Bæredygtige iværksættere frygter for at fejle som ledere

Det er ikke altid nemt at være social eller bæredygtig iværksætter. I deres søgen efter kapital og forretningssupport oplever de nemlig, at de bliver mødt af større barrierer end de traditionelle iværksættere, viser ny undersøgelse.

Vil man som social eller bæredygtig iværksætter slippe for en negativ forestilling om finansiering og forretningssupport, kan det være en god idé at forbedre sine forretningspolitiske kompetencer, vurderer professor Brigitte Hoogendoorns. Arkivfoto..

14.09.2017

CSR.dk

Selvom de sociale og bæredygtige iværksættere er mindst lige så økonomisk risikovillige som traditionelle iværksættere, føler de sig alligevel udsatte og mere bekymrede for at fejle som ledere.

Læs også: Ikea er gode til mangfoldighed

Det viser en ny analyse af 3.000 europæiske iværksættere, der er foretaget af Erasmus School of Economics.

Den opfattelse er noget, man kan bekræfte hos både Den Sociale Kapitalfond og Foreningen af Sociale Entreprenører i Danmark samt hos en række danske sociale iværksættere, fortæller Økonomisk Ugebrev.

Ansvaret rækker ud over iværksætterambitioner
Hos den socialøkonomiske cateringvirksomhed Send Flere Krydderier, der ansætter kvindelige indvandrere, mener direktør Mirka Mozer, at ledernes frygt for fiasko rækker langt ud over egne iværksætterambitioner:

”Jeg har et ansvar, der rækker langt ud over en almindelig personalegruppe. For mange af de kvinder, der er ansat i Send Flere Krydderier gælder det, at det er første gang, at de har et job, og at sandsynligheden for, at de får et andet, hvis vi går neden om og hjem, er relativt lille. For mig er det en forpligtelse ud over det sædvanlige”, siger hun til Økonomisk Ugebrev.

Læs også: Undersøgelse: Mangfoldige teams styrker ledelsesudvikling

At man kan føle en ekstra ansvarsbyrde er også noget, man kan mærke blandt sine medlemmer hos Sociale Entreprenører i Danmark:

”For iværksættere med et socialt ærinde følger ofte et meget dedikeret ledelsesansvar med, fordi konsekvenserne af lukning eller dårlig ledelse kan have alvorlige konsekvenser for de ansatte”, siger Per Bach, der er formand for Sociale Entreprenører i Danmark, til Økonomisk Ugebrev og fortsætter:

”Dertil formulerer loven om registreret socialøkonomisk virksomhed også, at ledelsen skal være inddragende og etisk forsvarlig”.

Der findes kun få gode projekter
Forskningsresultaterne fra Erasmus School of Economics viser, at bæredygtige iværksættere i højere grad oplever, at de investerer personlig prestige i deres forretningsprojekter:

”Sociale iværksættere har andre perspektiver end profit og arbejder ofte med udgangspunkt i deres personlige netværk end i finansielle formelle netværk. De har ganske enkelt mere at miste på det personlige plan”, siger Brigitte Hoogendoorns, der er assistant professor på Erasmus School of Economics.

Ifølge investeringschef i Den Sociale Kapitalfond, Steen B. Lohse, kan en forklaring på de sociale iværksætteres oplevelse af finansielle barrierer være, at der blandt disse kun er meget få gode projekter, når man tager forretningsbrillerne på:

”Men der er intet, der tyder på, at de forretningsdygtigste sociale iværksættere har ringere muligheder end andre. Men en stor gruppe af dem mangler forretningsmæssig forståelse”, siger han til Økonomisk Ugebrev og fortsætter:

”Til gengæld kan vi se, at de sociale entreprenører, der formår at få tilført kapital, faktisk klarer sig godt. Fordi de er vant til at agere etisk og er villige til at ofre sig. Det giver integritet og troværdighed”.

Skal forbedre forretningsrelaterede kompetencer
Det mere komplekse forretningslandskab gør, at sociale entreprenører oftere må trække på personlige netværk for at finde kapital. Ifølge Brigitte Hoogendoorns betyder det, at frygten for fiasko opleves større blandt sociale og bæredygtige iværksættere.

Derfor anbefaler hun, at de sociale iværksættere bliver bedre på de forretningsrelaterede kompetencer, så de i fremtiden kan slippe noget af den negative forestilling, de har om finansiering og forretningssupport:

Læs også: Undersøgelse: Ansatte vil have mere inklusion på arbejdspladsen

”De skal være bedre til at benytte formelle finansieringsstrukturer”, siger hun til Økonomisk Ugebrev.

- EL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Hjælp til familier, der har børn med livstruende sygdomme

28.03.2025CSR.dk

Fra frontløber til bundplads: Lego ramt af Trump-chok?

26.03.2025CSR.dk

Systemet er problemet: Klimaretfærdighedens indtog i klimakampen

26.03.2025Give Steel A/S

Sponseret

Stål og svejsetråd er bærende fundament i Thomas’ nye liv

25.03.2025CSR.dk

Ny afsløring understreger migrantarbejderes udsatte position på arbejdsmarkedet

18.03.2025Bureau Veritas

Sponseret

BV Talks - Om Bæredygtighed

13.03.2025CSR.dk

Nyt motionsløb forener miljø og fællesskab

12.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Ledelse af en Mangfoldig Arbejdsstyrke

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle