo Nordisk får med aftalen reduceret sin samlede udledning af CO2 i forbindelse med den globale produktion med 45 procent.

Læs også: Dong vil sige farvel til olie og gas

Omstillingen af Asnæsværket betyder, at der skal bygges et nyt træflisfyret anlæg, som skal kobles sammen med de eksisterende systemer. Ombygningen begynder i sommeren 2017 og forventes at være klar til at levere energi fra træflis i 2019.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online