Bæredygtige iværksættere frygter for at fejle som ledere

Det er ikke altid nemt at være social eller bæredygtig iværksætter. I deres søgen efter kapital og forretningssupport oplever de nemlig, at de bliver mødt af større barrierer end de traditionelle iværksættere, viser ny undersøgelse.

Vil man som social eller bæredygtig iværksætter slippe for en negativ forestilling om finansiering og forretningssupport, kan det være en god idé at forbedre sine forretningspolitiske kompetencer, vurderer professor Brigitte Hoogendoorns. Arkivfoto..

14.09.2017

CSR.dk

Selvom de sociale og bæredygtige iværksættere er mindst lige så økonomisk risikovillige som traditionelle iværksættere, føler de sig alligevel udsatte og mere bekymrede for at fejle som ledere.

Læs også: Ikea er gode til mangfoldighed

Det viser en ny analyse af 3.000 europæiske iværksættere, der er foretaget af Erasmus School of Economics.

Den opfattelse er noget, man kan bekræfte hos både Den Sociale Kapitalfond og Foreningen af Sociale Entreprenører i Danmark samt hos en række danske sociale iværksættere, fortæller Økonomisk Ugebrev.

Ansvaret rækker ud over iværksætterambitioner
Hos den socialøkonomiske cateringvirksomhed Send Flere Krydderier, der ansætter kvindelige indvandrere, mener direktør Mirka Mozer, at ledernes frygt for fiasko rækker langt ud over egne iværksætterambitioner:

”Jeg har et ansvar, der rækker langt ud over en almindelig personalegruppe. For mange af de kvinder, der er ansat i Send Flere Krydderier gælder det, at det er første gang, at de har et job, og at sandsynligheden for, at de får et andet, hvis vi går neden om og hjem, er relativt lille. For mig er det en forpligtelse ud over det sædvanlige”, siger hun til Økonomisk Ugebrev.

Læs også: Undersøgelse: Mangfoldige teams styrker ledelsesudvikling

At man kan føle en ekstra ansvarsbyrde er også noget, man kan mærke blandt sine medlemmer hos Sociale Entreprenører i Danmark:

”For iværksættere med et socialt ærinde følger ofte et meget dedikeret ledelsesansvar med, fordi konsekvenserne af lukning eller dårlig ledelse kan have alvorlige konsekvenser for de ansatte”, siger Per Bach, der er formand for Sociale Entreprenører i Danmark, til Økonomisk Ugebrev og fortsætter:

”Dertil formulerer loven om registreret socialøkonomisk virksomhed også, at ledelsen skal være inddragende og etisk forsvarlig”.

Der findes kun få gode projekter
Forskningsresultaterne fra Erasmus School of Economics viser, at bæredygtige iværksættere i højere grad oplever, at de investerer personlig prestige i deres forretningsprojekter:

”Sociale iværksættere har andre perspektiver end profit og arbejder ofte med udgangspunkt i deres personlige netværk end i finansielle formelle netværk. De har ganske enkelt mere at miste på det personlige plan”, siger Brigitte Hoogendoorns, der er assistant professor på Erasmus School of Economics.

Ifølge investeringschef i Den Sociale Kapitalfond, Steen B. Lohse, kan en forklaring på de sociale iværksætteres oplevelse af finansielle barrierer være, at der blandt disse kun er meget få gode projekter, når man tager forretningsbrillerne på:

”Men der er intet, der tyder på, at de forretningsdygtigste sociale iværksættere har ringere muligheder end andre. Men en stor gruppe af dem mangler forretningsmæssig forståelse”, siger han til Økonomisk Ugebrev og fortsætter:

”Til gengæld kan vi se, at de sociale entreprenører, der formår at få tilført kapital, faktisk klarer sig godt. Fordi de er vant til at agere etisk og er villige til at ofre sig. Det giver integritet og troværdighed”.

Skal forbedre forretningsrelaterede kompetencer
Det mere komplekse forretningslandskab gør, at sociale entreprenører oftere må trække på personlige netværk for at finde kapital. Ifølge Brigitte Hoogendoorns betyder det, at frygten for fiasko opleves større blandt sociale og bæredygtige iværksættere.

Derfor anbefaler hun, at de sociale iværksættere bliver bedre på de forretningsrelaterede kompetencer, så de i fremtiden kan slippe noget af den negative forestilling, de har om finansiering og forretningssupport:

Læs også: Undersøgelse: Ansatte vil have mere inklusion på arbejdspladsen

”De skal være bedre til at benytte formelle finansieringsstrukturer”, siger hun til Økonomisk Ugebrev.

- EL

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

13.11.2024CSR.dk

Ny rapport: Arbejdsvilkår overskrider firmas eget kodeks

07.11.2024CSR.dk

Ligestilling af værnepligtige kræver kulturændring

01.11.2024Meyers A/S

Sponseret

Meyers støtter Mødrehjælpens Julehjælp fra Valby til Viborg

31.10.2024BSR

Sponseret

Adequate Wages vs. Living Wages: Implementation Guidance for Companies

31.10.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er nomineret til Arbejdsmiljøprisen i Ergonomi

28.10.2024Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Konference skal skabe et fælles sprog for trivsel og tryghed på arbejdspladsen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V